Hovedinnhold

Elektrisk superbuss med måkevinger

Men denne kan du komme på jobben i 250 km/t

FULL FART: Den elektriske bussen kan kjøre i 250 kilometer i timen. Foto: Jon Winding-Sørensen.
FULL FART: Den elektriske bussen kan kjøre i 250 kilometer i timen. Foto: Jon Winding-Sørensen.
HANNOVER (BILFORLAGET): Elbussen Superbus er vanvittig å se på, med vanvittige egenskaper. Doningen har styring på to aksler, plass til 23 passasjerer og 250 km/t i toppfart.

Denne saken handler om:

AvHaakon FørdeogJon Winding-Sørensen
Superbus ble avduket i går formiddag på verdens største nyttekjøretøymesse, IAA Hannover.

Det spektakulære fartøyet er utviklet av Nederlands første astronaut, prof. dr. Wubbo Ockels, ved Delft tekniske universitet.

SE FLERE BILDER AV SUPERBUS HER.

SE FLERE BILDER FRA BILMESSEN HER.

Høyfartstransport

Tankegangen bak det noe aparte prosjektet er høyfartstransport av busspassasjerer på motorveinettet.

Bussen er omtrent like bred og lang som en vanlig buss (2,55 meter bred, 15 meter lang), men bare 1,65 meter høy, og kan kjøres helt greit på vanlige veier.

Den tar opp til 23 passasjer, og har luksusseter. Inn- og utstigningen skjer gjennom 16 måkevingedører. Bussføreren sitter senterplassert foran.

LES:LAND ROVERS NYE SMÅBIL - MAGRESTE NOENSINNE.

Rådyr

I følge mannen bak prosjektet bruker den omtrent like mye energi i 250 km/t som en vanlig buss bruker i 100 km/t. Dermed rekker batteriene til 200 km. Det er tenkt at de kan byttes med fulladede batterier i en rask pistop-løsning.

De fire elektriske motorene yter til sammen 400 kilowatt, altså cirka 550 hestekrefter. Så godt som hele strukturen er støpt i karbonfiber, som bidrar til å forklare prisen.

Ett eksemplar koster nå 10 millioner euro (nesten 80 millioner kroner), men om den settes i serieproduksjon regner man med å redusere dette til cirka en million euro (cirka åtte millioner kroner). Uansett kan det ligge an til en ganske dyr bussbillett.

Artikkelen er levert av BilNorge.no.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor