Hovedinnhold

Dieseldyr på fremmarsj - kan gi motorstopp

GJØRME: Ifølge eksperter kjennes dieseldyr ut som gjørme. Her er dieseldyr i bunnen av en dieseltank på en oljeplattform. Foto: Maritim Colsultants.
GJØRME: Ifølge eksperter kjennes dieseldyr ut som gjørme. Her er dieseldyr i bunnen av en dieseltank på en oljeplattform. Foto: Maritim Colsultants.
(VG Nett) Økt innblanding av biodiesel i dieselen har ført til oppblomstring av dieseldyr.

Denne saken handler om:

Fakta biodrivstoff

  • Oljer fra planter og avfall kan bli til biodiesel, mens sukker og stivelse kan omgjøres til etanol.
  • Biogass kan produseres fra husdyrgjødsel, våtorganisk avfall, halm, avløpsslam og deponier.
  • Frigjør karbondioksid (CO2) ved forbrenning, men en tilsvarende mengde CO2 er allerede tatt opp fra atmosfæren gjennom tilveksten av det biologiske materialet som drivstoffet er produsert av.
  • Bensin med inntil fem prosent bioetanol kan brukes av alle bensinbiler fordi den oppfyller den europeiske kvalitetsstandarden for bensin (EN228). Det betyr at EU-standarden tilsier at opp til 5 prosent bioetanol kan blandes i bensin for vanlige biler uten at man behøver å gjøre tilpasninger i motoren eller drivstoffsystemet.
  • Bærekraftkriterier
  • Klima- og forurensningsdirektoratet foreslår at biodrivstoff som omsettes i Norge, i likhet med EU, må oppfylle kriterier for bærekraft.
  • Dette er minimumskrav til klimagevinst for biodrivstoff (minst 35 % i forhold til fossile drivstoff, økende til minst 50 % fra 1. januar 2017) og betingelser til arealer som kan benyttes til dyrking av råstoff til biodrivstoff.
  • Kriteriene vil redusere muligheten for bruk av biodrivstoff som gir negative virkninger på miljøet – i form av redusert biologisk mangfold og økte utslipp av klimagasser.
  • Kilde: Klima og forurensningsdepartementet

I likhet med miljøet elsker dieseldyrene biodiesel. Dyrene er egentlig små harmløse mikrober som kommer inn i tanken med luften, og som drikker vann og spiser diesel.

- De trenger ikke luft, men mikrobene i dieselen er avhengig av vann. Er det vann i bunnen av tanken, blomstrer de opp i sjiktet mellom vannet og dieseloljen, sier Ann-Cathrin Vaage i Statoil.

Resultatet av festmåltidet er en seig, geleaktig guffe.

- Massen vil kunne tette igjen drivstoffilteret og stoppe motoren. Skjer det må filteret byttes og tanken renses. Selv om mikrobelaget ligger nede i tanken, vil dette kunne bli blandet rundt når man tanker drivstoff, sier kvalitetsansvarlig i Shell, Marit Soleim.

Ann-Cathrin Vaage i Statoil sier problemet har vært kjent i alle år, men at bakteriene er mer glad i biodiesel enn i vanlig diesel.

- Biodiesel er fornybart drivstoff produsert fra planter. Det er mer miljøvennlig, men samtidig lettere nedbrytbart. Dermed spiser og trives mikrobene enda bedre når det er blandet inn selv små mengder biodiesel. Problemet er blitt noe større med biodieselen. Men dette håndteres gjennom tiltak på stasjonene, sier Vaage.

Hun sier det alltid har vært risiko for bakterievekst i diesel.
- Men det har økt etter at vi begynte å blande inn biodiesel, sier hun.

All diesel som selges i Norge inneholder syv prosent biodiesel.
Les: Snart kommer drivstoffet E10. 

Ingen klager

- Dieseldyrene er blitt et omfattende problem. Men vi har ikke opplevd klager fra bilister direkte. Men det er jo selvsagt mulig de klager til bilverkstedet, sier Marit Soleim i Shell.

Problemet er først og fremst på bensinstasjoner og hos mindre bedrifter som har egne tanker, men ikke så omfattende kontrollsystemer. Er bensinstasjonen rammet, vil dieseldyrene kunne følge med over i tanken på bilen.

- Men vi har ytterst få tilfeller med dieseldyr på bensinstasjonstanker, understreker Soleim.

Også dieseldyr-bransjen har opplevd økning i oppblomstringen.
Daglig leder i firmaet Maritim Consultants Einar Angeltveit, sier til VG Nett at det har vært en økning i antall tanker som har måttet gjennom rensing.

- Vi snakker om biltanker og båttanker, på skip og plattformer, men en god del lastebiler har fått problemer, sier Einar Angeltveit.

Teknisk sjef Morten Ødegård i Harald A. Møller har ikke mottatt klager fra bileiere som har fått motorstopp på grunn av dieseldyr.

NAF har heller ikke verken lagt spesielt vekt på problemet i opplæringen av årets sommerpatruljer eller fått henvendelser om problematikken.

- På biler som står litt over tid, kan problemet bli større. Dieseldyr kan dukke opp, men vi har ikke hatt noen økning i henvendelser på dette, og generelt har det vært lite av det, sier teknisk konsulent i NAF, Audun Bergerud.

Men problemet er både så omfattende og økende at oljebransjen i EU arrangerte en konferanse om mikrobene i mars.

Les: Dieselpartikkelfilter tetter seg ved småkjøring. 

Artikkelen fortsetter.

SEIG: Mikrobebelegg som er dannet i sjiktet mellom vannfasen og oljefasen i bunnen av en dieseltank. Foto: Lars Ivar Haslerud, Statoil.
SEIG: Mikrobebelegg som er dannet i sjiktet mellom vannfasen og oljefasen i bunnen av en dieseltank. Foto: Lars Ivar Haslerud, Statoil.


Kan nå tanken

- Det sitter også filter i pumpene på stasjonen. Hvis en stasjon har problemer med bakterier vil dette filteret gå tett og pumpen vil stoppe. Dette reduserer risikoen for at et eventuelt problem følger med over til tanken på bilen, sier Marit Soleim.

- Dagens diesel er blitt et mer vanskelig produkt å håndtere, sier Ann-Cathrin Vaage i Statoil.

Bakgrunnen for økt innblanding av biodiesel i dieselen er EUs fornybardirektiv, som stiller krav til EU-landene har fått utdelt ulike mål for hvor mye økt fornybarandel de skal oppnå innen 2020.

EUs fornybardirektiv omfatter både elektrisitet, oppvarming/avkjøling og transport. Direktivet har som mål å etablere et felles rammeverk for å fremme fornybare energikilder med et overordnet EU-mål om en 20 prosent andel i 2020. I tillegg kommer et bindende mål om 10 prosent fornybarandel i transportsektoren.

- Det foreligger ingen umiddelbare planer om å øke innblandingen av biodiesel fra dagens syv prosent. Men det er et politisk press på å øke mengden til ti prosent, sier Ann-Cathrin Vaage.

Det blandes ikke inn biodiesel til båter og anleggsmaskiner, blant annet på grunn av økt fare for mikrobevekst.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor