FRI FLYT: Luftflyt over og rundt bilen gir premissene for formen. Alt fra den spoiler-delte bakruten til den tette grillen og felger med en design som skal redusere turbulensen er for å redusere luftmotstanden. Den er lav, 0,24 Cd.
FRI FLYT: Luftflyt over og rundt bilen gir premissene for formen. Alt fra den spoiler-delte bakruten til den tette grillen og felger med en design som skal redusere turbulensen er for å redusere luftmotstanden. Den er lav, 0,24 Cd. Foto: Hanne Hattrem IKKE VG-BILDE

Prøvekjørt Hyundai Ioniq: Denne elbilen er blant de beste

BIL, BÅT OG MOTOR

AMSTERDAM (VG) Med grei bagasjeplass og en
rekkevidde blant de beste (i alle fall på papiret), vil Hyundai utfordre storselgerne VW e-Golf og Nissan Leaf.

Publisert: Oppdatert: 05.08.16 12:52

Prøvekjøringen av den dråpeformede elbilen Hyundai Ioniq er lagt til den geografiske pannekaken Nederland, der lanseringen for europeisk presse pågår denne uken. Forholdene er nær perfekte for prøvekjøring av biler med ledning, fra produsentenes ståsted.

Her er det ingen topografiske utfordringer eller kuldegrader som tapper batteriet mer enn nødvendig, bortsett fra 26 varmegrader som krever at klimaanlegget er på.

Hyundai Ioniq er langt mer oppsiktsvekkende enn designen antyder: Kompaktklassebilen kommer som elbil med en rekkevidde på inntil 28 mil, som konvensjonell bensinhybrid, og som ladbar hybrid i 2017 (denne får inntil 50 km elektrisk rekkevidde). Det «sensasjonelle» er at den skal være verdens første bilmodell som er utviklet samtidig med disse tre drivlinjene som alternativer.

Det eneste denne bilen ikke kommer med er ren bensin- eller diesel-drivlinje.

Nå er den første uavhengige forbruker-testen av Volkswagen-bilene etter utbedringen gjennomført: Les resultatene her.

Tekniske data og priser for konkurrenter – se nederst i artikkelen.

Tut og kjør

Det er ikke gjort noe forsøk på å lage en spesiell vri for alle mulige operasjoner. Det eneste spesielle i interiøret er at det er knapper i stedet for gir.

Senterkonsollen er opphøyet, med koppholdere og bra med oppbevaringsrom. Instrumenteringen er lesbar og lettfattelig, sikten god, setene ok. Det er i grunnen bare tut og kjør etter et trykk på D-knappen.

Batteripakken er forholdsvis stor (28 kWh) og rekkevidden er i beste fall 280 km. Denne kan erfaringsmessig veksle veldig. På en kald vinterdag i Norge er erfaringen at enkelte elbiler kan lever godt under halvparten av lovet rekkevidde. Oppgitt rekkevidde er imidlertid betydelig lengre enn e-Golf og noe lengre enn nye Nissan Leaf.

Vår prøvekjøring på to timer gikk forbruksmessig som følger: Ved start var rekkevidden angitt til 182 km. Dette er en størrelse beregnet fra tilgjengelig batteristrøm, ut fra et snitt av tidligere kjøremønster. Etter 82 kilometer i snittfart på 45 km/t, var det 102 km å rutte med.

Energiforbruket ble 1,27 kWh per mil (oppgitt lab-tall 1,15). Vi kjørte i normalinnstillingen angitt av bilen og uten noen spesielle tiltak som elbileiere flest lærer seg. Strøm kan regenereres via padler på rattet.

Fikk du med deg denne? Hemmelig liste over hvilke biler som ruster mest og minst viser at VW Passat ruster mest, og Renault Clio er overlegent best. Se resten av listen her.

Volkswagen leder

Topp tre elbiler i det norske markedet hittil i år er VW e-Golf (2875), Nissan Leaf (2613) og Tesla Model S (1242), ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). Av 1300 Ioniq som skal produseres for det europeiske markedet på fabrikken i Sør-Korea ut året, skal 800 selges i Norge. Bilen kommer i september.

Salget av elbiler i Norge synker i forhold til i fjor. Første halvår i fjor utgjorde elbilene 18,4 prosent av totalen, første halvår i år er det 15,1 (ladbare hybrider er 13.1 prosent), ifølge OFV.

Les: Tesla-eierne klagde på effekten: Nå er de tilkjent erstatning.

Bra utstyrt

På sikkerhetssiden har Hyundai Ioniq det den bør ha, inkludert automatisk nødbrems. Som de aller fleste nye biler i dag har også denne noen av grunnsystemene for autonom kjøring, adaptiv cruisekontroll og filskiftholder.

Bilen koster 239.950 kr., inkludert levering. Men regn med 20.000 kr. i tillegg, for teknikkpakke med blant annet led nærlys, automatisk blending, elektrisk førersete, trådløs mobillader, p-sensor også foran og varmepumpe. Prisen blir da trolig for de fleste ca. 260.000 kr., litt under VW e-Golf.

Elbiler har normalt et høyere verditap enn konvensjonelle biler og ladbare hybrider. Bilen kommer i september.

Les også: Dette er bilen med best kvalitet.

Her kan du lese mer om