Hovedinnhold

Bilhackere kan kutte bremsene dine

SKREMMENDE: Hackere kan ta kontroll over bilen din. (Foto: Istock)
SKREMMENDE: Hackere kan ta kontroll over bilen din. (Foto: Istock)
Forskere har hacket bildatasystemer, og med skremmende resultater.

Denne saken handler om:

Forskere fra universitetene i California og Washington har tatt en grundig kikk på datasystemene som brukes i dagens biler og avdekket nye måter å hacke disse på, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Les også:Elbil skal kjøre Windows

Ved å koble seg til en standard diagnosekontakt som finnes i nyere bilmodeller, klarte sikkerhetsforskerne å skru av bremsene, forandre speedometervisningen, blåse varmluft i vifta, skru på radioen og låse dørene på bilen.

Forskningsrapporten presenteres på en sikkerhetskonferanse i Oakland i California neste uke.

Fjernstyrer bilen

Testene ble gjort ved å koble en laptop til bilens diagnosesystem og så fjernstyre dette trådløst fra en laptop i en bil som kjørte ved siden av testbilen.

Les også:Opera spår nettboom i biler

Slik kunne forskerne hacke seg inn i det elektroniske bremsesystemet og forhindre testsjåføren fra å bremse bilen, uansett hvor hardt han tråkket på bremsen. Bremsene kunne også låses ujevnt, med potensielt katastrofale følger for balansen til en bil i høy fart.

Poenget med forskningen er ikke å skremme bilførere, men å advare bilindustrien om å tenke på sikkerhet etter hvert som det utvikles nye og stadig mer sofistikerte bildatasystemer.

Les også:Snart kan du bli tvunget til gps-sporing i bilen

Lav risiko

Risikoen for slike angrep beskrives imidlertid som svært liten ifølge forskerne bak undersøkelsen, Stefan Savage og Tadayoshi Kohno, ved universitetene i henholdsvis California og Washington.

En angriper må ha sofistikerte programmeringskunnskaper og i tillegg fysisk adgang til bilen for å få tilgang til de integrerte datasystemene.

Men med tanke på alle de trådløse systemene med internett-tilgang som bilindustrien utvikler for morgendagens biler er dette likevel bekymringsfullt, mener forskerne.

Les også:Nytt Vegvesen-prosjekt luker automatisk ut trafikksynderne

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor