Dette er verdens største yacht

Se de utrolige bildene av verdens råeste yachter

(VG Nett) Den er lengre enn danskebåten, koster tre milliarder og seiler rett inn i historiebøkene som verdens største yacht.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Fire år etter at den mystiske, hemmelige og søkkrike eieren ba yachtverftet Lürssen i Tyskland bygge verdens største yacht, står vidunderet ferdig.

Og det 180 meter lange milliardresultatet er så gigantisk og overdådig at den etterlater Chelsea-eier Roman Abramovitsj og hans «Eclipse» i kjølvannet.

For nå kan ingen private farkoster måle seg med «Azzam». Og direktørene ved Lurssen-verftet sparer ikke på superlativene når de omtaler sitt nye superskip:

- Dette er den mest komplekse og utfordrende yachten som noensinne er bygget. Hun er en milepæl i yachthistorien, sier verftsdirektør Peter Lürssen til Daily Mail.

Hvem som står bak megayachten, er foreløpig en godt bevart hemmelighet. Men sporene peker mot den søkkrike saudiske kongefamilien. En av grunnene er navnet - «Azzam» - som betyr «besluttsomhet» på arabisk.

TOPPLISTEN: Se de utrolige bildene av verdens største yachter

Også designet tilsier at eieren er arabisk, ifølge eksperter. «Azzam» kan ha så mange som 50 suiter, men begrenset plass ute på dekk.

PENGESTERK PRINS: Prins Al-Waleed bin Talal av Saudi Arabia. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh/NTB Scanpix

Ifølge flere nettsteder som spesialiserer seg på megayachter, er prins Al-Waleed bin Talal den mest sannsynlige kjøperen. Hvis spekulasjonene stemmer, betyr det at den søkkrike kongefamilien i oljelandet Saudi Arabia eier fire av verdens ti største yachter, med en samlet verdi på nærmere ti millarder kroner.

Med en formue på godt over 120 milliarder, er prins bin Talal nummer 26 på listen over verdens rikeste.

Han eier en rekke av verdens råeste luksushoteller og har en solid eierandel i fornøyelsesparken Eurodisney, mikrobloggingstjenesten Twitter og medieselskapet News Corp.

Og når han skal på ferie, trives den saudiske prinsen til sjøs. Han eier allerede megayachten «Kingdom 5Kr» som «bare» ligger på 54. plass på listen over verdens største yachter.

Artikkelen fortsetter under bildet!

GAMLEYACHTEN: Dette er farkosten prins Al-Waleed bin Talal cruiser rundt i i dag. «Kingdom 5Kr» ligger «bare» på 54. plass på listen over verdens største yachter. Her er den fotografert ved Bodrum i Tyrkia i fjor sommer. Mobilfoto: RUNE THOMAS EGE

Som flere andre av verdens råeste yachter, har «Kingdom 5Kr» en interessant forhistorie:

Hun ble opprinnelig bygget i 1980 for den saudiarabiske våpenhandleren Adnan Khashoggi, og hadde blant annet en fremtredende rolle i James Bond-filmen «Never say never again». I 1988 solgte Khashoggi yachten til sultanen av Brunei, som igjen solgte den videre til Donald Trump.

I kjent stil døpte han den om til «Trump Princess». Da Trump havnet i pengetrøbbel, solgte han den til den saudiske prinsen.

Egen kino

Han stortrives om bord på yachten, som blant annet har motstrømsbasseng og en egen kinosal. Det spesielle designet, med skorstenene som heller utover, er laget for å få plass til helikopteret som alltid er om bord.

Senest i fjor sommer ferierte prinsen og et enormt følge i Egeerhavet om bord på yachten. Da de ankom Bodrum i Tyrkia, leide de deler av byens mest luksuriøse hotell for å få enda bedre plass.

VG så hvordan prinsen og hans følge jevnlig pendlet mellom hotellet og yachten som lå ankret opp like utenfor hotellet med de eksklusive Riva-tenderbåtene.

Dyr leie

Det er nettstedet Superyachts.com som utarbeider Topp 100-oversikten over verdens største yachter.

Enkelte av gigantene kan leies av privatpersoner, blant annet Abramovitsj-yachten «Eclipse» som VG skrev om i fjor. Men du må grave dypt i lommene: Yachten har en startpris på to millioner dollar - per uke.

PS! Kongeskipet «Norge» havner på 71. plass på listen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder