Statssekretær Hoksrud bekymret for dårlig fremkommelighet

Tror «taket» på 50.000 elbiler kan nås før 2017

ELBILKØ: En Nissan Leaf i kø på E18 ved Sandvika. Spesielt ved på- og avkjøringer skaper økt elbiltetthet i kollektivfeltet problemer for buss-fremkommeligheten. Arkivfoto: ESPEN BRAATA

Buss-sjef vil ha elbilene ut av kollektivfeltet

Konsernsjef Arne Veggeland i Nettbuss regner med at det bare er et tidsspørsmål før veimyndighetene kaster elbilene ut av kollektivfeltet.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over seks år gammel

Han får stadig klager fra sine sjåfører på at køer av elbiler forsinker busstrafikken.

- Elbil-veksten har tiltatt så mye at den allerede fører til forsinket busstrafikk, trafikkfarlige situasjoner og dårligere fremkommelighet, spesielt rundt Oslo, sier Veggeland som leder Norges største busselskap.

Han tror Stortingets klimaforlik, som innebærer å avvente situasjonen til 2017 før noe gjøres, vil være en forsinket strategi.

- Vi har gått ut i fra at dagens ordning med elbiler i kollektivfeltet er en midlertidig ordning, men at det kan bli for lenge og vente til 2017 før elbilene må ut av kollektivfeltet. Allerede nå er det problematisk for bussene med det økende antall elbiler i kollektivfeltene, sier Veggeland til VG.

Størst problem i Oslo

BUSSBREMS: Ikke så lett å holde ruten for bussen med stadig tettere kamp om plassen i kollektivfeltet. Her på E18 ved Blommenholm/Solvik i Bærum. Foto: FRANK ERTESVÅG

Bussbransjen erfarer at det oppstår forsinkende og vanskelige situasjoner spesielt i rushtrafikken. Det korker seg lettest ved av- og påkjøringer og busstoppesteder langs kollektivfeltene i- og rundt Oslo og de største byene.

Nettbuss-sjefen mener det bare er en løsning på utfordringen:

- Vi regner med at det er en midlertidig sak med elbiler i kollektivfeltene. Kollektivfeltene bør forbeholdes kollektivtrafikken, sier Arne Veggeland til VG.

Taktskifte i elbilveksten

Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet sier han er veldig oppmerksom på de økende elbilkøene i kollektivfeltene først og fremst i og rundt Oslo.

Vegdirektoratet er allerede i gang med å vurdere utkasting av elbilene fra kollektivfilene.

- Spesielt oppstår det problemer ved av- og påkjøring til motorveiene og kollektivfilene. Men vi jobber ut fra politiske beslutninger om vi skal vurdere dette på nytt når det er registrert 50.000 elbiler, eller i 2017, sier Hoksrud.

PRIORITERER BUSSEN: Bussene har førsteretten til kollektivfeltene, minner Bård Hoksrud om. Han ber elbilsjåfører om å vise hensyn og slippe bussene frem.

Han har registrert at det nå er et taktskifte i elbilsalget som kan føre til at 50.000 registrerte elbiler nås allerede i 2015. Med et salg på 1000 elbiler i måneden for tiden, vil det være rundt 18.000 elbiler på norske veier ved utgangen av 2013.

Må vurderes på nytt

- Dersom vi når 50.000 elbiler i 2015 eller 2016, så må vi vurdere tilgangen til kollektivfeltene på nytt. Men jeg vil ikke forskuttere at elbilene skal ut av kollektivfeltene, sier Bård Hoksrud til VG.

Han minner om at elbilene fra starten av fikk kjøre i kollektivfeltene som en gulrot for å få flere til å kjøpe miljøvennlige kjøretøy.

Myndighetene gir elbil-eiere også gratis parkering, fri passering i alle landets bomstasjoner, redusert årsavgift, fri lading og fritak for engangsavgift og moms.

Hoksrud mener også det er et dilemma at elbiler - gjerne med en person i bilen hindrer fremkommelighet for busser og leddbusser med flere titall passasjerer.

Mange alene i elbilen

- Det er dessverre slik at elbiler som oftest transporterer én person. Vi må se på helheten. Vi ønsker jo flere kjøretøyer som bruker ren energi, men samtidig ønsker vi at flere bruker kollektivtransport. Den siste gruppen lider nå av at det blir verre og verre å komme frem i kollektivfeltene, sier Hoksrud.

Direktør Jon Stordrange i NHO Transport vil kaste ut elbilene av kollektivfeltet.

- Ja, det må gjerne innføres et forbud mot elbiler i disse feltene. Vi kan passere 50.000 elbiler raskere enn først antatt, sier Stordrange.

- For få kollektivfelt

Han har for lengst lagt merke til at elbilene tar stadig mer av plassen i kollektivfeltene rundt de store byene.

- De skaper problemer med av- og påkjøringer og dårligere fremkommelighet for bussene, sier Stordrange, som mener kampen om kollektivfeltet også illustrerer at det er for få- og dårlig utbyggede kollektivfelt i Norge.

Minner om lokale forskjeller

Elbilist og nestleder Nikolai Astrup (H) i Miljø- og energikomiteen på Stortinget, mener fordelene av å kjøre rent med elbil bør beholdes lengst mulig.

- Dette bør vurderes lokalt. Bussene skal ha fortrinnsrett der det er en konflikt mellom økende elbiltetthet i trafikken og kollektivtrafikken. Men dette vil variere veldig etter hvilket område vi snakker om, sier Astrup til VG.

ELBILIST: Høyres nestleder Nikolai Astrup i Stortingets miljø- og energikomite kjøpte seg tidligere i år en Tesla. Foto: PATRIK ELAN FJELDSTAD

Han har lagt merke til at det i Stor-Oslo er utfordringer allerede.

- Men jeg ser ikke for meg at det er nødvendig å fjerne fordelen for elbiler over alt. Her bør det gjøres lokale tilpasninger, sier Astrup, som viser til Stortingets klimaforlik.

Fordel bør beholdes

- I utgangspunktet bør fordelen ved at elbiler kan kjøre i kollektivfeltene beholdes så lenge som mulig, legger han til.

- Du kjører selv elbil. Hva betyr tilgangen til kollektivfelt for deg?

- For meg spiller det ingen rolle. Jeg bor slik til at kjøring i kollektivfelt ikke har noen praktisk betydning. For meg var det viktigst å skaffe en bil med null utslipp.

Les også

 1. Slik skal bilene se ut i 2025

  En avansert vest med eget hoppeben fra Subaru eller en spesialdesignet frøliknende kjøretøy fra BMW som skal kunne…
 2. Prøvekjørt BMW i3:
  Slik er BMWs første elbil

  AMSTERDAM (VG) Med bakhjulstrekk, plantebasert interiørplast og såkalt énpedalsteknikk summer BMW for første gang over i…
 3. Forsøker å bremse smutthull-import av Nissan Leaf

  Nå blir det både dyrere og vanskeligere å importere en av Norges mest populære bruktimport-modeller - Nissan Leaf.
 4. Luksusbil blir avgiftsvinner

  Mens småbiler og flere miljøvennlige hybridbiler blir dyrere neste år er den store avgiftsvinneren i årets statsbudsjett…
 5. Amerikanske myndigheter vil granske Tesla-branner

  Amerikanske veimyndigheter vil innlede etterforskning for å finne årsaken til at det har begynt å brenne i tre Tesla…
 6. George Clooney i Tesla-krangel

  Etter at George Clooney nå klager på en Tesla han kjøpte for flere år siden, reagerte den profilerte Tesla-sjefen Elon…
 7. Slik blir avgiftsendringen for Norges mest solgte biler

  Finansminister Sigbjørn Johnsen har servert et statsbudsjett som fører til at mange av de mest miljøvennlige bilene blir…
 8. - Norsk turbilnæring kan bli utradert, sier LO-topp.: Kjørte buss til Nordkapp for 27 kroner timen

  Tre latviske bussjåfører ble lønnet med 27 kroner timen for å kjøre turister fra Honningsvåg til Nordkapp i fjor sommer.
 9. Mener ekstremsponsing av Tesla er feil

  Bilbransjeeksperter mener det er feil å gi elbilen Tesla et gigantisk avgiftsfriktak.
 10. Oslo Taxi-sjåfør skriver elbil-historie: Her er landets første super-el-drosje

  (VG) I formiddag kunne sjåfør og eier Trond Sømme stolt tilby kundene den første super-elbilen til Tesla.
 11. Elbilen til Gro har stoppet i fart nærmere 50 ganger

  Denne elbilen stopper ikke bare når batteriene er flate.
 12. Kritikk mot Teslas vinterdekk - men nå blir bilen skodd for norske forhold

  (VG Nett) Det har blåst opp til en liten storm om Teslas valg av vinterdekk.
 13. Elbiler kan bli kastet ut av kollektivfeltet

  Grunnet den store økningen i elbilsalget i Norge vurderer Vegdirektoratet å fjerne førernes mulighet til å benytte…

Mer om

 1. Elbil
 2. Miljø

Flere artikler

 1. Vil ha buss foran elbil

 2. Kamp om kollektivfeltet

 3. Slik tror de elbilens fremtid i Norge blir

 4. Pluss content

  Elbiler mister tilgang til flere kollektivfelt i Oslo

 5. Mer forvirring om elbil-fordeler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder