MEKKER SELV: Jeanette W. Schjetne bosatt på Stjørdal, mener man må kunne mekke på egen bil. Her peiler hun olje på sin Skoda Fabia på Hegra. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

NAF inviterer til bilkurs- kun for damer

...Jeanette (45) tar jekken i egne hender

Hva kan du om bilen din? Ta VGs bil-quiz!

TRONDHEIM (VG) «Dette er en kveld for de som ringer pappa, samboer eller ektefelle hvis det lyser i dashbordet under kjøring».

  • Linn K. Yttervik
  • Øyvind Nordahl Næss
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Slik forsøker NAF Steinkjer å lokke damene til seg når de denne uken skal åpne panseret for damer som ikke er interessert i bil, ifølge Trønder-Avisa.

– I utgangspunktet ønsker vi å holde dette kurset fordi det er flere som har etterspurt det. De som kan ganske mye om bil trenger ikke et slikt kurs, men så har vi de som alltid ringer pappa eller samboer eller ektefelle når det er noe, sier styremedlem i NAF Steinkjer og omegn, Brit Oksås.

Skjønner du hva disse symbolene betyr? Ta VGs bil-quiz!

Hun skal selv være medhjelper på kurset og sier at innholdet blir enkelt:

– Vi skal gå gjennom motorrommet, sjekke frostvæske, fylle spylervæske, peile olje, sjekke bremsevæsken, se litt i instruksjonsboka og finne ut hvordan den er oppbyd. I tillegg ser vi litt på bilens ergonomi og hva som er den beste sittestillingen for å unngå å slå deg dersom det smeller.

– Mekker selv

Matematikklærer Jeanette Wagelid Schjetne (45) fra Stjørdal svarer lattermildt når vi spør om hun peiler olje selv.

– Om jeg har peilet olje? Ja, jeg har faktisk skiftet olje på bilen min. Og speedometervaier, toppakning, eksospotte og drivakselmansjetter.

45-åringen er ikke ukjent med sin egen bils instruksjonsbok, og sier hun har sett på det som en nødvendighet å lære seg hvordan bilen fungerer.

– Jeg jobbet på bilverksted ett år i 1986, så det er kanskje litt derfor jeg har interessen. Men jeg synes uansett det er viktig å vite litt om bilen, særlig fordi jeg har bodd mange år i Finnmark og da legger du ikke ut på en øde strekning uten å tenke på at bilen faktisk kan stoppe.

Hun synes det er en god ide for de som er litt mindre interesserte, å lære seg et triks eller to.

– Særlig når det nærmer seg julebordsesong og folk kjører lettkledde i kulda. Da er det greit å kunne litt når bilen stopper, eventuelt ha godt med klær på lur, humrer hun.

Hva mener du - trenger kvinner slike kurs mer enn menn? Diskuter gjerne i kommentarfeltet!

– Bilen var mannens domene

Oksås sier at de ikke holder kurset fordi de tror at damer generelt kan mindre om biler enn menn.

– Nei, men kanskje det er mange damer som ikke tør å spørre om det de lurer på dersom det er menn tilstede. Det skal ikke være noen tilstede som sier «spør hun virkelig om det»? Dette er en kveld hvor ingen spørsmål er for dumme. At det kun er damer som er invitert er fordi de skal få en mannefri sone. Bortsett fra instruktøren som er mann da.

Les også: Kvinner er bedre til å parkere enn menn!

Oksås sier at det har vært arrangert mekkekvelder for damer før, og hun vet også at Byggmaker har hatt damenes aften.

– Dette kurset er tenkt for de som ikke har innsikt eller interesse for bil. Kvinner generelt er nok ikke mer kunnskapsløse enn menn, men det er kanskje en forskjell når det gjelder interesse.

DAMENES AFTEN: NAF inviterer til en uhøytidelig bilprat for damer som har lyst til å klare det enkleste bilvedlikeholdet selv, ifølge styremedlem i NAF Steinkjer og omegn, Brit Oksås. Foto: Pia Marie Leirseth/Trønder-Avisa ,

Oksås mener at det kanskje har vært vanligere hos den eldre generasjonen at bilen var mannens domene.

– Det er ikke så uvanlig blant litt voksne damer at bilen har vært mannens greie. Det er han som har kjøpt den og vedlikeholdt den, og så har kona fått låne den når hun trengte den. Det er ikke alle damer som har hatt sin egen bil, sier hun.

– Færre har spesialkompetanse

Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen, tror mange ønsket seg et vedlikeholdskurs.

- Det er nok mange menn og kvinner som gjerne skulle kunnet litt mer om bil og vedlikehold. Her er det bare fantasien som setter grenser, og det går an å leke med tanken om kurs for kontoransatte, advokater, frisører, snekkere og ordførere. Det er nok mer den enkeltes personlige interesse, yrke og bakgrunn, enn kjønn som sier noe om behovet, sier hun.

Årøen sier at alle, uavhengig av kjønn og alder bør kunne litt om bil fordi det bidrar til økt bilsikkerhet.

– Tradisjonelt har bil vært mannens domene, men dette har nok endret seg siste tiårene og særlig blant de yngre. Bilene er blitt mer avanserte, og det krever mer spesialkompetanse enn tidligere. Dette gjør at færre kan mye om bil nå enn før.

– Er man ikke bilinteressert har man to valg: Enten å lære seg til selv og bli venn med bilen, eller å gå til verksted å få hjelp der, sier Årøen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder