FØRSTE GANG, ANDRE GANG...: Auksjonshuset RM skal forsøke å selge denne legendariske bilen, en 1964-modell Aston Martin DB5. Foto: Shooterz.biz

Bond-biler under hammeren

Sammen med Bond-helikopter

Auksjonshuset: - Kjøperen må ha fryktelig mye penger

(VG Nett) Hvis du har lyst og råd til å kjøpe en vaskeekte James Bond-bil, har du muligheten neste uke.

Øystein Eian
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Classic Car Auctions | RM Sotheby's | Offering the World's Finest

Kjøretøy fra Bond-universet har lenge vært ettertraktede kjøps - og salgsobjekter. Auksjonshusene vet å dra nytte av dette, og kommende onsdag skal to Bond-biler selges til høystbydende av auksjonshuset RM i London. Gjevest er utvilsomt en 1964-modell Aston Martin DB5 som ble brukt av Sean Connery i «Goldfinger» og «Thunderball».

SE STOR BILDESPESIAL NEDERST I SAKEN

Bilen, som har registreringsnummer FMP 7B, er en av to som ble brukt i filmene. FMP 7B er den eneste av de to som fortsatt eksisterer. Bilen er ventet å gå for over fem millioner dollar, eller snaue 30 millioner kroner med dagens valutakurs.

- DB5 er stjernen i denne auksjonen, det er den folk flest er opptatt av. Bilen har ikke vært solgt siden 60-tallet, og det er den eneste eksisterende bilen som har vært sett på skjermen i to filmer, sier pressekontakt ved RM-kontoret i London, Peter Haynes, til VG Nett.

Kjøpere fra Russland, Kina og Midtøsten

DB5en er - som seg hør og bør for en Bond-bil - utstyrt med blant annet maskingevær-frontlys, hjul-kutter, oljeflekk-utløser, skuddsikkert skjold, roterende nummerskilt, avtakbart takpanel og røykmaskin.

Alt kan styres fra midtkonsollen.

(Les videre under bildet)

NYERE ÅRGANG: En Jaguar XKR som ble kjørt av skurken i Bond-filmen «Die Another Day», skal også auksjoneres bort. Bilen er en 1998-modell. Foto: RM Auctions


Peter Haynes i RM sier det er vanskelig å spå hva bilen vil gå for, men han er klar på at kjøperen må ha en velfylt lommebok.

- Det må være noen med fryktelig mye penger. Typiske kjøpere har vanligvis en bilsamling og liker å samle på ikoniske gjenstander, men Bond-biler har bred appell. De er sjeldne og dukker ikke opp hvert år, sier Haynes, som tror bilen kan lokke til seg blant annet russiske kjøpere.

- Europa og Nord-Amerika er sterke markeder, men vi ser det kommer stadig mer penger fra Russland, Kina og Midtøsten, forklarer han.

Pengene fra salget skal gå til organisasjonen The Jerry Lee Foundation, som jobber med å bekjempe fattigdom og kriminalitet.

Les også: Bond-vrak solgt

SELGES OGSÅ: Hiller-helikopteret UH - 12 E4 fra 1960. Foto: Simon Clay ©2010 Courtesy of RM Auctions

Bond-bil nummer to som går under hammeren, er en Jaguar XKR som ble brukt i Bond-filmen «Die Another Day». I en scene fra Island ser vi skurken Zao ta opp jakten på Pierce Brosnan i en grønn 1998-modell XKR. Bilen har en prislapp på mellom 230.000 og 320.000 kroner, og er en av fire som ble spesialbygd med firehjulsdrift til biljaktscenen på is.

- 30.000 pund er et konservativt estimat, men den kan gå for mye mer, sier Peter Haynes.

Bond-helikopter

I tillegg har auksjonshuset RM sikret seg det berømte Bond-helikopteret Hiller UH - 12 E4 fra 1960. Helikopteret ble flydd av Bond-jenta Pussy Galore, spilt av Honor Blackman, i «Goldfinger». Første gang helikopteret ble sett på lerretet var i filmen «The VIPs» med Elizabeth Taylor og Richard Burton.

Les også: James Bond-bilen startes med edelsten

Luftfartøyet er prissatt til mellom 200.000 og 400.000 pund, som tilsvarer mellom 1,8 og 3,7 millioner kroner etter dagens kurs. Ifølge auksjonshuset er Hiller-helikopteret restaurert og fullt flyvedyktig.

- Mekaniske kjendiser

- For oss er det fantastisk å gjenforene de to mekaniske kjendisene fra «Goldfinger»-filmen etter så mange år, sier Max Girado, administrerende direktør for RM Europe, i en pressemelding.

I tillegg til helikopteret og de to Bond-bilene håper RM å selge en sjelden RHD Lamborghini Islero GTS fra 1969. En annen Bond-helt, Sir Roger Moore, kjørte bilen i den psykologiske thrilleren «The Man Who Haunted Himself» fra 1970.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder