VAR DET HER? Var der ikke her jeg satte fra meg bilen? Mange har kjent på en blanding av forvirring, stress og manglende stedsans i et parkeringshus- som her på Manglerudsenteret i Oslo. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto:,

Ryggeskader for 667 millioner i 2013: Eksperter: Derfor bør du rygge når du parkerer

I fjor var det mer enn 80.000 ryggekollisjoner i Norge. Hadde vi rygget inn på parkeringsplassene, i stedet for å parkere med snuten først, kunne mange av disse vært unngått.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Erfaringen er at de fleste kjører med fronten først når de parkerer. Vi mener at dersom flere i stedet kjører ut fra parkeringsplassen med fronten først ville mange smeller vært unngått, og flere farlige situasjoner avverget, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Mens det i 2012 ble utbetalt 557 millioner kroner til skader som gjelder rygging og påkjørt parkert kjøretøy var de samme tallene ifølge statistikk fra Finans Norge økt til 667 millioner i fjor. Det er en kraftig økning på hele 20 prosent.

– Mindre stresset når du parkerer

Gjensidiges parkeringsråd blir delt av både konkurrenten i If og av Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL.)

- Dette er det eldste rådet i boken, men fungerer veldig bra. En har mer oversikt når en kjører ut av en luke enn når en rygger. Samtidig er de fleste som regel mer stresset og slitne når de skal dra fra kjøpesenteret enn når de kom dit, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge.

– Dette er det trafikklærere underviser og oppfordrer folk til. Du er i en helt annen situasjon og kan finne en god plass hvor du kan rygge når du parkerer, enn når du må rygge ut etter endt handling, sier fagkonsulent hos ATS, Ellen Margrethe Ramstad.

Slik parkerer du smart: Se video her

– Klassiske P-smeller er at man bulker med faste installasjoner, stolper, skilt, vegger, andre parkerte kjøretøyer samt andre kjøretøyer i trafikk, sier Rysstad.

– Men det er vel større sjanse for å bulke når man rygger inn i en parkeringslomme?

– Ja, men dersom en rygger inn og skulle være så uheldig å bulke, så treffer en eventuelt noe som står stille, og da blir konsekvensene mindre enn når man treffer en bil eller menneske i bevegelse, sier Rysstad.

De anbefaler å rygge når du setter fra deg bilen i parkeringshus både fordi du ofte har bedre oversikt når du ankommer et sted enn når du skal rygge ut av den.

Ikke parker ved hovedinngangen

Dessuten er det ifølge dem enklere for andre kjørende i et område og ta hensyn til en bil som er i trafikk og skal rygge inn enn motsatt.

– Husk også at det er den som starter opp fra parkert stilling som har vikeplikt legger Rysstad til.

De fleste påkjørslene skjer når det er masse folk samlet. Lag på lag med stress er sjelden det du trenger i en slik situasjon.

– Parker unna hovedinngangen

– Derfor er det heller ikke dumt å parkere litt unna hovedinngangen. Der er det ofte mindre trafikk, råder Ifs informasjonsdirektør Jon Berge.

Ramstad fra ATL er helt enig i at folk i langt større grad bør bruke bena noen hundre meter i stedet for å flokke seg rundt inngangen til sentrene.

– Det åpenbare er at her er det mye mer bevegelse, både av fotgjengere og kjøretøy. Alt dette har du, når du rygger, vikeplikt for. Det er også gjerne mye tangerer mellom bilene og småbulker etter dører som slås opp er det også langt større sjanse for. Finn deg et mindre befolket område lengre fra inngangen så løser du dette og får attpåtil litt trim, sier fagkonsulenten til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder