BESTE MOTOR: Den nye enliters store Ford-motoren er kåret til best i bilmotorens "Oscar-utdeling". Her er toppsjef i Ford Motor Company, Alan Mulally, med motoren da den ble lansert. Foto: Produsent

Kåret til verdens beste bilmotor

Denne lille tresylindrede énliters bensinmotoren fra Ford kan levere hele 125 hestekrefter. For det har motoren blitt kåret til verdens beste bilmotor.

  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG og NAF har kjørt det lille vidunderet som blant annet leveres i Ford Focus og kan bekrefte at dette er en meget god motor, til tross for at den er bitteliten.

Det var på Engine Expo i Stuttgart i Tyskland de beste motorene ble kåret i forrige uke. Foruten den mest prestisjetunge tittelen som Ford stakk av med, har også flere andre motorer vunnet i forskjellige kategorier.

Enormt fra Ferrari

Her vanket det heder og berømmelse til alt fra den grønneste motoren, General Motors' 1,4 liters bensinmotor med rekkeviddeforlenger som står i Opel Ampera, til den beste prestasjonsmotoren, en 4,5 liters V8 Ferrari-motor som leverer 570 hestekrefter, som blant annet står i 458 Italia og Spider.

- Da vi konstruerte denne motoren var målet å skape en motor med drivstofføkonomi på grensen til det umulige, imponerende ytelser, lave støy- og vibrasjonsnivåer og kjøreegenskaper i særklasse - i det som er en meget liten 3-sylindret motor, sier Joe Bakaj, Fords visepresident for globale drivlinjer i en pressemelding.

SE VIDEO OG LES MER OM DEN LILLE TASSEN SOM YTER SOM EN FULLVOKSEN KAR.

SE DE ANDRE VINNERNE UNDER BILDET.

BEST PRESTASJON: Ferraris 4,5-litersmotor leverer 570 hestekrefter og er ifølge den internasjonale kåringen den beste prestasjonsmotoren. Her er den i 458 Italia på Shanghai International Auto Show i april i fjor. Foto: AP

Her er noen av de andre vinnerne:

* 3-4 liters motor: Vinneren er BMW 4-liter V8 som står i BMW M3 coupe og leverer 420 hestekrefter.

* 2,5-3 liters motor: Her vinner Audis 2,5 liter femsylindrede turbo på 340 hestekrefter som står i Audi TT RS og Audi RS3.

* 1,4-1,8 liters motor: Den 1,6-liters store bensinmotoren som BMW og PSA (Peugeot og Citroën) har utviklet i fellesskap vinner denne klassen. Den står i en rekke forskjellige modeller fra Peugeot, Citroen og Mini og leverer alt fra 156 hestekrefter opp til 200 hestekrefter.

* 1-1,4 liters motor: Volkswagens meget gode 1,4-liters bensinmotor håver inn seieren i denne klassen. Motoren står i en rekke av konsernets biler. Både Skoda, Audi, Volkswagen og Seat har denne. Motoren leverer fra 140 hestekrefter og oppover.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder