FORT, MEN GODT: Selv om Goldfish 38 går i 85 knop, som tilsvarer oppimot 160 kilometer i timen, føles båten trygg.
FORT, MEN GODT: Selv om Goldfish 38 går i 85 knop, som tilsvarer oppimot 160 kilometer i timen, føles båten trygg. Foto:Jørn Finsrud,

Norske kjøremaskiner vekker oppsikt

BIL, BÅT OG MOTOR

Norsk Goldfish lager noen av verdens råeste RIB-er. De ekstreme kjøremaskiner vekker oppsikt selv blant kresne italienere og franskmenn.

Publisert:

Goldfish har utviklet to helt nye RIB-er på henholdsvis 29 og 38 fot. Begge ble lansert sist helg under båtmessen i Cannes.

38-foteren skal ha en toppfart på over 100 knop. Båtliv har vært med på prøvetur i Middelhavet med begge nyhetene. Da ga vi oss på rundt 85 knop i 38-foteren. 29-foteren nøyer seg med en toppfart på 63 knop. Goldfish har levert en stor ordre til forsvaret, men de to nye modellene er begge utviklet for privatmarkedet.

Karbon

Goldfish retter seg blant annet inn mot det voksende markedet for leketøy for superyachteiere, som ofte ønsker en rask båt for å komme litt rundt når yachten ligger for anker.

Begge de nye Goldfish-RIB-ene er bygget med karbonskrog. 38-foteren er utstyrt med to V-10-motorer som hver yter 725 hestekrefter. Det lyder flymotor ved gasspådrag, og fartsmåleren spretter forbi 20, 30, 40, 50, 60, 70 knop. Det føles som om vi flyr fra bølge til bølge.

VIDEO:Hør lyden og se de nye Goldfish-ene

VIDEO:Båtliv prøvekjører Goldfish 50 Open

RIB som står for rigid-inflatable boat, eller stiv-oppblåsbar båt, har vært på markedet noen år, men i år har det kommet flere nyheter. En av lanseringene på Båter i Sjøen tidligere i september var amerikanske Airship-RIB som bygges av tidligere racerbåtkjørere, blant annet av Jim Dyke. Han er blant annet kjent for å være Kjell Inge Røkkes faste trottelmann på Spirit Of Norway-teamet.

Det var båtprodusenten Askeladden som fikk en rammeavtale for RIB-leveranser til forsvaret og politiet i fjor. Av norske og raske båter (men uten RIB i porteføljen), er Hydrolift godt på banen med sine modeller, men har ikke kommet med nye båter til fritidsbåtmarkedet siden Hydrolift C33 Cab i for to år siden.

Les mer og se bilder og film av de nye båtene fra Goldfish. Artikkelen er levert av BÅTLIV.

Her kan du lese mer om