MÅ KANSKJE BYTTE UT BILEN: Dag Roar Lie (32) fra Oslo er lei høye dieselpriser. Hvis prisene fortsetter å stige, vurderer Lie å bytte til el-bil. FOTO: JAVAD PARSA

Skyhøye priser på diesel og bensin

Aldri før har prisen på diesel vært så høy som de var i forrige uke. Hvis prisen fortsetter å øke frykter Dag Roar Lie (32) at han ikke kan beholde dieselbilen.

 • Øystein Larsen-Vonstett
 • Frank Ertesvåg
 • Stella Bugge
 • Marie Kingsrød
 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over seks år gammel

- Det er faktisk helt syke priser nå. Hvis drivstoffprisene blir enda høyere, må jeg vurdere hva jeg skal gjøre. Da kan det hende jeg må kjøpe el-bil, sier Lie.

VG møtte Lie på en bensinstasjon i Oslo fredag ettermiddag, da han skulle fylle på dieselbilen sin. Han var tydelig frustrert over de høye prisene, og frykter at de skal øke ytterligere.

- Diesel er heldigvis litt billigere enn bensin. Det hadde vært helt uaktuelt for meg å kjøpe meg en bensinbil slik det er nå, sier 32-åringen.

Han forteller at han delvis har valgt å ha dieselbil fordi det er litt billigere. Uansett bruker han rundt 4000 kroner på drivstoff i måneden.

Rekordhøye priser

Aldri før har det nemlig kostet mer for en liter diesel enn det gjorde i forrige uke. Bensinprisen har med et par unntak aldri vært så dyr på vinterstid som i år.

I perioden 2. til 7. januar lå dieselprisen på 14,57 kroner literen, men tirsdag 7. januar gikk prisen ned 10 øre til 14,47 kroner.

Samme dag lå veiledende pris på bensin på 15,41 kroner.

- Det er 35 øre lavere enn «all time high» perioden, som var i perioden 2. til 11. september. Da var det ny prisrekord med 15,76 kroner per liter. Dette er tidenes høyeste bensinpris i Norge, sier pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Statoil Fuel & Retail Norge AS

Økte avgifter

Årsaken til de høye prisene henger sammen med at avgiftene økte med 14 øre på bensin og 10 øre på diesel 2. januar.

Hansen understreker at vi i vintersesongen tidligere har hatt enda høyere bensinpriser:

- Om vi definerer vintersesongen fra desember til mars hadde vi i 2012 en foreløpig bensinpristopp på 15,68 kroner literen (28-31. mars). Det vil med andre ord si at vi innenfor denne definerte vintersesongen er 17 øre under toppen, sier han til VG.

Bensin billigerte på vinterstid

Ifølge Hansen er prisen på bensin tradisjonelt billigere om vinteren.

- Det er riktig at vinterbensinen tradisjonelt er billigere, og historisk sett har kjøresesongen gitt topp på bensin. Årsaken til pristoppen på bensin i september skyldtes økte oljepriser som følge av Midtøsten-uro i tillegg til svekket krone mot amerikanske dollar. Dette sammenfalt med høy etterspørsel og begrenset tilbud av bensin og diesel i verdensmarkedet i denne perioden, sier han.

Den siste prisjusteringen 7. januar skyldes, ifølge Hansen, i hovedsak fallende kostpriser,

- Det kan relateres til utsiktene til økende tilgang på olje fra Libya, noe som overskygger det forholdet at oljelagrene i USA i forrige uke falt mer enn analytikerne hadde ventet.

Lav pris sammenlignet med andre land

Nordmenn har høye drivstoffpriser i kroner og øre, men lave drivstoffpriser sammenlignet med andre land målt mot kjøpekraft, mener Hansen:

- Gjennomsnittsfamilien fyller rundt 1000 liter drivstoff per år, så prisvariasjonene på drivstoff vil heldigvis ikke gi store utslag for de aller fleste, sier han.

Hos A/S Norske Shell er den veiledende prisen på diesel 13,92 kroner per liter og 15,40 på 95 blyfri denne uken.

- Vi hadde en såkalt «all time high» helt i begynnelsen av året, i stor grad på grunn av økning i avgifter. Siden dette har prisene gått noe ned igjen i tråd med oljeprisen, sier kommunikasjonssjef Lillian Aasheim.

Lokal konkurranse

Hun understreker at prisene ofte er lavere på pumpen enn de veiledende prisene.

- Det kommer an på hvor i landet det er, i tillegg til lokal konkurranse.

Ifølge Aasheim er dieselprisen ofte høy om vinteren

- At dieselprisen er så høy om vinteren henger sammen med at diesel er et ganske likt produkt som, og lages samtidig som fyringsolje. Derfor går dieselprisen gjerne opp i kuldeperioder. En annen viktig faktor for pris på både bensin og diesel er tilbud/etterspørsel. Dersom vi eksempelvis har lav raffinerikapasitet på grunn av vedlikehold på store raffineri og stor etterspørsel vil prisene naturlig nok øke av den grunn, sier hun.

Mer om

 1. Miljø

Flere artikler

 1. Rekorddyr bensin-kan bli enda dyrere

 2. Kan ha tjent 400 millioner kroner på økt drivstoffavgift

 3. Norge setter prisene opp - Sverige ned

 4. Jojo-priser på drivstoff – her er det billigst

 5. Diesel til under en tier for literen

Fra andre aviser

 1. Lokale priskriger gir billigere bensin og diesel

  Aftenposten
 2. Du sparer lite på å hamstre drivstoff før nyttår

  Aftenposten
 3. Bensinprisen har ikke vært lavere på to år

  Bergens Tidende
 4. Circle K setter opp bensinprisene på ny

  Aftenposten
 5. Bomskudd om bensinpris

  Bergens Tidende
 6. Nå er diesel og bensin rekorddyrt. Det er mye å spare på hvor du fyller tanken.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder