Hovedinnhold

Kaffekunder lager bensinkø

Setter bilen ved pumpa - tanker kaffe

IRRITASJONSMOMENT 1: Selger Ragnvald Scherffenberg parkerer foran pumpen for å hente gratiskaffe: Jeg er også kunde, sier han. Foto: Hugo Bergsaker
IRRITASJONSMOMENT 1: Selger Ragnvald Scherffenberg parkerer foran pumpen for å hente gratiskaffe: Jeg er også kunde, sier han. Foto: Hugo Bergsaker
SANDNES (VG) Irriterer du deg grønn over bilisten foran deg som har forlatt bilen ved pumpen uten engang å fylle bensin? Da bør du ikke lese denne saken.

Denne saken handler om:

DU ENDRER SINNSSTEMNING

  • Når du setter deg bak rattet endrer du sinnsstemning, og kan oppføre deg annerledes enn du normalt ville gjort.
  • Noen blir mer ego. Det sier seniorforsker ved SINTEF, Dagfinn Moe til VG.
  • Folk som stopper utenfor bensinstasjonene er fortsatt i en transportsituasjon, en setting hvor du kan være utsatt for mer negativt stress, sier Moe.
  • - Når du stanser ved bensinstasjonen er det bare en kort stopp. Mange tenker mer egosentrisk enn ellers. De skal være snare, og så må andre bare tåle at man parkerer på steder som egentlig skal være åpne, sier Moe.

For forklaringene som sjåførene gir VG kan fortone seg som provoserende banale for dem som lett lar seg irritere over å vente i kø.

- Du har parkert foran pumpen uten å fylle bensin. Er du klar over at du for andre bilister kan være et irritasjonsmoment?

- Hehe. Jeg håper ikke det. Jeg parkerer der det er plass. Hvis jeg ikke tenker på meg selv, så er det ingen andre som gjør det.

Selger Ragnvald Scherffenberg tar beskyldningen om at han er en av bensinstasjonens parkeringssyndebukker, med knusende ro.

Han har parkert utenfor bensinpumpen på Statoil, Lura i Sandnes. Men han skulle bare fylle opp gratiskaffen og kjøre videre.

- Jeg er kunde på lik linje med en som fyller bensin. I en ideell verden hadde ingen stått i kø, men slik er det ikke. Jeg er ikke den som er snill bare for å være snill, sier han lattermild.

Les: Yter bensinstasjon-service - og får fornøyde kunder. 

Ikke avskrekkende

Med bilen som arbeidsplass anslår at han har tilbakelagt godt over en million kilometer bak rattet siden han fikk lappen, og sier at han selv passer på ikke å irritere seg for mye i trafikken - av helsemessige årsaker.

- Det er mange idioter i trafikken. Jeg har faktisk opplevd at en som ventet i kø ved pumpen ble så irritert at han slet opp døren på bilen foran og ville hale fyren ut fordi han somlet etter han hadde fylt bensin. Han holdt på å få juling.

Episoden har ikke virket avskrekkende på Scherffenbergs parkeringsmønster.

VG har ikke stått utenfor bensinstasjonen lenge før en ny sjåfør parkerer foran pumpen for å fylle opp kaffekoppen. Det til tross for at det 20 meter lengre fram er oppmålte parkeringsplasser ledige.

Leif Magne Espeland serverer verdens enkleste forklaring på sin parkeringssynd:

- Jeg er ganske enkelt lat. Jeg skulle bare ha en kaffe, og jeg har det ikke travelt. Jeg tar det ikke så hardt at det er et irritasjonsmoment for andre. Her er det første mann til mølla.

Les: Kundeslakt av bensinstasjoner. 

Artikkelen fortsetter.

IRRITASJONSMOMENT 2: Leif Magne Espeland tok også en lettvint pumpeparkering: - Jeg er ganske enkelt lat. Foto: Hugo Bergsaker
IRRITASJONSMOMENT 2: Leif Magne Espeland tok også en lettvint pumpeparkering: - Jeg er ganske enkelt lat. Foto: Hugo Bergsaker


Fort ut fort inn

Neste bilist, Knut Nilsen, får prisen for dagens nær-døren-opplevelse.

- Du har parkert rett ved døren, er det noen spesiell grunn til det?

- Neeeei, det handler vel om fort ut og fort inn, sier Nilsen mens han nyter en pølse i brød sammen med kollega Odd Egil Eltervåg.

De to tømmermennene hevder at de sjekket at det var god plass rundt dem før de parkerte så nært døren, og bedyrer at de personlig aldri irriterer seg over folk som tyr til lettvinte parkeringer.

Det kunne drosjesjåfør Helge Monsen gjort. Men han avstår - også han tenker på helsen.

- Slike parkeringer er helt vanlig. Her er mange muligheter dersom man leter etter irritasjonsmomenter. Han der rett bak deg, hva er det han tenker for eksempel, sier Monsen og peker på en bilist som har parkert mellom to pumper for å gå inn og handle.

- Noen ville kjørt inn i butikken for å fylle opp kaffekoppen dersom de kunne. Med ironisk distanse kan man vel konstatere at mange av de som parkerer nærmest døren er de som hadde trengt mest å gå noen meter ekstra, sier han.

HAR DU MENINGER OM FOLKS PARKERINGER PÅ BENSINSTASJONER? BRUK KOMMENTARFELTET NEDERST I SAKEN.

Les: Trippel pris på spylervæske. 

Freser litt

Monsen tanker opp drosjebilen. Han har arbeidet i taxinæringen siden 1985 og har sett det meste.

- Jeg er ikke skrudd sammen slik at jeg irriterer meg så mye. Denne jobben passer ikke dersom du er en kruttønne. Det hender man freser litt, men det kan ikke bli et problem, for da går det ut over helsen, sier han leende.

Butikkmedarbeider på stasjonen, Bodil Lie sier til VG at hun ber de verste synderne om å flytte bilene sine.

- Det hender at det kommer inn kunder som er i ferd med å gå ut av sine gode skinn av frustrasjon over andres parkeringer. Dersom de har parkert rett foran døren slik at de sperrer for andre biler, eller at rullestolbrukere ikke kommer inn, så hender det at jeg ber de være så vennlige å flytte bilen sin, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor