Hovedinnhold

Brukt Tesla koster mer enn ny bil

Kan tjene 50.000 kroner på bruktbilen

HOLDER SEG BRA: I løpet av de første månedene på det norske markedet har flere Tesla Model S holdt seg ekstremt bra i pris. Foto: Hanne Hattrem/VG
HOLDER SEG BRA: I løpet av de første månedene på det norske markedet har flere Tesla Model S holdt seg ekstremt bra i pris. Foto: Hanne Hattrem/VG
Det kan faktisk koste mer å kjøpe en brukt Tesla Model S enn det bilen kostet som splitter ny. Lange leveringstider og en kraftig prisøkning er grunnen.

Denne saken handler om:

VG har fått det DNB-eide biladministrasjonsselskapet Autolease til å vurdere bruktprisene på toppmodellen P85 og sammenlignet med det bilene kostet som nye.

ANALYTIKEREN: Haakon J. Marthinsen er daglig leder i det DNB eide biladministrasjonsselskapet Autolease. Foto: Autolease Foto:
ANALYTIKEREN: Haakon J. Marthinsen er daglig leder i det DNB eide biladministrasjonsselskapet Autolease. Foto: Autolease Foto:

- Vi ser at selgere av brukte Tesla Model S på Finn priser bilene høyere enn nybilprisen. Årsaken til dette er at Tesla satt opp prisene på slutten av 2013 samtidig som modellen er veldig populær og ventetiden på nybil er fem til seks måneder, sier Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease i Norge, biladministrasjonsselskapet til DNB til VG.

I november i fjor økte Tesla prisene på Model S i størrelsesorden fra 12.000 til rundt 100.000 kroner, avhengig av modell og utstyr.

Kan tjene 50.000 kroner

* En Tesla Model S 2013 modell med 7500 kilometer på telleren er lagt ut for salg på Finn.no. Prisantydning på bilen er 785.000 kroner. Ny kostet bilen 720-730.000 kroner i september i fjor. Den brukte bilen selges altså for 55.000-65.000 kroner mer enn det bilen kostet som ny.

Ferdinand Motor står som selger av denne.

- Det er jo en ting hva bilen blir annonsert for og en annen for hva vi får solgt den for. Men for en forhandler så er det mulig å selge en brukt Tesla for en høyere pris enn en ny koster. Det er spesielt den kraftige prisøkningen ved nyttår som muliggjør dette. Det handler rett og slett om tilbud og etterspørsel, daglig leder hos Ferdinand Motor, Gunnar Birkenfeldt.

* Sentrum Bil Sandnes selger to Tesla Model S, en til 790.000 kroner og en til 850.000 kroner. Bilene ble kjøpt inn for henholdsvis 720-730.000 kroner og 830.000 kroner. Begge selges som nye.

- Vi kjøpte egentlig ikke bilene som en investering men ser du på finn.no kan det se ut som om vi kan få mer for dem enn det vi ga for dem, sier Dan Nilssen hos Sentrum Bil Sandnes.

Tesla bestilt til gammel pris

De fleste av bilene som nå ligger ute på Finn.no forventer Autolease, på grunn av den lange leveringstiden, er enten 2013-eller 2014 modeller bestilt til den langt rimeligere tidligere nybilprisen.

- Vi må imidlertid ta et lite forbehold om vi sammenligner epler med epler. Årsaken er at vi ikke har full kontroll på hva FINN-selger opplyser med hensyn til hvordan bilen er utstyrt, men bildet synes å være at flere selgere har høyere prisantydning på bilen sin enn det de betalte for den når de kjøpte den som ny, sier Marthinsen.

Tesla: Brukt er stort sett nytt

Kommunikasjonssjef for Tesla i Skandinavia, Esben Pedersen, bekrefter bildet som tegnes.

- Tesla Model S er i en helt unik situasjon. Vi har stor etterspørsel, lang leveringstid og ingen konkurrenter. Dette vil naturligvis bli reflekteret i bruktprisen. Men vi må huske på at de biler som selges som brukt stort sett er nye biler, sier han til VG.

Fordyrende omregistreringsavgift

En ytterligere fordyrende faktor når du kjøper brukt Tesla eller en hvilke som helst annen bruktbil er omregistreringsavgiften.
Også denne slår inn når bilen har vært registrert i mer enn 60 dager. Denne er også på oppunder 20.000 kroner.

Amerikansk analyse viser det samme

Selveste Teslasjefen selv, Elon Musk, retwitret tidligere denne uken en artikkel fra den amerikanske forbrukersiden for bruktbilkjøp, iseecars.com. De analyserer blant annet bruktbilprisene i USA.

I en sammenligning mellom nyprisen og den gjennomsnittlige bruktbilprisen på alle alle Tesla Model S, kom de frem til at også der er brukt Tesla dyrere enn ny. I USA skal ventetiden på Model S være på seks uker.

POPULÆR MINI-MERCEDES: Også Mercedes CLA ble solgt dyrere som brukt enn ny en periode ifjor. Foto: Jan Petter Lynau Foto:
POPULÆR MINI-MERCEDES: Også Mercedes CLA ble solgt dyrere som brukt enn ny en periode ifjor. Foto: Jan Petter Lynau Foto:

Skjedde med Mercedes CLA ifjor

Ifølge Autolease er det ikke helt uvanlig at brukte biler selges dyrere enn de nye. Sist de så det var med Mercedes lille CLA, da den ble lansert i fjor.

- Mye på grunn av høy interesse og lange ventetider gikk det biler som enten var kjørt svært lite til høyere bruktpriser enn de kostet nye,

De har også sett det på mer ekstrembiler som Porsche 911 og Mercedes SL når de kommer med nye modeller. Dette skjer spesielt i Tyskland.

Gunnar Birkenfeldt hos Ferdinand Motor bekrefter også bildet.

- Når det er spesielt stor interesse for en bil og det er lang ventetid på en ny en ser vi at dette kan skje innimellom, sier han til VG.

Usikkert verditap

I likhet med flere andre har også Autolease anslått at Tesla Model S vil falle mer over en tre års periode enn gjennomsnittlige «vanlige» biler i samme klasse.

- Det usikkerhet knyttet til teknologiutvikling og bruktmarkedet for elbiler er fortsatt umodent. I tillegg har vi de norske elbilfordelene som, når de endres, vil kunne påvirke bruktprisene. Blir det for eksempel moms på elbiler, vil det slå positivt på bruktprisene, sier Marthinsen, og fortsetter:

- Når vi skal garantere for en verdi tre år frem i tid, vil vi være på den sikre siden. Sannsynligheten for at bruktprisene på elbiler blir bedre enn Autoleases forsiktige anslag, er absolutt til stede. Om det skulle bli et vesentlig bedre utfall enn det vi har lagt til grunn, har vi ulike former for deling av gevinsten med kundene, sier Marthinsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor