EL TEMPO GIGANTE! Elbilen Tesla Model S har solgt svært bra i hele år. Det har også Volkswagen Golf. Foto:Jan Petter Lynau og Hanne Hattrem,

Hvilken av disse tror du er Norges mest solgte bil?

To av de fire mest solgte nybilene i Norge det siste halvåret
er en elbil. Tesla Model S blir bare slått av Volkswagen Golf og er per nå den nest mest solgte nybilen her til lands.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fem år gammel

Elbilen Nissan Leaf selger også fremdeles meget godt og har bare Toyota Auris foran seg på topplisten.

Det viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) oppdatert per 23. juni i år.

– Det er oppsiktsvekkende også internasjonalt at Norge så til de grader har trykket elbilen til sitt bryst. Jeg tror til og med at da departementet lagde de gunstige elbilordningene, så de aldri for seg at interessen skulle bli så enorm som første halvår i år, sier OFV-direktør, Øyvind Solberg Thorsen.

Også elbilvarianten av Volkswagen up! er den 12. mest solgte bilen i Norge.

Se tabeller over de 50 mest solgte bilmodellene nederst i artikkelen!

BMW i3

BMWs mest solgte bil i Norge for øyeblikket er også deres nye elbil – i3. Denne har solgt 1093 biler og er med det Norges fjerde mest solgte elbil og den 17. mest solgte totalt sett. Så langt i år er 12,9 prosent eller 8895 av de 69.215 nybilene som er solgt, en elbil.

Dette er før VW Golf nå i juli starter leveringen til norske kunder av sin elbil.

– Det er kundesolgt 2000 biler før lanseringen, sier informasjonssjef i Volkswagen, Anita Svanes

Den mest populære bruktimporterte bilen de siste seks månedene er også en elbil. Denne listen topper Nissan Leaf med hele 994 biler. På annen- og tredjeplass følger statusbilene BMW 5-serie og Mercedes E-klasse med omtrent halvparten så mange.

Ikke skremt

– Det kan virke som om at snakket om restriksjoner på elbilbruk i for eksempel kollektivfeltet ikke på noen måte har skremt Ola nordmann fra å gjøre et miljømessig smart valg, sier OFV-direktør Solberg.

Hele 8 av de 15 mest solgte nybilene har i år solgt mindre enn i den samme perioden i fjor. Volkswagen Golf har tapt noe terreng og fjorårets storselger, Mazda-SUV-en CX-5, har en reduksjon i salget på 12,5 prosent.

Dette henger selvsagt også sammen med at disse bilene kom som nyheter i fjor eller i annen halvdel av 2012 og nyhetens interesse dabbet noe av. I den andre enden har Skoda Octavia, som også kom som ny i 2013, solgt meget bra i år. Det samme har også Toyota Auris. Mer enn tre av fire Auriser selges som mer miljøvennlige bensinhybrider, opplyser Toyota-importøren.

På merkenivå er det BMW, Nissan, Tesla og Skoda som står frem som de virkelig store vinnerne. BMW har økt salget med nesten 50 prosent og er Norges tredje største nybilmerke. Nissan leverer også 26 prosent økning mens Tesla har økt salget sitt fra to biler i samme periode i fjor til 2996 i år.

Spesielt Ford leverer svakt blant de store merkene. Norges sjette mest solgte bilmerke har tapt hele 20,8 prosent, sammenlignet med i fjor.

På segmentnivå er det spesielt de såkalte minibilene (som VW Up og lignende) som har hatt en økning. Denne økningen kommer mye takket være nettopp el-utgaven av VW Up og de små trilling-elbilene Citroën C-Zero, Mitsubishi i-MiEV og Peugeot iOn.

Polo ned

Småbilklassen har også opplevd en relativt kraftig nedgang. Til denne klassen tilhører modeller som VW Polo og Toyota Yaris. Nedgangen for klassen har vært på 25,3 prosent sammenlignet med i fjor.

Mellomklassen, hvor de aller fleste av de tradisjonelle stasjonsvognene befinner seg, har også gått noe ned. Den største klassen, kompaktklassen, hvor VW Golf og tilsvarende befinner seg, har derimot økt noe.

Mens SUV-klassen, som tidligere har vært kraftig i støtet, så langt i år har minket 8,8 prosent er andelen som ønsker firehjulstrekk på bilen sin, fremdeles stigende. Så langt i år har hver tredje solgte nybil vært en med trekk på alle fire.

Ford: Kommer sterkere tilbake

– Dette er vi selvsagt ikke fornøyd med, sier informasjonssjef i Ford Norge, Anne Sønsteby til VG.

Hun mener at de allerede neste år vil få en svært tilfredsstillende markedsandel.

– Vi står nå foran mange nylanseringer på personbil og her kan nevnes at vi i løpet av høsten kommer med ny Focus og en helt ny Mondeo – som også vil komme med 4x4, noe som er svært viktig for det norske markedet. I 2015 vil vi lansere nye Mustang, nye Edge (som er en større SUV), Focus ST og Mondeo Vignale. I løpet av 2015 vil Ford ha en større bredde i sitt produktsortiment enn noen gang tidligere, sier hun til VG.

Finansdepartementet: Ikke overrasket

– Det er ikke overraskende at elbil salget øker. Dette er en villet politikk, og viser at avgiftspolitikken virker, sier statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje.

Han lover videre at elbilfordelene ikke skal fjernes nå. Samtidig lover han nye tiltak i det kommende statsbudsjettet som skal gjøre ny grønn teknologi billigere i innkjøp.

– Gjennom klimaforliket er det oppnådd bred enighet om at avgiftsfordelene for elbiler ikke skal fjernes nå. Videre har Regjeringen varslet en helhetlig gjennomgang av kjøretøy- og drivstoffavgiftene for å stimulere til bruk av ny teknologi, en sikrere bilpark og mer miljøvennlige valg. Resultatet av en slik gjennomgang vil vi komme tilbake til i de kommende budsjetter, sier statssekretæren.

OFV: Må ha langt flere nullutslippsbiler

– 30.000 nullutslippsbiler, som vi har nå, er svært langt unna det vi trenger for at utslippene fra veitrafikken skal bli vesentlig lavere, sier OFV direktør, Øyvind Solberg Thorsen

Han mener det derfor er viktig å opprettholde de gode incentivordningene for blant annet elbil for å nå målet.

– Da snakker vi om 250.000 nullutslippsbiler, eller minst 10 prosent av personbilparken. Og for å komme dit er det nødvendig å opprettholde gode incentivordninger for alle typer nullutslippskjøretøy uansett teknologiske løsninger.

Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken. Nyregistrerte personbiler, oppdater 23. juni 2014. Foto:,

Les også

Mer om

  1. Trafikk

Flere artikler

  1. Her er de mest populære bilene i Europa

  2. Rekordsalg: Tror vi har 50.000 elbiler på veien rundt påske

  3. Ford Sierra passert på historisk bilsalgliste: Mest solgt siden denne!

  4. Beste bilsalgsmåned på 30 år

  5. Elbil ble Årets Bil i Europa

  6. Forventer eksplosjon i elbilsalget: 34.000 elbiler ut på veien det neste året

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder