BLOKKERTE INNGANGEN: Arbeiderne hentet ut deler fra de overfylte lagrene og blokkerte innkjørselen til fabrikken med bilseter. Foto: AFP

Truet av nedbemanning - kidnappet sjefen

(VG Nett) Stadig flere franske direktører blir tatt som gisler av rasende arbeidere på grunn av finanskrisen.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Franske arbeidere godtar ikke uten videre at arbeidsplassene deres forsvinner.

Sent på kvelden skjærtorsdag ble tre direktører på bildelfabrikken Faurecia sluppet fri etter å ha blitt holdt som gisler i flere timer. Den siste tiden har det vært en rekke tilfeller hvor franske arbeidere har holdt direktørene fanget over natten i protest mot nedskjæringer.

Misfornøyd Sarkozy

I alle tilfellene er de blitt sluppet fri uten skader, ofte etter å ha lovet å gjenoppta forhandlinger med arbeiderne, melder nyhetsbyrået AFP.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy liker ikke den nye trenden, og påpeker at forbannede arbeidere uansett må respektere loven.

- Hvorfor drive og kidnappe mennesker? Vi har lovregler, og vil ikke godta at man holder på sånn, sa Sarkozy i en tale nylig.

- Vi forstår at mange er forbannet, men raseriet vil avta med svar og løsninger, ikke ved å tilspisse konflikten med handlinger som er i strid med loven, fortsatte presidenten.

Store økonomiske problemer

Fagforeningene har imidlertid sterkt støtte i Frankrike. Ferske meningsmålinger viser at rundt halvparten av befolkningen mener arbeiderne har rett til å ta direktørgisler for å fremtvinge bedre sluttpakker under finanskrisen.

Faurecia er en av verdens største bildelprodusenter, men har store økonomiske problemer som følge av nedgangen i nybilsalget. Langfredag ble det klart at selskapet er berget på kort sikt etter å ha hentet inn nærmere 15 milliarder kroner i bankkreditter og lån fra bilprodusenten Peugeot.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder