Slik unngår du skrens og ulykker

Slik får du kontroll igjen om du skrenser

VANT TIL ISLAGTE VEIER: Petter Solberg har kjørt bil en vinterdag før. Her forserer rallykjøreren elegant en sving under 14. etappe av Rally Sweden i 2012. Foto: AFP/NTB Scanpix

Petter Solbergs tips til kjøring på vinterføre

Kjør forsiktig, brems tidlig og hold deg i sporet, er rallycrosskjører Petter Solbergs beste råd til norske sjåfører på glatte vinterveier.

 • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over seks år gammel

Ny statistikk viser at norske bilister ikke mestrer vinterværet. 32 prosent flere skader seg om vinteren enn gjennomsnittet for de andre årstidene.

Tidligere rallyverdensmester Petter Solberg har vunnet Rally Sverige, og vet hva han snakker om når han kommer med følgende oppfordring til norske bilister på binterferieutfart:

- Bruk hodet, kjør pent og kos deg. Mange er virkelig glad i dem som er i bilene. Så man må være forsiktig, og ikke kjøre forbi når forholdene ikke tillater det.

Flere steder på Østlandet har det kommet mye snø de siste dagene, og Solberg advarer mot forbikjøring på snø og sørpe.

Anbefaler smale dekk

- Når det er mye sørpe i veien, er det viktig å kjøre i sporene. Ikke prøv å passere biler, da er det fort gjort å få skrens.

Også inn mot kryss må man være ekstra forsiktig.

- Kommer man til et lyskryss eller rundkjøring hvor mange bremser, blir det veldig glatt og polert. Så brems tidligere og brems forsiktig, sier Solberg.

Han anbefaler også så smale dekk som mulig.

- Kjører du med brede dekk, er det vanskelig på snø og sørpete forhold, for da flyter det rundt og er uhåndterlig. Så det lønner seg å ha smalest mulig hjul på vinterføre. Det er helt klart det smarteste.

Råd ved skrens

Bileksperten, som for tiden forbereder en ny sesong i rallycrossirkuset, mener mange nordmenn hadde hatt godt av å lære bilen sin bedre å kjenne og få erfaring på glatt føre.

- Får du skrens, er det stor forskjell på hva du skal gjøre. Jeg liker å ha kontroll selv, men for mange hjelper antiskrens-systemer og sånt mye. Og selv med sånt utstyr er det viktig å beholde roen og bremse tidlig, og husk at hver sving kan ha forskjellig grep.

- Hva gjør du om du får skrens?

- Det viktigste er å få bilen tilbake i sporet. Alt har med hastighet å gjøre, om du sladder kjører du får fort. Har du firehjulstrekk og får en sladd, skal du gasse litt på så den drar seg tilbake i sporet. Med bakhjulstrekk må du roe ned litt, ellers sladder du mer. Med forhjulstrekk må du gi litt gass og føle deg fram for å finne tilbake til grepet, men da er det lett å understyre igjen, sier han.

UP: Kjøreråd går inn et øre og ut et annet

Forhåpentlig vil rallyførerens råd få gehør blant bilistene. En analyse gjennomført av forsikringsselskapet IF viser at det møteulykkene som øker kraftigst.

- Det er ingen tvil om at nordmenn har problemer med vinterkjøring i vinterlandet Norge, sier rådgivende lege i forsikringsselskapet If Marit Krohg til VG torsdag.

Ifølge UP fører ikke deres kjøreråd fram.

- Det er interessant og kommer på et betimelig tidspunkt etter alle de fryktelige dødsulykkene vi har hatt på veiene spesielt i desember ifjor. Det handler jo som alltid om å holde avstand til forankjørende og ikke holde samme fart som når asfalten er svart. Men det virker jo som det går inn det ene øret og ut det andre hos mange. Så sånn sett kan vi bare håpe at folk ser på dette som en påminnelse, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Les også

 1. Vogntogsjåfør: - Det var veldig, veldig glatt

  Vogntogsjåføren (33) forsøkte desperat å bremse da han så ulykkesbussen stå i veien.
 2. Tre til sykehus etter utforkjøring i Hordaland

  Tre personer er sendt til sykehus etter en trafikkulykke på riksvei 13 mellom Odda og Tyssedal i Hordaland lørdag morgen.
 3. Vegtrafikksentralen: - Kjør forsiktig

  Vegtrafikksentralen advarer mot vanskelige kjøreforhold flere steder i Sør-Norge torsdag.
 4. *Dovrefjell stengt
  *Mange uhell langs veiene torsdag
  *Alle vogntog i Agder blir kontrollerte: Snøfall og trafikkaos på Sørlandet og Østlandet

  Mye snø og glatte veier har skapt utfordrende kjøreforhold på Sør- og Østlandet i dag, med mange trafikkuhell og…
 5. Veitrafikksentralen: - Ta det med ro, kjør forsiktig!

  Det varsles om meget glatte veier på Østlandet. Beskjeden fra Veitrafikksentralen: - Man trenger ikke å kjøre i 100 km/t…

Mer om

 1. Bil

Flere artikler

 1. Glatte veier skaper kaos på legevakt

 2. Petter Solberg stolt pappa: Oliver (15) flytter på racingskole i Frankrike

 3. 405 dager uten seier – men nå skal Solberg ikke gjøre samme tabben

 4. Advarer bilistene mot lurevær

 5. Petter Solberg legger opp som VM-fører

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder