Hovedinnhold

Oslo fikk verdens største ladeplass for elbiler

Kommunen spanderer strøm og gratis parkering

VERDENS STØRSTE: Ifølge Trafikketaten i Oslo kommune er den nye parkeringsplasssen med 50 ladestasjoner for elbiler ved Aker Brygge, verdens største. Foto: Trafikketaten
VERDENS STØRSTE: Ifølge Trafikketaten i Oslo kommune er den nye parkeringsplasssen med 50 ladestasjoner for elbiler ved Aker Brygge, verdens største. Foto: Trafikketaten
(VG Nett) De betaler verken moms eller avgifter på bilen, og kan bruke kollektivfeltet. De parkerer gratis, og fyller batteriene uten å betale en krone. I går fikk elbilbrukerne 50 nye ladestasjoner.

Denne saken handler om:

Landets 2.830 elbiler - 1.767 av dem registrert i Akershus og Oslo - har over 5.000 ladeplasser til disposisjon.

SE OVERSIKT OVER ALLE LANDETS ELBILER OG HVOR DE HØRER HJEMME NEDERST I ARTIKKELEN.

Regjeringens krisepakke på 50 millioner kroner til utbygging av ladestasjoner har ført til et ras av nye ladepunkter landet over. Oslo er den byen i verden som har flest offentlige ladestasjoner per innbygger, ifølge Trafikketaten.

Oslo har i dag 180 offentlige offentlige reserverte elbil- plasser med mulighet for lading. I løpet av året skal antallet stige til 270, og innen utgangen av 2011 er planen at det skal være 400 ladestasjoner tilgjengelig, ifølge Trafikketaten, som er ansvarlige for utbygging av ladestasjoner i Oslo Kommune.

Les:Fords nye elbil skal lades over nettet.

Se video:Slik får elbilen fullt batteri på minutter - får nytt batteri «i fart».

- Verdens største

I går åpnet Dokkveien parkeringsplass ved Aker Brygge, som ifølge Trafikketaten er verdens største offentlige parkeringsplass for elbiler med både lade- og parkeringsmuligheter.

Byrådsleder Stian Berger Røsland åpnet ladeplassen, sammen med statsråd Manghild Meltveit Kleppa og byråd for miljø og samferdsel Jøran Kallmyr.

Både parkeringen og strømmen er som vanlig på ladestasjoner i hovedstaden spandert av Oslo Kommune.

Les:Slik blir bilene med rekkeviddeforlenger.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

OPPLADBAR: Informasjonssjef i Toyota Espen Olsen overleverte Prius Plug-in Hybrid til Jøran Kallmyr i Oslo Kommune. Bilen skal brukes av Trafikketaten. Foto: Toyota
OPPLADBAR: Informasjonssjef i Toyota Espen Olsen overleverte Prius Plug-in Hybrid til Jøran Kallmyr i Oslo Kommune. Bilen skal brukes av Trafikketaten. Foto: Toyota

Oslos første plug-in

I går overleverte også Toyota oppladbare hybridbiler - Toyota Prius Plug-in - til samarbeidspartnerne Oslo Kommune og Energi Norge.

De to bilene er en del av et testprogram for 600 ladbare hybrider i Japan, Europa og USA som går over tre år. Tre av bilene skal gå i Norge, hvorav den ene skal disponeres av Trafikketaten.

Bilene er basert på Toyotas Prius, har samme teknologi, og er i tillegg utstyrt med et kraftig litium-ion batteri som forlenger bilens elektriske rekkevidde.

Bilen kan kjøre 20 kilometer på kun elektrisk drift, og lades opp via strømnettet. Har du en 16 amperes kurs kan du lade bilen full på 1 time og 45 minutter.

Snittforbruket og CO2-utslippet er imponerende, henholdsvis 0,26 liter per mil og 59 gram CO2 per kilometer. Ingen partikler og mikroskopiske NOx-utslipp gjør bilen ekstremt snill i nærmiljøet.

TABELLEN: Registrerte elbiler i Norge per 31. mars 2010. Omfatter personbiler, varebiler og elbiler som er registrert som motorsykler (for eksempel: Buddy). Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken.

FylkeAntall
Østfold42
Akershus1009
Oslo758
Hedmark10
Oppland7
Buskerud118
Vestfold44
Telemark16
Aust-Agder25
Vest-Agder79
Rogaland171
Hordaland299
Sogn og Fjordane7
Møre og Romsdal38
Sør Trøndelag139
Nord Trøndelag11
Nordland11
Troms43
Finnmark3
Norge totalt2830

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor