Toyota-alarm etter norsk bildrama: - Gasspedalen satt fast i 176 km/t

Publisert: Oppdatert: 12.03.10 09:23
BIL, BÅT OG MOTOR

Toyota henter inn utenlandsk eksperter

KRISTIANSAND (VG Nett) 49-åringen sier hastigheten var oppe i 176 km/t etter at gasspedalen hans hengte seg opp. Nå flyr Toyota inn eksperter for å undersøke bilen.

Klokken 12.26 ringte den skrekkslagne Toyota Prius-eieren til politiet i Agder. Han fortalte at gasspedalen hadde kilt seg fast, og at han ikke klarte å stoppe bilen.

Bilens digitale speedometer skal på det høyeste ha vist 176 km/t, ifølge mannens sønn.

- Vi forsøkte å ringe Toyota, for å se om vi kunne få råd fra dem. Før vi klarte å få tak i den lokale forhandleren, ringte mannen opp igjen og meddelte at han hadde kjørt inn i autovernet, sier operasjonsleder Hans Petter Osaland i Agder politidistrikt.

LES OGSÅ:Stanset ukontrollerbar Toyota i 140 km/t

- Gasspedalen hang seg

Mannen kjørte på E18 mot Lillesand da gasspedalen fysisk hang seg opp, ifølge mannens forklaring. Han kolliderte med autovernet like utenfor Bratteheitunnelen.

Politi og ambulanse rykket ut til stedet, og mannen ble sendt til legevakten for kontroll. Han fikk bare lettere skader i sammenstøtet.

- Han lå i 176 km/t på det verste. Da han ringte politiet, kjørte han i over 100, sier 49-åringens sønn.

LES OGSÅ:Toyota tilbakekaller den nyeste Prius-modellen

Bileieren selv var på sykehuset for å ta røntgenbilder torsdag kveld, og orket ikke å snakke med VG Nett. Han skal ifølge sønnen være en stor Toyota-fan, og har vært svært fornøyd med bilen sin.


- Det er automatgir på bilen. Han prøvde å hogge til på bremsen, men det hjalp ikke. Til slutt så han ingen annen mulighet enn å kjøre inn i autovernet for å stoppe bilen, forteller sønnen.

Tar saken svært alvorlig

Toyota Norge tar hendelsen svært alvorlig, og har sørget for at bilen, som er en 2009-modell, ble kjørt til en lokal forhandler i Kristiansand.

- Vi sender en av våre egne tekniske eksperter og en ekspert fra Brüssel for å se på bilen fredag, sier informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen.

Det har vært flere lignende ulykker med Toyota-biler, men aldri tidligere i Norge. Bilprodusenten har tilbakekalt til sammen 8 millioner biler som er produsert mellom 2004 og 2009 verden over, på grunn av problemer med gasspedaler eller gulvmatter som kan kile fast gasspedalen.

Toyota Prius er tilbakekalt for problemer med bremsevirkningen, men kun den nyeste 2010-modellen.

Prius-modellen 49-åringen kjørte har så langt ikke vært kjent for problemer med gasspedalen på norske veier.

LES OGSÅ:Toyota tilbakekaller 32.000 biler i Norge

Undersøker bilen

Tidligere denne uken ble det kjent at 61 år gamle James Sikes i San Diego kjørte en Toyota Prius da gasspedalen låste seg og bilen akselererte av seg selv til 140 kilometer i timen uten at han kunne gjøre noe.

Toyota vil nå undersøke om gulvmattene kan ha kommet i veien for gasspedalen i ulykken ved Kristiansand. De har ikke grunn til å tro, ut fra det de vet så langt om ulykken, at det er noe i veien med elektronikken.

- Det er altfor tidlig å kunne si noe om årsaken til torsdagens ulykke. Men vi har ikke noen grunn til å tvile på at kunden hadde et problem med bilen, understreker informasjonssjefen.

LES OGSÅ:Toyota taper 12 milliarder på pedalproblemer

Han har ennå ikke snakket med bileieren.

- Vår forhandler har snakket med kunden og vi vil ta kontakt med ham senere denne uken. Vi har stor medfølelse med mannen etter det han ble utsatt for, sier Olsen.

Til slutt ønsker Olsen å gi et generelt råd til Toyota-kundene:
- Vi har tidligere oppfordret våre kunder til å sjekke om gulvmatten på førersiden er forskriftsmessig festet til gulvet med klips. Løs matte kan føre til farlige situasjoner dersom den kommer på gli. Man bør heller aldri bruke gummimatter på toppen av tekstilmatter eller uorginale matter som ikke er tilpasset bilen og gasspedalens utforming. Kunder som er i tvil bør ta ut matten og eventuelt ta kontakt med forhandleren sin snarest.

BLI TILHENGER AV BIL & MOTOR PÅ FACEBOOK!

Her kan du lese mer om