STORE SKILLER: Gjett hvilken av disse det koster mest å få erstattet! Svaret finner du nederst i saken. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Store sprik i priser på ny bilnøkkel

Pass godt på bilnøkkelen! Roter du den bort, svir det på pungen. Men du kan spare mye på å ta en telefonrunde.

En sjekk VG har gjort viser nemlig at det er store prisforskjeller både mellom bilforhandlere i samme by, mellom forskjellige bilmerker og hva låsesmedene tar.

Vi fikk oppgitt at en såkalt klikknøkkel med fjernkontroll til en konkret Volvo V70 2009-modell kostet 4459 kroner hos Bilia Fornebu mens du sparte 600 kroner på å kjøpe nøklene hos Bilia Økern i Oslo. Og kjører du over grensen til Sverige koster den «bare» 2682 norske kroner*. Det er nesten 1800 kroner mindre enn hos Bilia på Fornebu.

Se priseksemplene nederst i artikkelen.

- Skal ha lik pris

Men ifølge Bilia sentralt skal det ikke være forskjellige priser innen forhandlerkjeden.

- Det skal være lik pris på Bilia Fornebu og Bilia Økern. Det var overraskende, og må relatere seg til at det er lagt inn forskjellig arbeid med å programmere nøkkelen. Den riktige prisen er 3850 kroner, som du fikk på Økern, sier administrerende direktør Frode Hebnes i Bilia Personbil.

Da VG testet prisen på denne Volvoen oppga vi bilens registreringsnummer for å forsikre oss om at prisene var sammenlignbare.

Volvo Norge, som er leverandør av nøklene, har en veiledende pris på 2381 kroner for denne bilen.

- Men hvorfor ligger dere så mye over veiledende pris fra Volvo-importøren?

- Det høres overraskende ut. Jeg vet ikke om programmeringsjobben er med i den prisen. Dette er priser fra en aktør som ikke opererer ut til sluttkundene, sier Hebnes.

Ifølge Volvo-importøren inkluderer prisen programmering.

- Det er fri konkurranse mellom våre uavhengige Volvo-forhandlere, og kunden kan oppleve prisforskjeller - for eksempel fordi enkelte forhandlere har kampanjer som i en periode kan gi lavere pris enn hos andre, og fordi forhandlere kan ha ulike påslag ut fra sine egne vurderinger, sier Rune Gutteberg Hansen, PR- og informasjonsdirektør i Volvo Car Norway.

Andre ganger opererer forhandleren med en lavere pris enn hva importøren oppgir, som Bøhm Auto i Oslo på en konkret 2002 modell Citroën Xsara Picasso.

Les mer her: Dette må du vite om bilnøkkelen.

Ofte billigere hos låsesmed

Noen bilmerkers nøkler, som Volvo og Mercedes, er det ikke mulig for låsesmedene å programmere. Derfor har vi ikke priser fra låsesmed på disse bilene.

- Vi har ikke software til å programmere nøkler til disse bilene, sier Roy Jensen, daglig leder hos låsesmed Karl Jensen AS Lillestrøm.

Men hans firma kan tilby nøkkel til en konkret Volkswagen Tiguan til 1990 kroner - drøye femhundrelappen rimeligere enn hva Erik Arnesen på Bryn i Oslo tilbyr. Volkswagen importøren opererer med 2730 kroner.

- Hos oss vil prisen gjerne være mellom 1500-2500 kroner, der de fleste ligger på ca. 2000 kroner. Vi snakker da om en nøkkel med fjernkontroll, ferdig slipt og programmert. Prisen er avhengig av at kunden har minst en nøkkel igjen som vi bruker i prosessen, sier Jensen.

Ifølge Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i IF Skadeforsikring ser de ikke på seriøse aktører med gode kontroll- og dokumentasjonsrutiner som en trussel.

- Forsikringsbransjen, gjennom Finans Norge, har i samarbeid med låsesmedbransjen utarbeidet gode retningslinjer og rutinebeskrivelser knyttet til nøkkelkopiering, skriver hun i en e-post.

Hele seks av ti nybiler blir nå solgt med automatgir. Hva du må betale for girhjelpen skiller det imidlertid til dels stort på. Se prisoversikt for automatgir her.

- Tar seg ikke bryet

Dag Edvardsen, teknisk konsulent hos NAF, mener bileiere kunne spart mye hvis de bare tok seg tid til sjekke priser forskjellige steder.

- Hvis du er opptatt av pris, ta noen telefoner eller send e-poster til ulike leverandører. Du sparer fort penger på å be om tilbud. Men tidsklemma bidrar dessverre til at svært mange ikke tar seg bryet med å gjøre denne øvelsen, sier Edvardsen.

* DnBs valutakalkulator 17.11-2014 er lagt til grunn

Foto: ,

Foto: ,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder