PIGG ELLER IKKE PIGG: Noen steder må du betale avgift for å få lov å kjøre med piggdekk. Ellers blir det bot. Foto: GEIR OLSEN

Bytte til vinterdekk nå? Her er 10 spørsmål du bør kunne svare på

Er det påbudt med vinterdekk? Kan jeg få bot for å kjøre med pigger?

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er varslet snø og kulde i fjellet i Sør-Norge. Snart er det vinterføre og tid for dekkskifte. Eller hvordan var nå de reglene igjen?

1. Er det påbudt med vinterdekk?

OBS: Politiet truer med førerkortbeslag

Svar: Utgangspunktet er at du skal være skodd etter forholdene og at bilen oppfyller kravene om tilstrekkelig veigrep. Om vinteren skal dekk ha minimum 3 millimeter mønsterdybde, om sommeren holder det med 1,6 millimeter.

2. Når er piggdekk lov?

Les også: Advarer mot sommerdekk

Svar: I Nord-Norge kan du ha på piggdekk fra 16. oktober, i Sør-Norge fra 1. november. MEN: Det er lov med piggdekk utenom disse datoene, dersom føret tilsier det. Krav om veigrep veier tyngre enn fristene, dette må bilfører selv vurdere, ifølge Lovdata.

3. Kan jeg få bot?

SJEKK MØNSTERET: Vinterdekk trenger minimum tre millimeter mønsterdybde. Foto: Jan Petter Lynau VG

Svar: Hvis du kjører med piggdekk utenom sesong, uten aktverdig grunn, kan du ilegges 1000 kroner i gebyr. Om vinteren kan du i enkelte byer få gebyr om du ikke har betalt avgift. I Oslo er gebyret på 750 kroner.

Husker du: 53 bileiere får nye dekk etter vegtabbe

4. Kan jeg kjøre med piggdekk kun på forhjulene?

(artikkelen fortsetter under bildet)

SNØ: Meteorologene spår snø på høyfjellsovergangene. Foto: Kristian Helgesen VG

Svar: Nei, velger du piggdekk, må du ha det på alle fire hjul.

Les også: Er pigg- eller piggfritt best?

5. Kan jeg kjøre på piggfrie vinterdekk hele året?

Svar: Ja, det er lov å gjøre det, men det anbefales ikke. Piggfrie vinterdekk vil slites raskere om sommeren på grunn av myk gummi. Noen piggfrie vinterdekk har dessuten dårlige egenskaper på sommerføre.

6. Når bør jeg bytte vinterdekkene?

Svar: Loven sier at mønsterdybden må være 3 millimeter. I tillegg vil gamle dekk bli harde og få dårligere egenskaper. Dekkets produksjonsdato står på siden av hvert dekk. Ekspertene er uenige om når dekkene er utgått på dato, noen mener syv sesonger er maksimalt, andre mener de tåler mer og mindre. Selgerne mener dekket holder seg ferskt så lenge det ligger på lager.

Les også: Krangler om hva som er «gamle» dekk

7. Trenger bil med firehjulstrekk egne dekk?

Svar: Dekkleverandørene markedsfører egne SUV-dekk. Vanligvis er dette normale vinterdekk i store størrelser, andre ganger kan de ha litt større nyttelast.

8. Hvor mye luft skal dekket ha?

Svar: Ofte står det en oversikt i døra på bilen din eller i instruksjonsboken. Mange eksperter mener vi generelt har for lite luft i dekkene og at de derfor slites raskere. Sjekk derfor lufttrykket flere ganger i løpet av sesongen.

Les også: Denne feilmeldingen piper ofte i bilen nå

9. Er smale eller brede vinterdekk best?

Svar: Bruk den dimensjonen som står i vognkortet. I gamle dager het det seg at smale dekk var positivt om vinteren. I dag anbefaler de fleste dekkprodusenter bilens originaldimmensjon.

10. Må reservedekket også byttes til vinterdekk?

Svar: Ved kortvarig bruk, såkalt «tilfeldig skade», er det lov å blande dekktyper. Kun ved kjøring til nærmeste verksted.

Kilder: NAF, Statens Vegvesen, Lovdata

Se også: Dette bør du vite om dekkene før du setter dem på bilen:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder