NY BIL FOR HUNDENE: Her er hundeførerne Benny Olsen, Thorstein Knudzen og politihunden Bjarne foran en XC70 som ikke har fått på seg politiklærne ennå. Foto: PRODUSENTEN Foto: ,

Her er politihundenes nye bil!

Politiets hunder skal de neste fire årene få kjøre Volvos
nye spesialbygde politiversjon av XC70. Om noen år kan de ende opp med den splitter nye arvtageren, V90.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

De kan velge mellom en D5 220 hestekrefters dieselversjon og en T6, 304 hestekrefters bensin.

Ifølge Politiforum kan det også bli snakk om at politiet tar i bruk oppfølgeren til Volvo XC70, V90, når denne blir tatt i bruk fra starten av 2017. Avtalen om innkjøp gjelder nemlig i hele fire år fremover.

Sett denne?: Her er politiets nye super-SUV

– Avtalen med politiet tar hensyn til produktutviklingen som skjer hos Volvo fremover, sier kommunikasjondirektør i Volvo Norge, Rune Gutteberg Hansen.

STASJONSVOGNKONSEPT: Dette er stasjonsvognkonseptet som høyst sannsynlig i en noe mer moderat utgave, vil bli nye Volvo V90 (som er etterfølgeren til V70/XC70) Foto: VOLVO Foto: ,

En reserve med ferdigbygde XC70 kan imidlertid ble levert til politiet også etter at bilen er gått ut av produksjon, og til en politiversjon av det som etter alt å dømme vil være en Volvo V90, er på plass., melder Politiforum.

UP-sjefen: Ikke blink med lysene for å varsle trafikkontroller

Prisene på en vanlig godt utstyrt XC70 med 215 hk dieselmotor, automat og trekk på alle fire ligger på 680.000 kroner ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken.

– Det er en milepæl for oss å ha fått en bil skreddersydd for hundetjenesten, sa direktør i Politiets Fellestjenester (PFT), Helge Clem, til Politiforum da han signerte avtalen fredag formiddag.

Les også: Nå kan blålysene stå på, også når det ikke er utrykning

Spesielle støtdempere, fjæringer og kraftige bremser

Blant kravene til den nye hundebilen er blant annet firehjulstrekk og nyttelast på minst 550 kilo i tillegg til vekten på hundeinnredningen.

Denne har Dronning Elisabeth allerede kjøpt: Trolig verdens mest luksuriøse SUV

Det er Special Vehicles Service-enheten ved Volvo Cars-fabrikken i Gøteborg som produserer hundebilene til norsk politi. Ved denne fabrikken bygges Volvos politibiler av spesielt utvalgte fabrikkmedarbeidere, som bruker om lag 50 timer på hver bil.

Test av Volvo XC90: Supersvensken! (krever innlogging)

– Her utstyres politibilene med blant annet et spesialtilpasset understell, kraftige 17-tommers felger og 17,5 tommers skivebremser, stivere fjæring, spesielle støtdemper og såkalte krengningshemmere, som skal sørge for at sjåføren har hundre prosent kontroll på kjøretøyet i høye hastigheter – enten det er på en skogsbilvei eller langs E-18, sier kommunikasjondirektør i Volvo, Rune Gutteberg Hansen.

Volvo Cars leverer politibiler til blant andre Sverige, Storbritannia, Belgia, Nederland og Sveits.

Mer om

  1. Bil

Flere artikler

  1. Volvo tilbakekaller 59.000 biler etter rapporter om mystisk motorstopp

  2. Volvo utreder mulig feil: Nye XC70 «dør» under kjøring

  3. Volvo tilbakekaller 2.479 biler i Norge

  4. Erstatter V70: Slik blir Volvo V90

  5. Pluss content

    Volvos nye bilmerke: Elektriske råtasser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder