PÅ VINGENE: Etter mange års planlegging kunne Honda den 23. desember utlevere sitt første jetfly til en kunde. Foto: Produsent ,

Honda med jetmotor!

Få bilprodusenter har så mye annet på programmet enn Honda. Nå har de levert sitt første jetfly.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er gått 12 år siden vi ble kjent med Hondas flyplaner. Den gang påsto de det kun var en øvelse for ingeniørene, men det trodde vi ikke et sekund på.

Og vi fikk rett i våre antagelser – den 25. juli 2006 annonserte de at en førti år gammel drøm om flyproduksjon skulle realiseres.

Amerikansk base

De satte opp et eget selskap, Honda Aircraft Co. med base i Greensboro, North Carolina, og dannet en allianse med Piper Aircraft som har årelang erfaring innen flyproduksjon.

Snart kom flere detaljer på bordet, blant annet at flyet skulle på vingene i 2010. Siden den gang har testingen på pågått, og 8. desember kom den endelige typegodkjenningen fra Federal Aviation Administration (FAA).

Neste milepæl fulgte på lille julaften da Honda overleverte sitt første fly til en kunde.

Se flere bilder på BilNorge.no

Mer effektivt

Honda hevder deres fly er det raskeste i klassen med 420 knop. Det har en rekkevidde på 1180 nautiske mil og en maksimal cruising-høyde på 43.000 fot. Dessuten skal det klare seg med 30–35 prosent mindre drivstoff enn konkurrentene.

Honda hevder den gode driftsøkonomien skyldes deres spesielle motorer som er utviklet i samarbeid med GE og som er montert oppå vingene.

Les også: Du vil ikke klare å gjette hvem som lager flest elbiler i verden

Flyet har en lengde på 12,99 meter, et vingespenn på 12,12 m og en høyde på 4,54 m. Cockpiten måler 5,43 x 1,52 meter og kan innredes for fem eller seks passasjerer.

Heftig: GT86 for entusiaster

Holder kortene atskilt

Det har vært noen forsøk på kombinasjonen fly/bil opp gjennom årene, sist ut var vel The Transition. Honda er så smarte at de ikke blander kortene, men lar bil være bil og fly være fly.

Honda skal i første omgang selge flyet i Nord- og Sør-Amerika samt Europa gjennom et dedikert forhandlernett. Pilottreningen er allerede i gang ved selskapets hovedbase i North Carolina. I løpet av noen år er målet å ferdigstille 70 fly i året.

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder