HETT TEMA: - Jeg tror nok kanskje vi kvinner ser oss litt mer for når vi skal parkere, sier Lilly Martinsen (61). Foto: MARIUS FISKUM

Ny studie: Kvinner parkerer bedre enn menn

TROMSØ (VG) Tror du at du er flinkere til å parkere enn kona? Glem det. Hun bruker bare litt lengre tid.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Engelske forskere har nemlig konkludert med at kvinner parkerer bedre enn det motsatte kjønn.

- Jeg er overbevist om at menn er helt uenige i dette. Men det er bra at temaet blir debattert, så alle kan tenke gjennom sin egen atferd i trafikken.

Det sier styreleder Tor Inge Soma i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund til VG.

Etterlyser respekt

En grundig analyse av 2500 parkeringer på 700 ulike parkeringsplasser i Storbritannia er bakgrunnen for de oppsiktsvekkende resultatene, som blant andre kjøreinstruktør Neil Beeson står bak. Han er selv overrasket:

- Dette viser at vi menn må gi partnerne våre mer respekt når det gjelder parkering. Fakta lyver ikke, sier han til The Daily Telegraph, som omtaler forskningen.

Bedre plassering

Studien konkluderer med at kvinner bruker mer tid på parkeringen, men parkerer oftere midt i parkeringsplassen sin enn menn. Kvinner er også bedre til å finne en egnet parkeringsplass, og bruker i større grad kjørelærernes foretrukne metoder for å rygge inn på en parkeringsplass.

Menn viste seg å være dyktigere på å kjøre fremover inn i en parkeringsplass og var mer selvsikre. De flyttet sjelden bilen når de først var på plass.

Likevel: Kvinner scoret 13,4 på en skala fra 1-20, mens menn havnet på 12,3, ifølge forskerne.

- Imponerende! Det tror jeg ikke så mange ville tippet på forhånd. Har du noen gang sittet på med en dame som skal parkere? flirer Ola Bromseth (28) etter å ha satt fra seg bilen på kaia i Tromsø sentrum.

Ikke bråkjekke

Han mener kvinner er mer nøye når de skal parkere, og får støtte av Lilly Martinsen (61).

- Selv om det ikke bare er mannfolk som gjør det, så er det mange som bare slenger fra seg bilen uten å tenke på å utnytte plassen best mulig. Jeg tror kanskje vi kvinner ikke er så bråkjekke i trafikken. Vi tror ikke vi er Gud på veien, som mange menn, smiler hun.

Kjøreskolelærer Soma tror ikke funnene bare gjelder i England.

- Jeg er villig til å tro at det er likt også i Norge. Generelt er kvinner flinkere til å tenke HMS enn menn. Det ligger kanskje i oss mennesker, kvinner er mer forsiktige, ikke spenningssøkere, sier Soma.

Statistikken viser også at kvinner er involvert i langt færre trafikkulykker enn menn. Soma har tidligere anbefalt at kvinnen bør kjøre når familien er på tur.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder