SJOKK: VG har gjennom sommeren skrevet om hvordan nye utslippsmålinger kan gi avgiftssjokk ved nyttår. Nå skal statsbudsjettet for neste år spikres. Frp og Venstre har helt ulikt utgangspunkt for hvordan avgiftene skal løses. Foto: Erik Johansen/ NTB scanpix

Bilbransjen frykter avgiftssjokk: Harde fronter mellom Frp og Venstre

Når utslippsmålingene for biler nå endres kan det komme et historisk hopp i bilprisene. Frp sier det er uaktuelt med høyere avgifter, men Venstre svarer at forurenserne må betale.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over to år gammel

Onsdag samles Høyre, Frp og Venstre til den aller siste budsjettkonferansen, for å bli enige om statsbudsjettet for neste år. Og der kommer det avklaring på om bilavgiftene får et kraftig prishopp.

les også

Nye bilavgifter: Voldsom prisøkning fra 2019

Pluss content

Måten CO₂-utslipp fra biler måles på, skal fra 1. september endres og bli mer realistisk (se faktaboks). Biler som har blitt målt med den gamle metoden, har egentlig sluppet ut og forurenset mer enn det testene sa.

Konsekvensen blir at populære familiebiler som Toyota RAV4 og Peugeot 3008 kan få en avgiftsøkning på 80.000 kroner.

Det fordi Norge i stor grad baserer engangsavgiften på bensin- og dieselbiler på CO₂-utslippene, som spretter opp med de nye WLTP-testene.

Slaget om hvordan de nye testene skal slå ut i avgiftene, står i regjeringen. Med vidt forskjellige syn på hvordan dette skal løses fra regjeringspartiene Frp og Venstre.

Frp-nekt til avgiftshopp

Kravet fra Frp på Stortinget er at engangsavgiften på nye bensin- og dieselbiler ikke kan øke neste år.

– Det er uaktuelt for Frp å gå over til ny målemetode uten å legge inn et bunnfradrag, så bilene ikke blir dyrere enn de er i dag. Det handler om at det fortsatt skal være rimelig å kjøpe ny bil, sier leder i Frps bilpolitiske utvalg, Morten Stordalen, til VG.

FORHANDLINGER: Frp, Venstre og Høyre skal onsdag og torsdag møtes til budsjettkonferanse om statsbudsjettet for 2019. Der er det varslet en avklaring på hvordan WLTP vil slå ut på bilavgiftene. Her presenterer Abid Raja (V) planer for transportsektoren med blant annet Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og Siv Jensen (Frp) Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Frps mål er at bilavgiftene fortsatt skal gå ned og bli lavere, ikke gå opp, understreker Frps Helge André Njåstad (Frp) i finanskomiteen.

Onsdag møter han Venstres Abid Raja under regjeringens budsjettkonferanse. Venstres finanspolitiske talsperson går inn med et helt annet budskap: At avgiftene må opp med nye utslippstall.

– Når det viser seg at disse bilene slipper ut mer, kan vi ikke gå inn og premiere den typen feil, sier Raja.

Frykter du prissjokk? Bilbransjen: Dette er dramatisk

– Avgiftene må være tilpasset det de bilene faktisk slipper ut. Vi mener at avgiftene også må bli høyere for de bilene, det sier seg selv, understreker Raja.

HOPPER OPP: Peugeot 5008 har blitt forespeilet en avgiftsøkning på mellom 80.000 og 123.000 kr fra nyttår, med dagens avgiftsregler. Foto: HANNE HATTREM / VG

Venstre: Biler som forurenser mer må betale

– Bilbransjen frykter avgiftssjokk og at prisene på bilene går opp. Men det mener dere at folk må tåle, hvis bilene faktisk slipper ut mer?

– Dette er å ansvarliggjøre bilbransjen til å bli grønnere og ta i bruk de nyeste teknologiene for å gi minst mulig utslipp. Vi kan jo ikke premiere en bilbransje som dels bevisst opererer med feil tall, som Volkswagen gjorde, sier Raja til VG.

Les også: Disse vil ha prisene på bensin- og dieselbiler opp

– Vi må være innstilt på at avgiftsnivået skal speile de faktiske utslippene. Det er ikke overraskende og bør ikke sjokkere. Har man satt en sats og er over den satsen, bør man betale, sier Venstre-mannen.

– Det er forbrukerne som må betale mer for bilene?

– Ja, og forbrukerne har mange valg, og de kan velge mer miljøvennlige biler. Ikke alle kan velge elektrisk, men hybrid. Hvis man ikke vil ha en elbil eller en hybridbil eller en bil som slipper ut mindre, må man belage seg på å betale det det koster å forurense, svarer Abid Raja (V).

les også

Derfor er ikke dieselbilen død

Pluss content

Avviser krasj med regjeringsavtale

Da Venstre tidligere i år gikk inn i regjering med Høyre og Frp, sto det flere punkter om bilavgifter i regjeringsplattformen. Der presiseres det at den grønne omleggingen ikke skal øke avgiftsinntektene i budsjettet.

Altså at bilavgiftene kan endres, men det totale avgiftstrykket på bilistene ikke må bli større. Flere Frp-ere VG har snakket med tolker dette som om bilavgiftene ikke kan økes neste år.

– Det er uaktuelt å øke bilavgiftene, sier Njåstad (Frp).

Les også: EU-kilder: Bilprodusenter blåser opp utslippstall

Venstres Abid Raja, som skal inn i forhandlingene, mener imidlertid ikke at de går imot regjeringsplattformen hvis avgiftene øker fra nyttår.

– Hvordan blir det avgiftsøkning? Det er ikke vi som endrer satsene. Om satsene ligger fast, men bilen kommer i en annen kategori fordi den slipper ut mer, er det ikke vi som har justert eller endret avgiftssystemet, sier Raja.

Les også

 1. Hvilke biler blir dyrere? Se priseksempler nederst i denne saken

  Bilprisene i Norge står overfor et historisk prishopp – i feil retning.
  Pluss content
 2. Test av 21 ladbare hybrider: Her er de beste kjøpene

  Hvilken ladbare hybrid passer best for deg? Vi har testet de aller fleste ladbare hybridene i det norske markedet.
  Pluss content
 3. Test av syv elbiler: Disse gjør det best på veien

  VG tester fortløpende de nye elbilene i markedet. Her kan du lese våre målinger av rekkevidde og våre vurderinger av 19…
  Pluss content
 4. Bompengeopprør over hele landet

  Misnøyen mot nye og planlagte bomringer er massiv flere steder i landet.

Mer om

 1. Bil
 2. Statsbudsjettet
 3. Utslipp
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Venstre (V)
 6. Høyre (H)
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Frp-lederen vil ikke garantere at bilistene unngår avgiftshopp

 2. Budsjettlekkasje: Sløyfer omstridt avgiftsøkning

 3. Pluss content

  Store endringer i bilavgiftene: Sjekk hvilke du bør kjøpe nå – og hvilke du bør vente med

 4. De største bilnyhetene i statsbudsjettet: Ingen skattefradrag for bompenger

 5. Vil ha prisene for bensin- og dieselbiler opp

Fra andre aviser

 1. Utsetter hopp i bilavgiftene

  Aftenposten
 2. Hestehandel kan gi avgiftssjokk for bilkjøperne

  Fædrelandsvennen
 3. Aftenposten mener: Bilavgifter kan ikke baseres på gjetning

  Aftenposten
 4. Vi kan nå elbil-målet uten å blakke staten

  Aftenposten
 5. Starter forhandlingene lørdag ettermiddag

  Aftenposten
 6. Venstre: Nei til å røre elbil-fordeler. Ja til «sosial profil» på bompenger.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no