Kraftig nedgang i drivstoffprisen siste halvår

MANDAG VED LUNSJTIDER: Glad-mandag for diesel-kunder på Uno X-stasjonen på Liertoppen i Buskerud. Der kostet dieselen kr. 9,50 pr. liter på det laveste i 12.30-tiden. Foto: Frank Ertesvåg , VG

Diesel til under en tier for literen

Her er årets førjulsgave til diesel-bilistene: Dieselen har ikke hatt en lavere listepris på fem år. Flere steder kostet en liter diesel under 10 kroner mandag formiddag.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Årsaken til dieselpriser på kroner 9,50 og 9,74, er lokale priskriger på lavprisdagene søndag og mandag. Men det er uansett lenge siden en liter diesel har gått for en pumpepris på under 10 kroner, ifølge pressetalsmann Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail Norge AS, som har 500 utsalgssteder i Norge.

Les også: Romjulssalg på drivstoff i fjor

Han har registrert lokale priskriger blant annet i Oslo, Tromsø, Asker, Bærum og Drammensområdet de siste dagene. Blant annet tilbød Statoil og Uno X-stasjonene i Lier diesel til godt under 10 kroner literen mandag formiddag.

MANDAG MORGEN: I 9-tiden var literprisen på diesel allerede godt under 10 kroner og på bensin (95 oktan) under 12 kroner på bensinstasjonen på Liertoppen. Foto: Frank Ertesvåg , VG

– Listeprisen på diesel er gått ned med 1 krone og 70 øre siden juni i år. Så lav dieselpris som vi har nå, må vi fem år tilbake for å finne, sier Hansen til VG.

Les også: Kjedene tjener stadig mer på at du fyller tanken

Statoil opererer med en listepris på kroner 12,90 for en liter diesel nå. I praksis er listeprisen selskapene opererer med ofte den dyreste pumpeprisen på diesel.

Husker du denne? Rekordhøye drivstoffpriser for et halvt år siden

Nedgang også for bensin

Også tallene fra Statistisk sentralbyrå viser en nedgang på 7,7 prosent i pumpeprisen på diesel fra 13 kroner literen i november 2014 - til 12 kroner literen i november 2015.

Og mens bensinen kostet kroner 14,50 for literen i november 2014, var den nede i 13,60 per liter i november 2015. En nedgang på 6,4 prosent.

De som var litt sent ute til å få med seg prisnedgangen mandag, opplevde imidlertid at dieselprisen plutselig spratt opp igjen til listepris på 13 kroner literen i 13-14-tiden mandag. Det tilsvarer et prishopp på over 3 kroner, eller over 150 kroner dersom du fyller 50 liter diesel.

Var over 16 kroner literen

I Finnmark, som jevnt over har en vesentlig høyere drivstoffpris enn i Sør-Norge, lå en liter diesel på 13 kroner på lavprisdagene søndag og mandag, ihvertfall hos Statoil i Vadsø.

Det er likevel tre kroner under det høyeste nivået for en tid tilbake - da drivstoffet kostet over 16 kroner literen i Finnmarksbyen.

I Tromsø var pumpeprisene på diesel og 95 oktan bensin nede i henholdsvis kroner 10,60 og 12,29 mandag, ifølge lokalavisen ITromsø , noe som regnes som svært lavt i ishavsbyen, som også har egne tilleggsavgifter på drivstoff.

FORKLARER: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets forklarer de dalende drivstoffprisene med lav råoljepris, mild vinter og overskudd på diesel. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Påvirkes av mildvær og lite fyring

Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener det milde vinterværet spiller inn på den lave dieselprisen.

– Først og fremst er det den lave råoljeprisen som har falt 15 prosent på kort tid som er årsaken til den lave dieselprisen. Samtidig er det veldig varmt ute for årstiden. Det betyr at det går lite fyringsolje, som har mye av det samme inholdet som dieselen. Dermed er det også mye diesel i markedet, sier Saltvedt til VG.

Hun minner om at forrige vinter var situasjonen motsatt: Kald vinter, høyere råoljepris og en dieselpris godt over dagens nivå.

– Det er nå lite som tyder på noen endring i disse prisene inn i jule- og nyttårsuka, sier Saltvedt til VG.

Mandag falt oljeprisen til nye bunnivåer. På et tidspunkt ble prisen for et fat med nordsjøolje notert til 36,05 dollar, det laveste siden 2004, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også

 1. Norge setter prisene opp - Sverige ned

  Mens listeprisen på bensin hos Statoil i oljenasjonen Norge i går nådde rekordhøye 16,17 kroner for literen, tar svenske…
 2. Frp lovet lavere bensinpriser - nå er den rekordhøy

  Frp har lovet norske bilister billigere bensin i årtier - bare de fikk makten.
 3. Ekspertene er samstemte i sin forklaring: Derfor blir ikke bensin mye billigere når oljeprisene raser

  Til tross for at råoljeprisene siden nyttår ifjor har rast med…
 4. Varsler prishopp: Aldri før har bensinen vært så dyr

  Onsdag blir den veiledende prisen på bensin høyere enn noensinne før. Hele 16,17 kroner for en liter blyfri 95 må du…

Mer om

 1. Drivstoffpriser

Flere artikler

 1. Her fyller Ole Even tidenes dyreste bensin

 2. Advarer mot «diesel-lekkasje» fra Øst-Europa

 3. Pluss content

  Derfor blir det dyrere å fylle opp tanken i 2017

 4. Raser mot rekordhøye drivstoffpriser:
  – Frp holder ikke avtalen

 5. Forbrukerrådet: Fyll tanken torsdag morgen

Fra andre aviser

 1. Du sparer lite på å hamstre drivstoff før nyttår

  Aftenposten
 2. Stor oljeproduksjon gir utslag på dieselpumpene

  Fædrelandsvennen
 3. Prisen på drivstoff mot nye høyder

  Fædrelandsvennen
 4. Lokale priskriger gir billigere bensin og diesel

  Aftenposten
 5. Nå er diesel og bensin rekorddyrt. Det er mye å spare på hvor du fyller tanken.

  Bergens Tidende
 6. Bergenserne betaler mest for drivstoffet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder