VIKTIG MED VEST: Redningsvester redder liv, men hvilken vest skal man velge? Foto: EVEN HJARTHOLM
VIKTIG MED VEST: Redningsvester redder liv, men hvilken vest skal man velge? Foto: EVEN HJARTHOLM

Test av barnevester: Noen vester svikter helt

BIL, BÅT OG MOTOR

Bladet Båtliv har testet seks av de mest populære klassiske redningsvestene i markedet. Alle vestene for den minste testgruppen på fire år holder bra standard. For de større ungene på 11 år sliter produsentene med å klare å snu barnet rundt.

  • Frode Pedersen (Båtliv)
  • Jørn Finsrud (Båtliv)
Publisert: Oppdatert: 17.07.11 19:34

Vest er kult, riktig og viktig!

En vest for barn skal være grei å ha på, den skal fylle en del sikkerhetsfunksjoner, slik at vi som foreldre kan stole på at barnet vårt flyter og ikke minst snur barnet i vannet til et stabilt ryggleie.

Det skal være god avstand fra vannet og opp til munnen når barnet ligger på ryggen. Vi har også sett på detaljer som bære-stropper, skrittstropp, reflekser, bukseløsninger, fløyte og generell komfort for barnet.

LES OGSÅ: Redningsvest for de firbeinte

Prisen avviker ikke så mye som vi først trodde. De fleste forhandlere av barnevester priser dem gunstig i forhold til den sikkerhet du faktisk vinner på å bruke vest.

Vi fikk med oss Even Hjartholm, svømmeinstruktør og spesialist på babysvømming, til å gjennomføre de praktiske testene. Han har lang erfaring i å teste vester på mindre barn når han kjører svømmekurs.

- Jeg ble egentlig ganske overrasket over hvor dårlig snueffekt vi hadde på vestene for de større barna. Vi snakker da om vår testperson som veier cirka 41 kilo og er 11 år. Ingen av vestene klarte faktisk å snu henne rundt av seg selv. Da vi testet responsen ved manuelt å snu personen rundt, var det noen av vestene som «nesten» klarte å snu uten at jeg hjalp til, sier Even Hjartholm.

Vi har testet disse vestene i to vektklasser: Marinepool, Regatta, Helly Hansen, Baltic 1244, Speed og Biltema.

Even Hjartholm sier det er meget viktig at foreldre har klare retningslinjer for bruk av vest på barn i båt eller ved sjøen.

LES OGSÅ: Kommentar: - RIB er ikke farlig

Her mener han det ikke skal være rom for diskusjoner. Derfor er det også viktig at vesten er ganske komfortabel å ha på for barna. Mange foreldre bruker to forskjellige vester på barna. En for åpen sjø og en for mer bevegelighet mens man likevel er under oppsikt på brygga eller på stranden.

- Tar vi den vesten som vi mente var best for gruppen rundt fire år og 15 kilo, var den suveren til å snu barnet rundt og holde det stabilt på ryggen. Men på grunn av mye voluminøst flytestoff i vesten er den vanskelig å ha på når man skal gjøre andre ting enn bare å sitte i ro, sier Hjartholm. Han fikk støtte av moren til testens minstemann, Hermann, som har flere vesttyper med til sønnen når de er på båttur.

- Helly Hansens Kid Safe er veldig bra som redningsvest, men vi sliter faktisk med å holde vesten på gutten når han skal bevege seg rundt, sier mamma Tone.

Hjartholm presiserer at det er viktig å gjennomgå vesten med barnet før man bruker den, og la dem gjøre seg kjent med den. Kan barnet motta informasjon, synes de fleste barn at det er morsomt å prøve fløyta for eksempel, og mange barn synes det er morsomt å mestre det å ta på vesten selv. Det blir som med sykkelhjelm og bilbelte. Det går automatisk hos de fleste barn.
Spør gjerne i butikken om oppdriften i vesten. La også barnet prøve vesten i butikken hvis det er mulig å velge mellom flere merker.

LES OGSÅ: På vannski etter amfibiebåt

Felles for alle vestene i denne testen er at de har fløyte, og alle vestene utenom Regattas minste har reflekser på
kragen.

Vår største testperson klaget over dårlig løsning på skrittstroppene på alle vestene. Da hun lå i vannet, presset det ubehagelig mye mot rumpa og underlivet. Her har produsenten en jobb å gjøre.

Når du skal kjøpe vest, er det en klar fordel om vesten har klippslås på skrittstroppen.

Her er vestene:

Vestens navn: Regatta
Vektklasse: 5-15 kg
Testperson: Herman
Pris: 398,-

Generell kommentar: Snur Herman lett og raskt rundt, den flipper også barnet rundt til ryggleie når det «står» i vannet. God passform, og barnet må jobbe for å klare å ligge på magen i denne vesten. God nakkestøtte, og flyter høyt i vannet. Stroppen mellom beina er testens beste, fordi den går helt opp til brystet foran. Testens største og beste løftestropp. Til tross for at den som eneste vest mangler refleks på nakkekraven, er den totalt sett testens beste vest for de minste.
Avstand vann til munn, på rygg: 12 cm
Karakter snuevne: 6

Vestens navn: Helly Hansen Kid Safe
Vektklasse: 20-35 kg
Testperson: Herman
Pris: 699,-

Generell kommentar: Testens raskeste snuoperasjon og helt klart den beste kragen. Dette er en meget god barnevest, men koster også mye mer enn de andre i testen. Den er på grensen til å bli for klumpete på grunn av at alle flyteelementene ligger i frontstykket. Liten løftestropp og ingen bukse til skrittstroppene, som har klippsfester.

Avstand vann til munn, på rygg: 8 cm
Karakter snuevne: 6 (best)

Vestens navn: Baltic 1244
Vektklasse: 15-30 kg
Testperson: Herman
Pris: 319,-

Generell kommentar: Topp snuhastighet og flyter veldig bra på ryggen. God retterespons når vi prøver å snu barnet tilbake på magen. Dårlig bæring for nakken gir testens dårligste «fribord»- høyde, det vil si avstanden mellom vannlinjen og munnen ved ryggleie, bare 7 cm. Skrittstroppen kan klipses på etter at vesten er tatt på. En klar fordel når man steller med utålmodige barn. Løftestropp i nakken.

Avstand vann til munn, på rygg: 7 cm (dårligst)
Karakter snuevne: 6

Vestens navn: Regatta
Vektklasse: 30-50 kg
Testperson: Jenny
Pris: 429,-

Generell kommentar: Bra snuevne, men ikke like rask som sin «lillebror». Testens største løftestropp i nakken, og avstanden fra vannflaten til munnen var 12 cm, som er meget
bra. God stabilitet og støtte til hodet, selv om kragen brettes nedover i vannet. Myk og fin å bruke, sier testpersonen selv. Eneste vest av dem med reflekser på både bryst og krage. Ingen løftestropp i nakken på denne utgaven. Avstand vann til munn, på rygg: Over 12 cm
Karakter snuevne: 4

Vestens navn: Helly Hansen Navigare
Vektklasse: 30-40 kg
Testperson: Jenny
Pris: 399,-

Generell kommentar: For liten evne til å snu barnet ved dropp i sjøen. Holder seg greit i stabilt ryggleie. God høyde, testens beste, på 15 cm fra vannlinjen til munnen når barnet ligger på ryggen. Behagelig, men skrittstroppen er altfor trang, sier Jenny. Ingen løftestropp i nakken på denne vesten. Jenny synes den var litt for liten utfra oppgitt vekt.
Avstand vann til munn, på rygg: 15 cm (best)
Karakter snuevne: 3

Vestens navn: Baltic 1244
Vektklasse: 30-50 kg
Testperson: Jenny
Pris: 319,-

Generell kommentar: Har best snuevne av de «store» vestene uten at vi kan si at den snur seg selv. Testpersonen flyter godt på ryggen med den beste avstanden til vannflaten fra munnen. Myk og fin å bruke, best på komfort, sier testpersonen selv. God nakkestøtte, selv om kragen bretter seg ned i vannet, men ingen løftestropp i nakken.
Avstand vann til munn, på rygg: 13 cm
Karakter snuevne: 4

Vestens navn: Speed
Vektklasse: 10-20 kg
Testperson: Herman
Pris: 199,-

Generell kommentar: Snur ok, flyter bare på ryggen. God avstand fra vann til munn, det vil si over 10 cm, selv når sjøen er urolig rundt barnet. God rumpebukse med dobbeltstropp uten klikklås foran. Ikke like rask som Biltemas til å snu barnet, men barnet ligger godt når det først er snudd til ryggleie. Liten løftestropp i nakken.
Avstand fra vann til munn på rygg: 10 cm
Karakter snuevne: 4

Vestens navn: Marinepool
Vektklasse: 10-20 kg
Testperson: Herman
Pris: 199,-

Generell kommentar: Snur ok. Kragen kommer raskt opp igjen, selv om den bretter seg ned i vannet. Også her må barnet jobbe hardt for å ligge på magen. Skrittstropper uten klikklås. Eneste vesttype uten løftestropp i nakken.
Avstand vann til munn, på rygg: 10 cm
Karakter snuevne: 5

Vestens navn: Biltema
Vektklasse: 15-20 kg
Testperson: Herman
Pris. 259,-
Generell kommentar: Eneste vest som er dobbeltspent foran, og som ikke har glidelås i fronten. Snudde Herman rundt kjapt og greit. Flyter fint med vesten når han ligger på ryggen, men slapp krage som klemmer seg innover i stedet for å rette seg ut automatisk. Greit med reflekser på kragen, men ikke noe på brystet. Ikke løftestropp, bare en liten hempe beregnet på å henge fra seg vesten.
Avstand vann til munn, på rygg: Cirka 8-10 cm
Karakter snuevne: 5

Vestens navn: Speed
Vektklasse: 30-40 kg
Testperson: Jenny
Pris: 199,-

Generell kommentar: Ved bevisstløs tilstand vil ikke barnet bli snudd rundt av denne vesten. Men man ligger trygt og godt, med god avstand mellom vannflaten og munnen, når man først ligger på ryggen. Barnet kommenterer at denne vesten er grei å ha på. Liten løftestropp bak i nakken.
Avstand vann til munn, på rygg: 10 cm
Karakter snuevne: 1 (måtte ha snuhjelp)

Vestens navn: Marinepool
Vektklasse: 40-60 kg
Testperson: Jenny
Pris: 299,-

Generell kommentar: Snudde dårlig, men haddegod respons da vi ga barnet en dytt rundt. Samme respons virket positivt da barnet lå på rygg og vi prøvde å tvinge det rundt på magen.
En av de bedre vestene for større barn. Fiklete skrittstropp og helt uten løftestropp i nakken.
Avstand vann til munn, på rygg: 12 cm
Karakter snuevne: 3

Testen av vestene ble gjennomført i Risenga svømmehall i Asker.

Her kan du lese mer om