Hovedinnhold

1 av 10 krasjer i egen garasje

UHELDIG: Denne sjåføren tok feil av gass - og bremsepedalen og bulket bilen i husveggen. Flere undersøkelser viser at sjåfører har lettere for å kolliderer i nærmiljøet. Foto: Scanpix
UHELDIG: Denne sjåføren tok feil av gass - og bremsepedalen og bulket bilen i husveggen. Flere undersøkelser viser at sjåfører har lettere for å kolliderer i nærmiljøet. Foto: Scanpix
(VG Nett) Bilene smeller aller oftest i nærmiljøet - åtte prosent av uhellene skjer i egen garasje, viser en ny undersøkelse.

Denne saken handler om:

Hele 64 prosent av alle bilskader skjer i nærmiljøet, og ytterligere 8 prosent av skadene hjemme i egen garasje. Kun 17 prosent av ulykkene kan knyttes til lengre turer i inn - eller utland.

Det viser en fersk undersøkelse Norstad har gjennomført på vegne av TrygVesta Forsikring.

Les også:Siste skrik: Oppblåsbar garasje

På autopilot

- Svarene i undersøkelsen tyder på at vi er mindre oppmerksomme når vi befinner oss i kjente og trygge omgivelser. Vi kobler kanskje inn autopiloten og kjører på vaner og rutiner, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i TrygVesta, til VG Nett.

Han tror mange av disse skadene er av mindre omfang og alvorlighet og derfor i liten grad meldes inn til forsikringsselskapene.

- Småbulker og riper i lakken tar de fleste bileierne gjerne på egen kappe, sier han.

Les også:Svenskene bulker mest

Oftest på hjemmebane

Tall fra Transportøkonomisk Institutt (TØI) viser at 46 prosent av bilførerne i gjennomsnitt kjører under 5 kilometer daglig, mens 30 prosent kjører under 3 kilometer.

Leder i Autoriserte Trafikkskoles Landsforbund, Henning Harsem, tror mye av forklaringen kan knyttes til at bilistene legger de fleste av turene sine nettopp i nærmiljøet.

- Når man ser på den gjennomsnittlige kjørelengden blant bilistene, så er det ikke så unaturlig at de fleste ulykkene skjer der, påpeker han. - Men det er klart at mange nok kjører litt mer på gammel vane og blir mindre oppmerksomme når de befinner seg i kjente omgivelser.

Les også:Bilulykker som fotokunst

Også britene hjemmekrasjer

En omfattende undersøkelse fra Storbritannia bekrefter de samme tendensene. En av tre briter kolliderer mindre enn to kilometer fra hjemmet, ifølge tall fra forsikringsselskapet elephant.co.uk.

Ulykker i nærområdet handler stort sett om bilskader, og involverer ikke nødvendigvis personskader.

- Bulking i nærmiljøet skyldes gjerne uoversiktlige forhold, slik som for eksempel trange portstolper og parkerte biler, og skadene går som regel ut over bilene. På større veier med høyere fart er det imidlertid en overvekt av uhell av mer alvorlig karakter, sier Harald Aas, kommunikasjonsleder i TØI.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor