NYE REGLER: Parkeringsreglene som trer i kraft 1. januar 2017 legger opp til mer kundevennlighet, mener samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Samferdselsministeren om nye parkeringsregler: – Regelverket har vært for firkantet

I dag ble de nye reglene for parkering fremlagt i statsråd.

Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Regjeringen rydder i parkeringsbransjen. Nå tar vi et nytt skritt i retning av å gjøre regelverket enklere, mer brukervennlig og styrke forbrukerens stilling, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Han mener regelverket har vært for firkantet og legger derfor opp til mer kundevennlighet.

– Jeg mener at dette nye regelverket er positivt både for forbrukerne og for de seriøse i parkeringsbransjen. Vi har sett en del unødvendige konfliktsituasjoner mellom kunder og parkeringsvakter, for eksempel hvis parkeringsbilletten er utløpt med to minutter, og du får kontrollavgift, sier Solvik-Olsen.

VG la frem de nye parkeringsreglene da de ble vedtatt i statsråd i 2015. Nå er de behandlet og vedtatt i Stortinget.

I pressemeldingen legger samferdselsdepartementet frem fem punkter de mener vil være til stor fordel for bilistene.Parkeringsvakter er nå pålagt å vente fem minutter etter parkeringsbillettens utløp får det kan gis bot.

• En ny parkeringsklagenemd skal gjøre det enklere å klage inn bøter.

• Det er satt tre faste satser for parkeringsbøter. 300 kroner for de minst alvorlige, for eksempel dersom man ikke trekker billett ved gratisparkering. 600 kroner for alminnelige overtredelser, og 900 kroner dersom man har feilparkert på plasser for forflytningshemmede.

• Det er krav om at parkeringsplasser skal tilby plasser med ladepunkter til el-biler og plasser med tilrettelegging og reservering for forflytningshemmede.

• Det blir standardisering av parkeringsskilt. Alle kommunale parkeringsplasser skiltes med en hvit P på blå bakgrunn, mens private parkeringsplasser skiltes med svart P på hvit bakgrunn.

De nye endringene trer i kraft 1. januar 2017.

Les også: Vil lovpålegge p-vaktene å vente i fem minutter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder