STOPPER SALG: Toyota-ansatte Raul Quecada setter et "ikke salg"-skilt på en brukt Toyota i går hos en forhandler i Alhambra, California. Toyota annonserte tirsdag at de midlertidig stopper salget av seks modeller relatert til problemer med gasspedlaer. Foto: AP

Toyota tilbakekaller ytterligere 1,1 millioner biler

(VG Nett) Fire nye Toyota-modeller skal nå tilbakekalles for utbedring av gasspedaler som ikke virker som de skal.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den tredje tilbakekallingen skal ifølge Associated Press gjelde det opprinnelige gasspedal-problemet, der gulvmattene kan komme i klem slik at gasspedalen setter seg fast når bilen er i fart.
Toyota Norge har fått flere henvendelser om slike tilfeller i Norge, etter at de annonserte en tilbakekalling av 3,8 millioner biler i USA på slutten av fjoråret.

Denne tilbakekallingen med gasspedal-problem nummer 1 ble siden omfattet til å gjelde 4,2 millioner biler.

Sammen med denne ukens tilbakekalling av ytterligere 2,3 millioner bil i USA, betyr det at produsenten må ha inn 7,6 millioner biler inn til utbedring.

Les også: Toyota:- Sannsynlig at norske biler er rammet av feilen.

Ble oppdaget i 2007

Blir tilbakekallingen like omfattende i Europa, kan det dreie seg om ytterligere to millioner biler, ifølge svenske Auto Motor & Sport.

Bilene det dreier seg om i denne tredje og gulvmatte-relaterte innkallingen er de fem modellene 2008-2010-modell Highlander, 2009-2010-modell Corolla, 2009-2010-modell Venza, 2009-2010-modell Matrix, og 2009-2010 Pontiac Vibe.Disse skal ifølge Toyota-talsmann Hideaki Homma få byttet gasspedal, slik at gulvmattene ikke skal kunne kile seg fast.

Toyota Norges informasjonssjef Espen Olsen sa til VG Nett i går at det er sannsynlig at norske biler vil bli tilbakekalt.

Selskapet jobber nå på spreng med å finne ut hvilke bilmodeller som kan være rammet av Toyotas gasspedal-problem nummer to, der det er noe feil med selve gasspedal-mekanismen, og ikke løse gulvmattene som er årsaken til den potensielle faren.

Nyhetsbyrået AP skriver at Toyota ble klar over problemer med gasspedalene allerede i mars 2007, da de begynte å motta rapporter om gasspedaler som kom tregt ut etter gasspådrag. Ingeniørene fikset dette problemet i pickup-modellen Tundra tidlig i 2008, men så begynte problemene å dukke opp i andre modeller.

Ifølge Auto Motor & Sport skal det dreie seg om en feil ved returdempingen av gasspedalen, som gjør at pedalen kan sette seg fast.

26 tilfeller i Europa

Toyota Norge sendte i går ut en pressemelding der de sier det er sannsynligvis at gasspedalen i biler i Europa må utbedres, men det blir ingen stopp av salg og produksjon.

Gasspedalen kan i spesielle situasjoner bli stående eller gå for langsomt tilbake til utgangsposisjonen, opplyser Toyota. Komponenter i gasspedalen som benyttes i flere Toyota-modeller kan over tid bli slitt, og kombinert med spesielle kjøremessige- og klimatiske forhold kan det resultere i at gasspedalen ikke fungerer som den skal.

Det er rapportert 26 tilfeller i Europa, hvorav ett tilfelle i Norge. Toyota kan ennå ikke bekrefte hvilke modeller eller konkrete biler som er omfattet av saken, men dette kan forventes om kort tid.

Toyota anser risikoen for at noe skal skje med gasspedalen på biler i Europa for meget liten. Dersom gasspedalen er tyngre eller går langsommere tilbake enn normalt, kan dette være symptomer på at noe er galt, og eieren må henvende seg til en Toyota-forhandler.

- Hold bremsen

Toyota understreker at tilbakekallingen av biler som nå sannsynlig kommer i Norge ikke må blandes sammen med problemer knyttet til løse gulvmatter. I oktober 2009 kalte Toyota inn kunder for å sjekke at gulvmattene var forskriftsmessig festet til gulvet. I enkelte tilfeller kunne matten skli frem og legge seg over gasspedalen.

Dette gjør du hvis pedalen kiler seg fast: Kommer man i en situasjon hvor gasspedalen er låst, er det viktig å trykke bremsepedalen hardt inn, noe som alltid vil stoppe bilen og motoren kan slås av. Dersom man har manuell girkasse kan bilen også settes i fri, opplyser Toyota.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder