BESTSELGER: I 1969 satt VW Beetle, også kalt boble, rekorden som den mest solgte nye bilmodellen på ett år.  Det ble solgte mer enn 16.000 nye bobler dette året.  Foto: Møllerarkivet

BESTSELGER: I 1969 satt VW Beetle, også kalt boble, rekorden som den mest solgte nye bilmodellen på ett år. Det ble solgte mer enn 16.000 nye bobler dette året. Foto: Møllerarkivet Foto: ,

Ford Sierra passert på historisk bilsalgliste: Mest solgt siden denne!

Ikke siden VW Boble satt salgsrekord for hele 46 år siden,
har en bilmodell solgt like mye som VW Golf har gjort så langt  i år.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Denne uken var antall registrert solgte nye VW Golf i 2015 passert andreplassen på den historiske bilsalgs-listen, Ford Sierra. I 1986 solgte nemlig Ford-klassikeren hele 11.779 biler. Nå, nesten 30 år etter, er VW Golf, kommet opp på 11.909 biler. Og fremdeles er året på langt nær omme.

Du må vente leeenge på noen ladbare hybrider: Nye Passat GTE: Ett års ventetid!

– Mange har spurt oss om når vi slår den gamle Sierra-rekorden. Den er nå passert av vår Volkswagen Golf, som vi selvsagt synes er veldig moro. Golf er bilen for alle, med et svært bredt utvalg modeller i Golf-familien, sier en fornøyd informasjonssjef i Volkswagen, Anita Svanes.

Ellevill prøvekjøring: Her kjører VG racer-Golf med utrolige 420 pigger og moroknapp på is!

SYV GENERASJONER SUKSESS: Siden VW Golf kom i 1974 har den en rekke ganger vært den mest solgte i Norge. Først nå passerer den imidlertid Ford Sierra, som dermed er den nest mest solgte modellen. Foto: VW Foto: ,

Noe av forklaringen på årets kjempesalg er den elektriske Golfen.

Ifølge statistikken fra Opplysningsrådet for Veitrafikken hadde den et salg på hele 6477 biler. Det er mer enn halvparten av VW Golf-salget så langt i år. Deretter følger VW Golf med bensin, så diesel og til slutt (med 1399 solgte eksemplarer) den ladbare hybriden VW Golf GTE.

Sug etter ladbare hybrider: Salget tar helt av!

SUKSESSMODELL: Ford Sierra toppet listene over de mest solgte modellene flere ganger på 80-tallet. Her er den andre generasjonen avbildet. Foto: Thor Fredrik Sundene Foto: Thor Fredrik Sundene ,

– Ikke umulig å slå «boble» salgsrekorden

Av de nesten 12.000 solgte variantene er «bare» 1171 en stasjonsvognvariant. 880 av alle bilene eller rundt syv prosent har trekk på alle fire.

Om den slår «bobla», den mest solgte bilmodellen på et år siden 1955, er vel heller tvilsomt. I løpet av 1969 solgte folkevognbobla hele 16.706 eksemplarer. Og ikke nok med det. I samtlige år mellom 1966 og 1968 ble bobla solgt i mer enn 10.000 eksemplarer.

Totalt ble det solgt drøye 98.000 nye biler i 1969. Så langt i år er det registrert solgt 103.934 nye biler i Norge. Det er en oppgang på 4,2 prosent, sammenliknet med samme periode ifjor.

Prøvekjørt: VW Passat GTE

– Det blir spennende å se om vi slår den Beetle-rekorden, Det skal litt til, men det er ikke umulig, sier Svanes.

Per 14. september er det de to Toyotaene, Auris og RAV4 som ligger bak VW Golf. Den elektriske Tesla Model S har en fjerdeplass. Alle disse tre bilene har solgt litt over 3000 nybiler så langt i år. Det betyr at VW Golf har solgt mer enn alle disse til sammen.

Les også: Elbil fikk strømsjokk i tordenvær

De tre mest solgte nybilene så langt i år med trekk på alle fire er Toyota RAV4 tett fulgt av Tesla Model S og Mazda CX-5.

På elbillisten topper VW e-Golf med Tesla Model S, Nissan Leaf og BMW i3 på de følgende plassene.

Tips: Litt jobb kan gi deg mye bedre billys!

Av de ladbare hybridene er det Mitsubishi Outlander som tar førsteplassen med Volkswagen Golf GTE på andre og Audi A3 e-tron på en tredjeplass.

VG med eksklusiv prøvekjøring: Så bra er den nye ladbare Mitsubishi Outlander (krever innlogging)

Klar for bilbytte? Les tester og prøvekjøringer av noen av bestselgerne her:

* Audi A3 Sportback e-tron: Ladehybriden skal bruke 0,15 per mil

* Tesla Model S P85D: Avsindig akselerasjon

* Toyota Auris: Trygg og grønn

* Nissan Leaf: Kollektivbilen

* BMW i3: Slik er BMWs første elektriske

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder