LAAANG VENTETID: Den nye Volkswagen Passat GTE må du vente et år på om du bestiller den akkurat nå. Foto: Hanne Hattrem ,

Så lenge må du vente på de ladbare hybridnyhetene

Salget av de ladbare hybridene har tatt helt av. Ventetiden på flere av de mest populære er nå på opptil ett år.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Mens det i perioden januar til september fjor i ble solgt bare drøye 1000 ladbare hybrider, er det tilsvarende salget så langt i år 4631 biler.

Det utgjør 4,5 prosent av det totale nybilsalget. I tillegg er det også bruktimportert en del ladbare hybrider.

Samtidig melder flere importører om rekordmange forhåndsbestillinger av bilene som både kjøres på tradisjonelt drivstoff, men som også kan gå på ren elektrisitet i flere mil.

Både den nye VW Passat GTE og den ladbare varianten av Volvo XC90 må du regne med å vente til neste sommer for å få. Det bekrefter importørene til VG.

Les: Dette mener VG om nye VW Passat GTE

– Salget går veldig bra for tiden. Vi har 12 måneders leveringstid fra beslutningstidspunkt på den nye ladbare hybriden Volkswagen Passat GTE, sier informasjonssjef i Volkswagen, Anita Svanes.

Mye bil for pengene: Ladbare luksus-SUV-er er avgiftsvinnere

Norges største bilimportør, Møller, tror de ladbare hybridene, vil stå for hele 50 prosent av markedet i 2020. De står for importen av merkene Audi, Volkswagen og Skoda.

POPULÆR VOLVO: En av tre Volvo XC90 selges nå som ladbar hybrid. Foto: PRODUSENTEN Foto: ,

– Nesten 30 prosent av dem som kjøper XC90 her i landet velger plugin hybriden versjonen. Kunder som bestiller denne nå, må regne med å vente til nærmere sommeren 2016 før de får bilen, sier informasjonsdirektør i Volvo Norge, Rune Gutteberg Hansen.

Nye elbiler-regler: Nå pålegges de bilmotorlyd!

Ifølge Svanes vil en VW Golf GTE som blir bestilt nå, bli utlevert i løpet av de første tre månedene av 2016. Volvos ladbare dieselhybrid V60 er det, ifølge Gutteberg Hansen, vanlige leveringstider på.

Nederland og Norge er ifølge importøren Møller prioriterte markeder for Volkswagen.

– Ved nybilbestilling i dag er leveringstiden på A3 e-tron fra 2 til 5 måneder, avhengig av bilens utstyr, sier informasjonssjef i Audi, Marius Tegneby.

For den kommende Q7 e-tron quattro har de ifølge Tegneby lagt inn en stor kvote på produksjon og starter leveringene i 1. kvartal neste år. De åpner for bestilling allerede nå i høst

Avgiftsendringer i Nederland påvirker markedet

– I Nederland vil det bli en endring i skattesystemet som gjør at det er viktig å levere biler før nyttår, forklarer Svanes.

Norges mest solgte ladbare hybrid akkurat nå er Mitsubishis store SUV, Outlander PHEV.

Importøren peker på en endring i firmabilbeskatningen i Nederland, som en årsak til at det kan bli lange ventetider. Her blir det nemlig dyrere å kjøpe ladbare hybrider neste år.

TØFFERE: Nye Outlander ser både tøffere ut og har fått mer premiumfølelse inni. Foto: ØYSTEIN LARSEN-VONSTETT Foto: ,

Mitsubishi har derfor omgjort sine leveringsrutiner og sender hele oktober-produksjonen til Nederland for å dekke den forventede økte etterspørselen der. Det vil imidlertid ikke gå ut over norske kunder betrygger produktsjef for Mitsubishi i Norge, Vegard Werner.

– Den første båten har kommet og i løpet av september har vi 300 i landet. Ytterligere 1200 Outlander PHEV er i produksjon eller på vei til Norge og samtlige ventes innen utgangen av november. Selv om salget har tatt av har vi ikke leveringsproblemer, sier Werner til VG.

VG med eksklusiv prøvekjøring: Så bra er den nye ladbare Mitsubishi Outlander (krever innlogging)

– Det er riktig at Nederland også er et viktig markedet for plugin hybrider. Dette påvirker selvsagt påvirker leveringskapasiteten til fabrikken, sier kommunikasjonsdirektør i Mercedes-Benz Norge, Christoffer Nøkleby.

Bestiller du C-Klasse 350 e i dag så får du ifølge ham bil i november.

– GLC og GLE sine plugin hybrid versjoner estimerer vi at kan leveres i første halvår av 2016. Men dette vil endre seg fort – vi får daglig inn et anselig antall bestillinger på disse, sier Nøkleby til VG.

Ny ladbar folke-BMW klar for Norge

BMWs ladbare luksushybrid X5xDrive 40e er ifølge kommunikasjonssjef i BMW Norge, Christian Gottschalk, er det allerede forhåndsbestilt over 300 biler av.

– Bestiller du nå regner jeg med at bilen er klar for levering Norge i januar februar neste år. Vi har ikke merket noe til situasjonen i Nederland, sier Gottschalk til VG.

LADBAR i3: Dette er den nye ladbare varianten av det som per idag er Norges fjerde mest solgte ebil. Foto: PRODUSENTEN Foto: ,

BMWs ladbare hybridvariant av elbilen i3 er også klar for Norge i november i år. Også denne bilen mener Gottschalk de skal kunne levere flere av før jul.

Med motorens tank på 9 liter bensin er rekkevidden inntil 300 kilometer, hvorav 150 kilometer er rent elektriske. Etterfylles tanken, utvides rekkevidden ytterligere. Bilens startpris ligger på 328.400 kroner eller omtrent akkurat det samme som en VW Golf GTE.

Les også

Mer om

  1. Bil

Flere artikler

  1. Så mye billigere blir ladehybridene

  2. Disse ladehybridene virker dårligere i under minus ti

  3. Ny statistikk: Ladehybrider foran elbiler

  4. VW-eiere strømløse:
    Mener de fikk lite info om kulde-problemer

  5. Ford Sierra passert på historisk bilsalgliste: Mest solgt siden denne!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder