Hovedinnhold

Ford tilbakekaller 4,5 millioner biler

KALLES TILBAKE: Ford tilbakekaller 4,5 millioner biler etter feil med cruisecontrolleren. Ford Explorer fra 2002 er en av modellene som må sjekkes. Foto: Reuters
KALLES TILBAKE: Ford tilbakekaller 4,5 millioner biler etter feil med cruisecontrolleren. Ford Explorer fra 2002 er en av modellene som må sjekkes. Foto: Reuters
(VG Nett) En brannfarlig cruisekontrollbryter fører til at Fords største tilbakekalling noensinne blir enda større.

Denne saken handler om:

Bilprodusenten kaller nå 4,5 millioner USA-produserte biler av eldre årgang tilbake fra markedet. Grunnen er den samme som har ridd amerikanske Ford som en mare de siste årene:

Bryteren som deaktiverer cruisekontrollen har en feil som kan forårsake brann i bilen.

Dette har vært et problem for bilprodusenten i over ti år. Til sammen har smått utrolige 14,3 millioner biler blitt tilbakekalt som følge av cruisekontrollene fra Texas Instruments, skriver AP.

Ford har fått hundrevis av klager og flere dusin søksmål mot seg på grunn av branner som angivelig skal skyldes feilen. Det har også skjedd ulykker, men ingen som knyttes til den siste tilbakekallingen.

Ber folk parkere

Bilprodusenten anbefaler likevel alle de berørte bileierne til å parkere bilen til de får instrukser om hvordan de skal få reparert den.

Les også:Familiebiler og CO2-snille biler ned i pris

«Selv om dataene viser at de fleste av disse bilene ikke har en betydelig sikkerhetsrisiko, tilbakekaller vi dem for å berolige forbrukerne og rydde av veien fremtidig bekymring,» skriver Ford ifølge Reuters.

Den nye tilbakekallingen gjelder enkelte 1995-2003 Ford Windstar, 2000-2003 Ford Excursion diesel, 1993-1997 og 1999-2003 Ford F-Super Duty diesel, 1992-2003 Ford Econoline, 1995-2002 Ford Explorer, 1995-2002 Mercury Mountaineer, 1995-1997 og 2001-2003 Ford Ranger og 1994 Ford F35 bobiler.

Få eller ingen norske eiere

Det er foreløpig uklart om norske Ford-eiere er berørt av feilen. Det blir ifølge infosjef Anne Sønsteby i Ford Motor Norge først klart om noen dager.

Les også:- Minst trøbbel med småbiler

- Det gjelder uansett ikke mange bileiere. Vi vil eventuelt få lister med chassisnumrene det gjelder, og gå via Vegdirektoratet for å kontakte eierne, sier hun.

Av de nærmere 10 millionene bilene som tidligere er tilbakekalt på grunn av samme problem, har ingen vært registrert i Norge, ifølge Sønsteby.

Meldingen fra Ford kommer bare litt over to uker etter at Toyota startet sin største tilbakekalling noensinne. De kaller tilbake om lag 3,8 millioner biler fra det amerikanske markedet på grunn av farlige gulvmatter. Ingen norske biler ble berørt, men den norske importøren oppfordret alle til å sjekke gulvmattene i bilen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor