SPRIK: Prisene på automatgir varierer voldsomt fra modell til modell. Foto: ,

Automatgir-rekord

Stor oversikt: Dette koster automatgir på de mest populære modellene

Hele seks av ti nybiler blir nå solgt med automatgir. Hva du må betale for girhjelpen skiller det imidlertid til dels stort på.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken er automatgirandelen på rekordhøye 63,5 prosent av alle nybiler solgt i 2014. Prosentandelen og antallet har aldri vært høyere.

I fjor var den på 51,8 prosent, mens den i 2010 var på 32,3 prosent. Ti år tidligere var den på 17,4 prosent og i det første tallet vi har tilgang til, i 1992, var automatgirandelen på 8,5 prosent.

VG har gått gjennom de mest solgte nybilmodellene så langt i år og sett hva det koster for å få automatgir. Vi har sett på de mest populære modellvariantene med det mellomste utstyrsnivået. Prisene finner du neserst i artikkelen.

Generelt koster det mellom 15.000-20.000 kroner å få et gir som gjør jobben selv.

Samtidig finnes det enkelte ytterpunkter. Kias mest solgte modell i Norge, SUV-en Sportage, koster hele 47.000 kroner mer om du ønsker automat på en 136 hk diesel

Her finner du komplett oversikt over alle bilnyhetene som kommer neste år.

Se listen over de minst sikre bilene som ble kollisjonstestet i 2014.

Nye krav

– Dette henger sammen med at dette er en tradisjonell automatgirkasse. Da blir både kostnaden for høyere utslipp, sammenlignet med samme bil med manuelt gir, høyere, sier informasjonsansvarlig fir Kia Bil Norge, Mette S. Sauge.

Hun sier at deres Kia Ceed med 1,6 bensin foreløpig er den eneste med moderne automatgir, men at flere vil komme allerede neste år.

– Flere av de nyutviklede automatgirkassene er en naturlig følge av at det stilles nye krav til bedre drivstofføkonomi fra myndighetene. Flere av disse løsningene gir deg lavere drivstofforbruk enn du vil kunne oppnå med den tradisjonelle manuelle giringen, sier NAFs tekniske konsulent, Dag Edvardsen.

Mye av den kraftige økningen i automatgirsalget skyldes selvsagt også det eksplosive elbilsalget så langt i år.

Elbiler kommer nemlig bare denne girformen. Elbilene er derfor utelatt fra oversikten.

Foto:,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder