Politiet lanserte i 2011 ny merking på etatens nye utrykningsbiler. Merkingen er med på å øke sikkerheten ved varsling. Nå kan også et svakt blålys som står påslått hele tiden bidra til enda bedre synlighet. Foto:Morten Holm,Scanpix

Vil gjøre politibilene mer synlige: Nå kan blålysene stå på hele tiden

Norske politibiler kan heretter få et blålys som står på
hele tiden, også når det ikke er på utrykning.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det er ikke et nytt blålys, i den forstand. Man bruker det blålyset bilen har, men lar det lyse svakt hele tiden, uten å pulsere. Funksjonen kan slås av og på. Hensikten er å vise bilister og ikke minst publikum tydelig at her er det en politibil, men som ikke trenger fri bane. sier politiinspektør og ansvarlig for trafikale spørsmål i Politidirektoratet, Jan Morgan Guttormsen.

Preventiv effekt

Det konstante blålyset har et preventivt aspekt.

Politiinspektør Jan Morgan Guttormsen fra Politidirektoratet Foto:Erlend Aas,

– Det dreier seg om mer synlig politi, rett og slett. Hensikten er å synes som uniformert også på kvelds- og nattetid. Dette er behov som politiet har, men ikke brann- og ambulansekjøretøy. De har bare behov for å synes når de er under utrykning, sier Guttormsen til VG.

Les: Politiet brukte blålys for å rekke bussen

UP: Bedre trafikksikkerhet

Dette handler først og fremst om synlig politi og forebygging av lovbrudd forklarer UP-sjef Runar Karlsen.

– Synlig polititilsedeværelse på landeveiene har en preventiv effekt og viktig for bedre trafikksikkerhet. Det at denne synlige effekten skjer kveld og natt gjennom nattbelysning, ser jeg selvsagt positivt på, sier Karlsen til VG.

Prøves også i Sverige

Også svensk politi tester ut nye lyssignal på sine politibiler. Det såkalte cruise-lyset skal gjøre at politiet tydelig signalisere at «her er vi» forteller Per Rickander fra Rikspolisstyrelsen.

– Vi kan for eksempel bruke det i nærheten av barer og puber når disse stenger, demonstrasjoner eller situasjoner med sosial uro der vi vil vise vår tilstedeværelse men ikke bli oppfattet som provoserende. Slik kan de blinkende lysene oppfattes, utdyper Rickander.

Her er planen for superbasenen for alle blålysenhetene (krever abonnement)

Det vanlige blinkende blålyset er fremdeles tenkt brukt i utrykningssituasjoner.

Tekstmeldinger til trafikanten

Lystavlen i blålyset skal ifølge BA også etter hvert skulle kunne brukes til tekstmeldinger.

Den vil med tekst kunne fortelle trafikanten hvorfor politiet ønsker å stanse et kjøretøy.

«Stopp politi», eller «følg meg», kan det for eksempel stå i tavlen.

Ifølge et brev fra Vegdirektoratet som avisen har fått innsyn i må politiet informerer publikum før dette prosjektet settes i gang.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder