STOPP OG START: Flere norske eiere av Volvo-modeller, inkludert XC60 (bildet), rapporterer om driftsstans. Foto: Produsent , Produsent

Volvo Norge: Ber eiere som har opplevd mystisk feil melde seg

Nå forteller en rekke norske bileiere at de har opplevd
at deres Volvo-modeller plutselig slår seg av i en svært kort periode under kjøring.

Artikkelen er over fire år gammel

«Ikke farlige situasjoner, men klart ubehagelig og overraskende», skriver en eier av en ny 2016-modell XC70. Han forteller at han fikk en innkalling til sin forhandler om en feil i styringssystemet kunne føre til at motoren kuttet i periode. Først en uke etter verksted-besøket opplevde han at bilen slo seg av i fart, to dager på rad.

Før helgen kom det frem i svenske medier at produsenten hadde satt i gang undersøkelser rundt en mulig, mystisk feil, etter at eiere på et Volvo-forum hadde slått alarm om at bilene deres uten forvarsel slo seg helt av i fart. Stansen skal bare ha vart i ett til to sekunder.

Sjekk bildene: Slik blir Volvo V70-erstatteren – Volvo V90.

Eier: har opplev tre slike stans

INGEN UHELL: Volvos informasjonsdirektør Rune Gutteberg Hansen sier de har stor forståelse for at en slik hendelse kan oppleves ubehagelig, og understreker at vi ikke har fått meldinger om uhell som kan knyttes til dette. Foto: Volvo ,

Det er heller ikke bare en av Norges mest populære familiebiler XC70/V70 som er rammet, slik de første meldingene om driftsstansen kunne tyde på. En norsk eier av SUV-en XC60 med bare 2500 kilometer på tripptelleren, opplevde fredag kveld 5. februar at bilen «døde» i fart, rett før Hemsedal. «Bil stoppet, alle lys i dashbordet lyste og radio slukket, motor stoppet i ca to sekunder, startet umiddelbart og kjørte videre», skriver han.

En annen XC60-eier rapporterer å ha opplevd tre slike stans. «Ubehagelig. Var inne til justering denne uken, spent på om det skjer igjen», skriver han.

Ytterligere en eier skriver til VG at han har vært tre ganger på verksted etter å ha opplevd stans på sin XC70 2016-modell. Han skal ha fått beskjed fra verkstedet om at Volvo i Sverige prøvde å finne ut av mysteriet. Også en C30-eier forteller om en bråstopp da bilen plutselig slo seg av i 100 km/t med cruisekontrollen på E6 rett før Minnesund. Motoren døde og servostyringen forsvant, ifølge eieren. Etter to timer i en havarilomme startet bilen plutselig igjen.

Fikk du med deg denne? Dette er en ganske uvanlig Ferrari-oppskrift.

Volvo burde vite

«Det er vanskelig å forstå at dette ikke er kjent av Volvo Norge», skriver eieren som fikk en innkalling fra verkstedet.

Volvos informasjonsdirektør Rune Gutteberg Hansen har fått lese de oppunder 20 tilbakemeldingene (anonymisert) VG har fått fra leserne, etter at vi skrev om saken før helgen.

Han sier at tilbakemeldingene viser at Volvo-kundene opplever ulike situasjoner forskjellig, noe han forstår veldig godt.

– Dermed kan noen av hendelsene være uavhengig av denne konkrete saken. Vi ber likevel disse kundene ta kontakt med sitt Volvo-verksted, hvis de er usikre.

Gutteberg Hansen opplyser at det er kommet inn et antall rapporter fra kunder i Sverige, som forteller om biler der det virker som motoren stopper under kjøring.

– Så langt vi vet handler dette om mindre enn ett sekunds stopp, før bilen starter igjen. Vi har selvsagt stor forståelse for at en slik hendelse kan oppleves ubehagelig, og understreker at vi ikke har fått meldinger om uhell som kan knyttes til dette. Vi ber likevel om at alle som har hatt en opplevelse som passer beskrivelsen, tar kontakt med sitt nærmeste Volvo-verksted for nærmere undersøkelse. Dette blir samtidig registrert i våre tekniske systemer, som så analyseres av Volvo Cars sentralt – slik at vi kan finne et mønster i hendelsene, og en årsak. Arbeidet er i full gang hos oss, og vi kommer tilbake med mer informasjon til kundene våre så snart vi har dette, sier Gutteberg Hansen.

Sjekk bilder: Her er et hint om neste Audi A6.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder