RULLES OPP: Avsløringene rundt Volkswagens dieseljuks rulles opp i retten i Detroit. Her testes en Touareg i Ann Arbor ikke langt unna i 2015. Foto: Carlos Osorio AP

Utslippsjukset: Rettsdokumenter avslører panikk blant Volkswagen-ingeniører

Rettsdokumenter avslører panikk blant VW-ingeniørene da de skjønte at de kunne bli avslørt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dokumenter fra sivilsaken som de amerikanske miljømyndighetene Environmental Protection Agency (EPA) har anlagt mot Volkswagen avslører nye detaljer om dieseljukset.

Saken går for District Court Michigan i Detroit i USA. Den 62 år gamle VW-ingeniøren James Rober Liang (62) fra California, som var ansatt i Volkswagen i 1983 og jobbet ved hovedkontoret i Wolfsburg, innrømmet å ha vært med på å utvikle jukseprogrammet.

Det skal ha skjedd fra 2006. Det var en kløktig programmering, som skulle forstå at bilen sto på dynamometer, som er ruller under drivhjulene og brukes i labmålinger. Softwaren oppdaget bilens hastighet, akselerasjon, lufttrykk og rattbevegelser, og slo da på eksosrensingen, skriver Financial Times.

Kilder: Volkswagen tilbyr seg å kjøpe tilbake 500.000 biler

Sto bak «ren diesel» i USA

I 2008 flyttet Liang til Volkswagens anlegg i Oxnard i California, hvor han utstyrte VW-dieselene med programvare for å bli sertifisert. Volkswagen hadde da satt i gang sin «ren diesel-kampanje».

Ifølge dokumentene sørget Liang og hans medsammensvorne for at den ulovlige programvaren ble installert i 500.000 2,0-litersdieseler som ble solgt i USA fra 2009 til 2015.

EPA og California Air Resources Board (CARB) avgassmålte VW-modeller i sitt laboratorium i El Monte øst for Los Angeles fra 2014, da de først ble gjort oppmerksom på unormalt høye utslipp av NOx fra Volkswagens biler.

Mens avgassekspertene stilte stadig nye spørsmål, avslører epostene som er referert i tiltalen mot James Liang, at det oppsto panikk i gruppen.

• Den 28. april 2015 skrev en ikke navngitt VW-ansatt: «Vi trenger bare en plausibel forklaring på hvorfor utslippene fortsatt er høye!!!"

• 12. mai skrev en ansatt om utslippsavviket: «Vi trenger en historie for situasjonen!»

Fikk du med deg denne? 53 bileiere må få nye dekk etter asfalt-tabbe

VW-bilene oppførte seg motsatt

I saken kommer det frem at Liang og teamet fulgte en strategi om å avsløre så lite som mulig og få det til å virke som om avvikene var uskyldige tekniske problemer med bilen. Og ifølge Financial Times behandlet CARB de høye utslippene nettopp slik i starten.

Men etter hvert som testene fortsatte, ble det mer og mer klart for de CARB-ansatte at «noe var slått av», VW-modellene oppførte seg helt motsatt av andre biler: De slapp ut mindre NOx når bilen var kald enn når den var varm.

Testene måtte legges om:

I løpet av våren 2015 utviklet ekspertene en testmåte der de lurte bilene til å tro de var på veien, mens de sto i labben. Da spydde bilene ut NOx. Nå forsto testerne at bilene hadde et ekstra og skjult sett med kommandoer.

Kronologisk samleside om utslipps-jukset: Dieselskandalen

Mer pågående

Etter dette ble spørsmålene til Volkswagen-ingeniørene stadig mer pågående. Panikken hos ingeniørene steg. Den 29. juni skriver en av dem: «Vi må være sikre på at vi hindrer de å teste gen 1, hvis den må på rullene hos CARB har vi ikke noe mer å le av». Gen 1 er den første generasjonen.

Men selv om nettet strammet seg til, fortsatte Liang og hans medsammensvorne å lyve for miljømyndighetene og for VW-kundene. Liang innrømmet også at da VW tidlig i 2015 gjennomførte en tilbakekalling for å fikse utslippsproblemet, visste han at det ikke ville fungere, skriver Financial Times.

Nå er Liang tiltalt både for å ha utført jukset og for å forsøke å villede myndighetene. Men det som ennå ikke er kjent, er om jukset og flytting fra Tyskland til USA var styrt av overordnede.

I retten fredag sa dommer Mark Chutkow at Liang visste at to eller flere av hans kolleger var engasjert i de samme straffbare handlingene, og at Liang mailet kolleger i USA og Tyskland 2012–2015 og fortsatte ulovlighetene, skriver The Detroit News.

Les også: Full krangel om norsk dieselsøksmål mot VW

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder