GJØRME: Ifølge eksperter kjennes dieseldyr ut som gjørme. Her er dieseldyr i bunnen av en dieseltank på en oljeplattform. Foto: Maritim Colsultants.
GJØRME: Ifølge eksperter kjennes dieseldyr ut som gjørme. Her er dieseldyr i bunnen av en dieseltank på en oljeplattform. Foto: Maritim Colsultants.

Dieseldyr på fremmarsj - kan gi motorstopp

BIL, BÅT OG MOTOR

(VG Nett) Økt innblanding av biodiesel i dieselen har ført til oppblomstring av dieseldyr.

Publisert: Oppdatert: 03.08.11 18:19

I likhet med miljøet elsker dieseldyrene biodiesel. Dyrene er egentlig små harmløse mikrober som kommer inn i tanken med luften, og som drikker vann og spiser diesel.

- De trenger ikke luft, men mikrobene i dieselen er avhengig av vann. Er det vann i bunnen av tanken, blomstrer de opp i sjiktet mellom vannet og dieseloljen, sier Ann-Cathrin Vaage i Statoil.

Resultatet av festmåltidet er en seig, geleaktig guffe.

- Massen vil kunne tette igjen drivstoffilteret og stoppe motoren. Skjer det må filteret byttes og tanken renses. Selv om mikrobelaget ligger nede i tanken, vil dette kunne bli blandet rundt når man tanker drivstoff, sier kvalitetsansvarlig i Shell, Marit Soleim.

Ann-Cathrin Vaage i Statoil sier problemet har vært kjent i alle år, men at bakteriene er mer glad i biodiesel enn i vanlig diesel.

- Biodiesel er fornybart drivstoff produsert fra planter. Det er mer miljøvennlig, men samtidig lettere nedbrytbart. Dermed spiser og trives mikrobene enda bedre når det er blandet inn selv små mengder biodiesel. Problemet er blitt noe større med biodieselen. Men dette håndteres gjennom tiltak på stasjonene, sier Vaage.

Hun sier det alltid har vært risiko for bakterievekst i diesel.
- Men det har økt etter at vi begynte å blande inn biodiesel, sier hun.

All diesel som selges i Norge inneholder syv prosent biodiesel.
Les: Snart kommer drivstoffet E10.

Ingen klager

- Dieseldyrene er blitt et omfattende problem. Men vi har ikke opplevd klager fra bilister direkte. Men det er jo selvsagt mulig de klager til bilverkstedet, sier Marit Soleim i Shell.

Problemet er først og fremst på bensinstasjoner og hos mindre bedrifter som har egne tanker, men ikke så omfattende kontrollsystemer. Er bensinstasjonen rammet, vil dieseldyrene kunne følge med over i tanken på bilen.

- Men vi har ytterst få tilfeller med dieseldyr på bensinstasjonstanker, understreker Soleim.

Også dieseldyr-bransjen har opplevd økning i oppblomstringen.
Daglig leder i firmaet Maritim Consultants Einar Angeltveit, sier til VG Nett at det har vært en økning i antall tanker som har måttet gjennom rensing.

- Vi snakker om biltanker og båttanker, på skip og plattformer, men en god del lastebiler har fått problemer, sier Einar Angeltveit.

Teknisk sjef Morten Ødegård i Harald A. Møller har ikke mottatt klager fra bileiere som har fått motorstopp på grunn av dieseldyr.

NAF har heller ikke verken lagt spesielt vekt på problemet i opplæringen av årets sommerpatruljer eller fått henvendelser om problematikken.

- På biler som står litt over tid, kan problemet bli større. Dieseldyr kan dukke opp, men vi har ikke hatt noen økning i henvendelser på dette, og generelt har det vært lite av det, sier teknisk konsulent i NAF, Audun Bergerud.

Men problemet er både så omfattende og økende at oljebransjen i EU arrangerte en konferanse om mikrobene i mars.

Les: Dieselpartikkelfilter tetter seg ved småkjøring.

Artikkelen fortsetter.

Kan nå tanken

- Det sitter også filter i pumpene på stasjonen. Hvis en stasjon har problemer med bakterier vil dette filteret gå tett og pumpen vil stoppe. Dette reduserer risikoen for at et eventuelt problem følger med over til tanken på bilen, sier Marit Soleim.

- Dagens diesel er blitt et mer vanskelig produkt å håndtere, sier Ann-Cathrin Vaage i Statoil.

Bakgrunnen for økt innblanding av biodiesel i dieselen er EUs fornybardirektiv, som stiller krav til EU-landene har fått utdelt ulike mål for hvor mye økt fornybarandel de skal oppnå innen 2020.

EUs fornybardirektiv omfatter både elektrisitet, oppvarming/avkjøling og transport. Direktivet har som mål å etablere et felles rammeverk for å fremme fornybare energikilder med et overordnet EU-mål om en 20 prosent andel i 2020. I tillegg kommer et bindende mål om 10 prosent fornybarandel i transportsektoren.

- Det foreligger ingen umiddelbare planer om å øke innblandingen av biodiesel fra dagens syv prosent. Men det er et politisk press på å øke mengden til ti prosent, sier Ann-Cathrin Vaage.

Det blandes ikke inn biodiesel til båter og anleggsmaskiner, blant annet på grunn av økt fare for mikrobevekst.

Her kan du lese mer om