FORKLARING: Grå strek: Horngjell: Hugger kun på i overflaten. Hvit strek: Sei/lyr/makrell: Hugger i alle vannlag. Sveiv raskt inn, la sluken synke mens du sveiver svært sakte. Øk farten på innsveivingen igjen og la sluken synke på ny. Rød strek: Jevn innsveiving gir sjelden fisk. Gul strek: Torsk: La sluken synke til bunns og sveiv inn slik at sluken går opp og ned langs bunnen. Dette er litt vanskelig, men en lang stang hjelper. Foto: Illustrasjon: Kenneth Lauveng

Slik får du napp i saltvann

Glem alt du vet om å få fisk. Her er VGs «vitenskaplige» funderte fiskeguide til sommerens fisketur.

 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over 12 år gammel

Fisk i saltvann er like forskjellige som mennesker. De hører, ser, lytter og har vidt forskjellige instinkter.

Les også:Slik får du napp i ferskvann

VG utfordrer en av landets største fiskeeksperter, fagkonsulent Øyvind Fjeldseth i Norge Jeger og Fiskeforbund, på hvordan fiskelykken skal sikres med vitenskaplig presisjon.

Sildesluk

Sjekk alle de gode tipsene, print ut sidene og dra på fisketur. Skitt fiske!

Hva «spiser» fisken
Fisken kan bli lokket til å bite på snøret av mange årsaker. Slanke sildesluker imiterer den naturlige føden godt. Wobblere

Wobbler

har ofte «raslekuler i seg» for å øke effektiviteten. Tenk også på størrelsen at agnet skal tilpasses hva du tror fisken er i stand til å gape over.

Pilker
Fra båt må en velge en pilk som er såpass tung at den holder seg rett under båten selv med litt avdrift. Pilker fra 40 gram

Pilk

og oppover er stort sett brukbare. Jo dypere en fisker, jo større blir behovet for en noe tyngre pilk.
Passer best til: Torsk, sei, hvitting, lyr

Tett på nett:Fiskeekspertene svarte

Sluker
Du kommer langt med et utvalg av sluker fra 15-40 gram. Skal du fiske nær bunnen er det best med en mer kompakt sluk (for

Sluk

eksempel Stingsild.) Fisker du lengre opp i vannet, bruk en sluk med større overflate slik at den ikke synker så fort.
Passer best til: torsk, sei, lyr, makrell, sjøørret

Jigger

Jigger

Jigger er i praksis kun en krok med et tung blyhode og et gummiagn trædd på. Til sjøfiske velger en normalt relativt store jigger.
Passer best til: Torsk og lyr

Naturlig agn# Fisk: Biter av makrellfilet eller agnsild slår aldri feil. Huske at det er forbudt å agne med levende fisk.
Passer best til: Alt. Til flyndre og små arter som hvitting er det absolutt å anbefale.

Blåskjell, fjæremark: Blåskjell og andre bløtdyr kan benyttes. Fjæremark må graves på fjære sjø. Meget bra agn, selv om det er litt jobb å finne dem (de ligger 20-30cm under de «kurukene» du finner på tørrlagte mudderbunner).
Passer best til: Berggylte, flyndrer, hvitting, torsk

Hvordan får du de forskjellige fiskeslagene?

Torsk (Norgesrekord: 37,5 kilo, Sørøya, 20.03.1992)

Foto: VG

Fra land: Fisk nede ved bunnen med sildelignede sluker eller en relativt stor jigg. Skal du fiske med agn så er makrell eller fjæremark et godt valg. Torsken trekker mot land på morgenen og på kvelden.
Fra båt: Fisk helt nede ved bunnen. Pilker på 40-100 gram er passelig. Bra fiske kan en ha nesten fra fjæresteinene og utover til 40-50 meters dyp. Bytt plass om det ikke skjer noe i løpet av et kvarter eller så.
! Får du torsk er det gjerne andre typer fisk i nærheten. Undersøk stedet med varierte kast og fisk på forskjellig høyde.

Sei (Norgesrekord: 22,55 kilo, Saltstraumen, 14.11.1995)Fra land: Seien flytter mye på seg, og finnes ofte et stykke over bunnen til tett oppunder overflaten. Prøv å la sluken synke litt ulikt for å søke etter hvor den er. Det vanligste er å velge en sildelignende sluk med litt overflate.
Fra båt: Er det mye måker som dykker etter fisk i vannet, så er sannsynligheten stor for at det er sei der (eller makrell). Ofte kan det lønne seg å fiske i utkant av der det plasker som verst, siden en da lettere kommer gjennom stimen av de minste seiene som ofte er i overflaten, og ned til de noe større.

Lyr (Norgesrekord: 12,8 kilo. Hurum, 28.09.2001)
Lyr kan en få fra båt og fra land. Lyren finner en ofte tett opptil berg som stuper mer eller mindre rett i sjøen. Kast sluken og la den synke slik at du får fisket den rykkvis oppover langs berget - rett på utsiden av tangen. Lyren er en utpreget rovfisk så naturlig agn er bra å bruke. Pilker i dempede farger er også ofte lyren glad i.

Flyndre (Norgesrekord Kveite 190 kilo, Vannøya, 28.07.2004)
Flyndrefiske er primært agnfiske. Krokene bør være små, og det skal fiskes på bunnen. Primært finner en flyndrer på sand og mudderbunn, og gjerne ikke så dypt. Agn er en liten fiskebit, en fjæremark eller innmaten av et blåskjell. Flytt gjerne litt på agnet innimellom ved å vippe det litt mot deg for så å la det ligge en stund.

Makrell (Norgesrekord: 3,474 kilo , Stølefjorden, 07.09.1997)
Makrellfiske er enkelt så lenge makrellen er der. Makrellen flytter seg i stor hastighet, og det enkleste er å fiske den ved dorging med makrellhekle eller sluk fra båt.
Makrellen går gjerne høyt i vannet, så slukene bør være slik at de ikke synker altfor dypt under innsveiving. Litt rykk og napp under innsveiving øker fangstene her som ellers.
Makrellen er mest på hugget i mai og juni. Senere i juli er de ofte mest sultne på morgenen og på kvelden.

Andre nyttige tips:

Vær en aktiv stangfisker
Gi sluken mer liv ved å variere innsveivingshastigheten, rykke lett i stanga fra tid til annen, eller la sluken få tid til å synke ned til bunnen igjen innimellom. Ikke stå bom stille på samme plass hele tiden. Beveg deg.

Speed opp ved napp
Har du napp uten at den sitter skikkelig, så er det ofte lurt å sveive raskere inn. Da tror kanskje fisken at byttet prøver å stikke av, og ruser etter for å ta!

Tellemetoden
En enkel metode for å vite hvor «dypt» en fisker, og hvor fisken eventuelt tar. I det sluken tar vannet begynner en å telle 1001-1002 og så videre inntil en starter innsveiving.

Lokk fisken med godsaker
Å flu vil si å spre ulike godsaker fisken liker over det området du skal fiske. Det kan for eksempel være opphakket makrellfilet. For torsk og andre bunnfiske kan dette øke fangstene betraktelig. Du må belage deg på å la fisken få tid til å finne frem dit godlukten kommer fra.

Fiskens bevegelser
Fisken beveger seg både i forhold til temperatur i vannet og hvor maten er. Varmt vann om sommeren gjør gjerne at for eksempel torsken trekker noe dypere.

Planktonet i sjøen vandrer ofte opp mot overflaten mot kvelden - etter planktonet følger planktonspisere som brisling - og etter planktonet følger fiskespisere som sei og makrell

Måke- og overflatespeiding
Måker som stuper i sjøen er i det minste et godt tegn på at det er fisk å få. Måkene forsøker å fange småsild og brisling, og det gjør garanter en stor stim med sei eller makrell også!

Når er fisket best?
Fløende sjø frem mot full flo er ofte beste tid for fiske. I tillegg er mange fisker mer aktive morgen og særlig kveld frem mot mørke (de har en synsmessig fordel da i forhold til byttefisken). Litt lett overskyet lummert vær er klassisk godt makrellvær.

Se fisken med fiskebriller
Glassene i brillene filtrerer vekk nesten alt forstyrrende skinn fra vannoverflaten. Du kan dermed se fisken svømme under vann. Denne type fiskebriller koster fra 300-400 kroner og oppover.

Fiske fra båt
Et vanlig båtsportkart kan gi deg mange gode ideer om hvor marbakker, grunner, dyp er. Her trives ofte fisken.
Får du ikke fisk etter 10-15 minutter så prøv en annen plass.
# Pilking: Den enkleste formen for pilking er å la pilken synke helt til bunnen og heve den opp en liten halvmeter eller så før en starter. Pilk med rykk på en halvmeter, men la gjerne pilken henge rolig noen sekunder innimellom. Innimellom lar du pilken synke ned til bunnen for å sjekke at det ikke har blitt dypere mens båten har drevet.
# Agnfiske er best nede ved bunnen. Ikke rykke slik en gjør under pilking. Beveg bare litt på agnet innimellom.
! Noen ganger fisker pilken bedre dersom en fester en liten makrellbit på krokene!

Dorging
Bruk vanlig sluk eller wobbler i enden av snøret.
Hvor fort en skal dorge avhenger litt av hva en fisker etter, men generelt er en god ro-hastighet en grei fart å forholde seg til.

Mer om

 1. Fritidsbåt
 2. Jakt

Flere artikler

 1. Slik får du napp i ferskvann

 2. Pluss content

  Få større fangst: Superfiskernes enkle tips

 3. Denne ruggen svømte opp elva like før laksefisket startet

 4. Fast i fisken med frossenfisk

 5. Pluss content

  Hjemmelaget og familievennlig

Fra andre aviser

 1. Se torsken, se torsken

  Aftenposten
 2. Skitt høstfiske

  Aftenposten
 3. Fikk blekksprut på kroken

  Fædrelandsvennen
 4. - Det handler om å fiske på rett sted

  Bergens Tidende
 5. Får du aldri fisk på fjelltur? Dette kan være grunnen.

  Bergens Tidende
 6. Har aldri vært så mye sjøørret i sjøen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder