11 MILLIONER BILER: Hele 11 millioner Volkswagen, Audi, Skoda og Seat-motorer kan ha jukseprogrammet. Her er mange TDI-motorer fra produsentene avbildet i Jelah i Bosnia. Foto: REUTERS/Dado Ruvic Foto: ,

Dieselskandalen: Tilbakekaller 315.000 biler i Sverige og Danmark – ikke avklart i Norge

Mens både svenske og danske Volkswagen-kunder i går fikk
vite hvor mange biler som er mistenkt for å være utrustet med juksemotoren, har de ennå ikke oversikt i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens danskene i går informerte om at det dreide seg om 90.927 biler som kan forurense langt mer enn det som er blitt lovt når bilen ble godkjent, dreier det seg om drøyt 224.746 biler i Sverige.

Bakgrunn: Slik avslørte de jukset

Bilmerkene som er involvert i tilbakekallingen er både Volkswagen, Skoda, Audi og Seat.

– Eiere i Sverige av de berørte kjøretøy kommer til å bli kontaktet i løpet av kort tid og få en time på verksted, sier Marcus Thomasfolk, informasjonssjef for Volkswagen i Sverige, til Dagens Nyheter.

Danske Volkswagen har også bestemt seg midlertidig for å stoppe salget av juksemotorene. Det samme har også en rekke andre land som Nederland, Spania, Sveits og Belgia.

Fikk du med deg denne?: Slik kan Volkswagen-skandalen ramme deg

Snarlig info

I Norge har ikke den norske importøren Harald A. Møller foreløpig kommet med konkrete tall på hvor mange kunder som er rammet.

– Vi kommer med mer informasjon så snart vi har en full oversikt for det norske markedet, sier informasjonssjef Anita Svanes hos den norske importøren.

Betegnelsen på dieselmotoren er EA189. Den er tilgjengelig både som 1,2-, 1,6- og 2,0-liter. Biler som tilfredsstiller Euro 6-kravene omfattes ikke, ei heller ladbare hybrider eller elbiler.

Dieseljukset: Dette vet vi og dette er ikke gjort rede for

Globalt er det snakk om mer enn 10,7 millioner Volkswagen som kalles inn etter at bilgiganten innrømmet å ha installert et dataprogram i bilen som lurte de offisielle utslippsmålingene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder