Se leservideo: Her kunne det gått forferdelig galt

UP advarer: - Ikke ta stygge sjanser i vintertrafikken

(VG Nett) Da en motgående bil i høy hastighet holdt på kjøre rett i fronten til Kristian Birkeland, klarte han med et nødskrik å vri bilen unna.

Artikkelen er over syv år gammel

Av SIRI PALLESEN og HILDE KRISTINE MISJE

Kristian Birkeland opplevde marerittet da han var ute og kjørte i vintermørket i Hemsedal 25. januar, og en bil i motgående retning plutselig skjente over på hans side - i svært høy hastighet.

Birkeland klarte så vidt å vri bilen sin unna - og filmet hele episoden med et kamera fastmontert på dashbordet.

- Jeg ble veldig skjelven i beina. Det hadde bare to svinger igjen før jeg skulle svinge av veien opp til alpinsenteret, så jeg parkerte bilen og tok meg litt frisk luft for å klarne tankene og få bort ristingen i beina.

- Det var veldig flaks. Det skjedde i 70-80 kilometer i timen, så det kunne virkelig smelt bra. Jeg har fått tilbakemeldinger om at jeg burde levert inn tippekupong for flaksen sin del, forteller han.

- Ulykker også i vinterferien

UP-sjef Runar Karlsen advarer sterkt mot å kjøre villmann når det er stor trafikk og kø på veiene.

- Køer gjør det i utgangspunktet vanskeligere å sette opp farten. Men ulempen med køene er at enkelte tar stygge sjanser, som kan være svært trafikkfarlige, sier Karlsen til VG.

Denne helgen er det vinterferiestart for 13 av Norges fylker - som betyr stor utfart i hele Norge.

STOR UTFART. I morgen tar både Akershus, Aust-Agder, Hedmark, Møre og Romsdal, Nordland, Nord-Trøndelag, Oslo, Sogn og Fjordane, Sør-Trødelag, Telemark, Vest-Agder, Vestfold og Østfold vinterferie. Bildet er tatt i Gudbrandsdalen. Foto: Gøran Bohlin

UP-sjef Runar Karlsen oppfordrer vinterferiebilistene til å følge godt med på trafikkbildet.

- Vekslende værforhold mellom lavlandet og høyfjellet kan skape utfordringer med sikt og glatte veibaner. Selv om sommeren er høysesong for dødsulykker, viser statistikken at det hvert år også skjer alvorlige ulykker i vinterferietiden, sier han.

- Årets hittil største utfartsdag

- Fredagen er årets hittil største utfartsdag. Mange skal til fjells, og da må bilistene ta sine forholdsregler, sier vaktoperatør Nils Aae ved Veitrafikksentralen.

Ifølge Aae gjør den økte trafikken sjansene større for at det kan skje uforutsette hendelser på veiene.

- Bilistene må derfor være ekstra oppmerksomme, og hele tiden holde seg oppdatert på trafikkbildet i sitt område, og hvor det er køfare, sier han.

Østlandet

Veitrafikksentralen opplyser at bilister på Østlandet må være spesielt oppmerksomme på strekningen E6 nordgående, mellom Minnesund og Skaberud - som går til Østerdalen, Trysil, og Gudbrandsdalen.

- Her kan det bli opptil 30 minutters ventetid på grunn av sprengningsarbeid. Det er også nedsatt hastighet på strekningen, som kan føre til ekstra kødannelser, sier kontorsjef Therese Thowsen ved veitrafikksentralen.

Alternative veivalg er ifølge Thowsen Riksvei 4 fra Oslo sentrum.

Et annet alternativ er å følge E6 til Hvam og deretter ta riksvei 22 til Gjelleråsen.

Et annet utsatt område er E16 mellom Sandvika og Hønefoss, som blant annet tar vinterferieturister til Hemsedal, Geilo og Gol. Her er det også veiarbeid på strekningen.

- Folk bør også unngå å kjøre FV 33 mellom Minnesund og Gjøvik i morgen på grunn av veiarbeid og stor fare for kø, opplyser Aae.

Kolonnekjøring

KOLONNEKJØRING. Blir sikten på Vikafjellet dårligere enn den er nå, kan fjellovergangen bli stengt med umiddelbar virkning. Arkivfoto: Hallgeir Vågenes.

Vegtrafikksentralen i Sogn og Fjordane ber bilister som skal over Vikafjellet om å følge godt med på vegmeldingene.

- Været i fylket er ikke så rosenrødt som det har vært. På Vikafjellet er det kolonnekjøring på grunn av redusert sikt, som følge av snøbyger og snøfokk. Blir været dårligere er det stor fare for at fjellovergangen blir stengt, med kort varsel, opplyser vaktoperatør Arne Stadheim ved ved Statens Staten vegvesen Sogn og Fjordane.

Også på RV 52 på Hemsedalsfjellet er sikten redusert på grunn av snø og vind. Det samme gjelder FV 50 Hol Aurland, ifølge Stadheim.

Unngå rushtiden

Veitrafikksentralen region Midt-Norge melder om generelt godt vær i regionen, men med noen problemer rundt Trondheim sentrum.
- På grunn av veiarbeid på E6 gjennom Trondheim, både på sørsiden og nordsiden av Trondheim sentrum, forventer vi ekstra køer der i rushtiden fredag - mellom kl 1500 og 1600, opplyser trafikkoperatør Aslak Heggland.

På Haukelifjell var det torsdag kolonnekjøring, på grunn av nedbør og mye vind.

- Hvis værprognosene holder seg vil veien trolig være åpen i fredag, og resten av helgen, opplyser trafikkoperatør Tone Borgersen ved Vegtrafikksentralen Sør.

På fjellovergangene mellom Buskerud og Hordaland, som Hardangervidda, Hemsedalsfjellet og Hol Aurland, er prognosene foreløpig gode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder