Hovedinnhold

Flere hundre får feil årsavgift

MED ELLER UTEN? Har du dieselpartikkelfilter skal du betale lavere årsavgift. Sjekk for ordens skyld at du har fått riktig avgift. Foto: Scanpix
MED ELLER UTEN? Har du dieselpartikkelfilter skal du betale lavere årsavgift. Sjekk for ordens skyld at du har fått riktig avgift. Foto: Scanpix
(VG Nett) Også i år risikerer enkelte eiere av dieselbiler å måtte betale 445 kroner for mye i årsavgift. Årsaken er «slurv» fra bilimportørenes side.

Denne saken handler om:

- Det kan være greit å sjekke at du har fått miljørabatten, dersom du har dieselbil, mener tollvesenet.

Ordningen med differensiert årsavgift ble innført i 2008. Eiere av dieselbiler uten fabrikkmontert partikkelfilter får en høyere årsavgift enn bensinbiler og biler med fabrikkmontert partikkelfilter.

I fjor fikk 5-600 bileiere med feil sum på årsavgiften refundert mellomlegget på 445 kroner av tollvesenet.

- Det ligger an til samme antall feil i år, forklarer tolloverinspektør i Tollregion Oslo og Akershus Jan Lie.

De som har fått feil sum på årsavgiften er eiere av dieselbiler som står registrert i Statens vegvesens register uten partikkelfilter, men som i virkeligheten har dette, opplyser tollvesenet.

I februar sendte tollvesenet ut 3,3 millioner krav om årsavgift til bileiere i Norge. Fristen for å betale årets avgift er 22. mars.

Les: Kan ikke garantere riktig sum på årsavgiften.

Satsene for årets årsavgift er på:
* 2.790 kroner for vanlige bensinbiler samt dieselbiler med partikkelfilter.
* 3.245 kroner for dieselbiler uten partikkelfilter.
* 1.705 kroner for motorsykler.
* 1.045 kroner for campingvogner og campingtilhengere over 350 kilo

Les:Du blir ikke lenger innkalt til EU-kontroll, men NAF hjelper deg.

Les også:60.000 bileiere har glemt EU-kontroll etter at Statens vegvesen sluttet å varsle.

- Legger inn feil

- Hvorfor får enkelte bileiere feil årsavgift?

- Når et kjøretøy skal registreres kan det oppstå feil. En feil typegodkjenning brukt av bilimportøren kan utløse den høye satsen, sier tolloverinspektør Jan Lie.

Feilen kan oppstå på alle bilmerker og bilmodeller. I år er det ifølge Lie ingen bilmodeller som er «kollektivt» rammet av registreringsfeil, slik Mitsubishi Outlander var for to år siden. Denne modellen har et dieselpartikkelfilter som er en type ettermonteringsfilter, som ikke gir like god effekt som originale partikkelfiltere.

Men så lenge dette ble montert på bilene på fabrikken, kvalifiserer det likevel til redusert årsavgift. Statens krav til lavere årsavgift er nemlig ikke hvor godt filteret renser, men kun at det er montert på fabrikken.

Les:Partikkelfilter må byttes på service - kan koste 10.0000 kroner.

Får tilbake pengene

- Alle bør selvsagt sjekke summen, men vi går ikke ut med en omfattende advarsel fordi antallet er så lavt. Vi har sendt ut 3,3 millioner krav. Vi vet at norske bileiere som har dieslepartikkelfilter er meget godt orientert om at de skal ha den lave avgiftssatsen, og melder fra til oss hvis summen på regningen ikke stemmer, sier Jan Lie.

Han sier at de som får feil avgift likevel må betale regningen innen fristen 22. mars, men må melde fra om at de har fått feil sum.

- Eierne må kontakte oss, så får de beskjed om at de må kontakte bilimportøren som har innførselspapirer og dokumentasjon. Importøren må kontakte Statens vegvesen slik at de får registrert at bilen har partikkelfilter. Etter dette får vi melding fra toll- og avgiftsdirektoratet om endringen, og kan refundere differansen rett til bileier. Dette vil ta et par måneder, sier Jan Lie.

- Er det noen måte å unngå dette på?

- Dessverre ikke for bileieren. Dette er ikke tollvesenets feil, men feil som har oppstått når bilimportørene legger inn data om nye biler. Vi gjør bare ryddejobben i ettertid, sier Jan Lie.

Nesten titusen fikk feil årsavgift

Også i 2008 og i 2009 fikk en rekke eiere av dieselbiler med fabrikkmontert partikkelfilter feil sum på årsavgiften.

I 2009 fikk 7.800 bileiere krav om betaling av årsavgift på en bil de forlengst har solgt.

Et nytt system utviklet av tollvesenet og Bankenes Betalingssentral (BBS), skal hindre at denne feilen oppstår igjen.

Antall sifre i KID-nummeret ble økt fra 15 til 21, slik at de seks siste knyttes mot fødselsnummeret. Det nye systemet sjekker fødselsnummeret mot tollvesenets register. Dermed får man kun tilsendt årsavgift for de bilene man står som eier av, uanhengig av antall avtalegiroer på årsavgiften man måtte ha inngått.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor