BLÅS I VEI: Politioverbetjent Frank Schrøder fra UP følger med når VG-journalist Vidar Enerstvedt kontrollblåser i politiets utåndingsapparat. VG-kollega Monica Bring Estensen i midten. Foto: NILS BJÅLAND

Promillemålere kan gi falsk trygghet

To av alkotestene i VGs prøveblåsing viser lavere promille enn politiets egen måler. Du er kanskje ikke kjørbar likevel.

Artikkelen er over seks år gammel

Men flere av målerne gir en god pekepinn på hvor høy promille du har og om du bør la bilen stå.

UP var med

- De som viser likt eller over politiets egen måler er greie. De kan folk gjerne kjøpe, men man må uansett være forsiktig med å stole på dem, sier Frank Schrøder, politioverbetjent i Utrykningspolitiet (UP).

Han var med på blåseprøvene hvor VG lot en mann og en kvinne prøveblåse seks alko-testere som koster fra 29 kroner (engangstest) til 999 kroner.

Resultatene ble sammenholdt med UPs måleapparat. Vi antar at politiets utåndingsapparat er korrekt selv om slike målinger ikke holder i retten. Det gjør kun blodprøver eller prøver med et større pusteapparat på politistasjonen.

Ny stor, svensk test

Det er mange forskjellige alko-målere på markedet og i en fersk test gjort i laboratoriet til svenske Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) fikk én av tre målere merkelappen «ikke godkjent.»

Totalt 34 målere ble testet og resultatene finner man på nettet.

Biltemas måler viste for mye

Et av apparatene som kom dårlig ut hos oss, Biltemas alco tester til 699 kroner, blir karakterisert som «ikke godkjent» i MHF-testen.

I vår prøveblåsing viste den halvparten av det politiets måler gjorde ved lavt promillenivå.

- Den viser feil, sier Schrøder.

Biltema opplyser at apparatet er på vei ut.

- Vi er helt klart ikke fornøyd med at vårt produkt ikke holder mål i denne testen. Slike produkter er ikke en 100 prosent garanti uansett. Men en indikasjon på nivåer. Våre tidligere tester har vist bedre resultater enn hva som er målt i deres tester. Slike produkter er i stadig utvikling. Dette produktet ligger allerede på våre lister for utgående. Ny modell kommer i 2014, skriver Tommy Fredriksen, daglig leder i Biltema Norge, i en E-post.

Målte likt med politiets

KONTROLLBLÅS: Her kontrollblåser VG-journalist Monica Bring Estensen i politiets utåndingsapparat, en Dräger 6810. Foto: NILS BJÅLAND

Apparatet som kom ut helt likt med politiets måler i vår blåseprøve, var CA5000PRO.

- Det er et veldig bra produkt, men vi fører det ikke lenger. Disse gikk vel ut fra lageret vårt for to år siden, sier Tore Vedvik, partner hos importøren TT Micro.

Måleren på dette apparatet har en halvleder sensor men Vedvik forteller at de har gått over til å importere målere med brenselceller, blant annet FCA-7000, fordi de mener disse er mer stabile.

FCA-7000 gjør det også bra, både i vår blåseprøve og i den nye svenske testen.

Ett av apparatene vi testet, Alcoscan Al2500 Elite, viste både for mye og for lav promille i forhold til politiets måler.

- Det er fordi smådesimalene ikke slår ut. Den vil vise 0,0 på alt som er mindre enn 0,1 promille, og har du 0,15 vil den vise 0,2, sier Lars Fredrik Hautau, direktør rekvisita hos importøren AS Sørensen & Balchen.

Men dette opplyses det ikke om i bruksanvisningen, der står det tvert i mot at displayet har to desimaler. Noe det også har.

AS Sørensen & Balchen importerer også Alcoscan AL7000 som gjorde det bra i vår blåseprøve.

TAR I: Her blåser VG-journalist Vidar Enerstedt i apparatet FCA-7000, som kom godt ut av vår blåseprøve. Foto: NILS BJÅLAND

Ikke glem å kalibrere

Schrøder i UP understreker at det er svært viktig jevnlig å kalibrere alko-målere. Man kan heller ikke la dem ligge i en skuff i fem år og regne med at de viser riktig.

Det gjør de heller ikke hvis man bruker dem som festmoro.

- Men husk at du kan blåse til null og likevel ikke være i stand til å kjøre bil, sier Schrøder og minner om at dagsformen kan være veldig sjaber «dagen derpå.»

- Er du i minste tvil, la bilen stå.

Nedenfor ser du hvordan alko-målerne gjorde det i VGs blåseprøve:

Slik testet vi:En mann og en kvinne prøveblåste seks alkoholmålere rundt en halvtime etter at de hver hadde drukket to øl a 0,33 liter.En representant fra UP var til stede, og de forskjellige resultatene ble så sammenholdt med UPs måleapparat, en Dräger 6810. Vurderingen er gjort av VG.

FCA-7000. Pris: 998 kroner. Kjøpt hos Clas Ohlson
Seks munnstykker. Lett forståelig bruksanvisning. Sensor: brenselcelle. Anbefalt kalibrering hver 12. måned eller etter 250 tester. Eget etui.
Vidar: 0,15 promille
Vidar på politiets Dräger: 0,10
Monica: 0,23
Monica på politiets Dräger: 0,15Oppsummert: Helt kurant så lenge den kalibreres. At den viser litt for mye er bare bra.

ALCOSAN AL 2500 ELITE: Pris 599 kroner. Kjøpt hos BilXtra. Tre munnstykker. Enkel og lettfattelig bruksanvisning. Liten og nett, kun 85 gram. Sensor: halvleder. Levetid: apparatets sensor har kapasitet til å foreta ca. 200 målinger.
Vidar: 0,00
Vidar på politiets Dräger: 0,08
Monica: 0,30
Monica på politiets Dräger: 0,26Oppsummert: Apparatet måler for lite på Vidar og for mye på Monica i forhold til politiets måler. Virker derfor ikke stabil.
Importøren forklarer resultatet med at all promille under 0,1 vises som 0 og at den runder opp til nærmeste tidel.

DEN ORIGINALE PROMILLETEST 1: Pris 29 kroner. Kjøpt hos BilXtra. Engangstest. En ballong som blåses opp. Etterpå presses luften ut av ballongen gjennom et rør. Så leses resultatet av på en fargeskala.
Importøren Spoc Norge opplyser at de i år har solgt 150 000 slike tester i Norge og at den brukes av politiet i Frankrike, Italia, Spania og Belgia.
Monica: på grensen
Monica på politiets Dräger: 0,26
Vidar: Ikke noe utslag å se.
Vidar på politiets Dräger: 0,08Oppsummert: Noe vanskelig å lese av eksakt resultat på fargeskalaen, men gir grei indikasjon på promillenivået.

ALCOSCAN AL7000: Pris: 999 kroner. Kjøpt hos BilXtra. Fem munnstykker. Lettfattelig bruksanvisning. Sensor: halvleder. Bør byttes etter ca. 300 tester. Eget futteral med beltekrok. Positivt at lader til bil/båt medfølger.
Monica: 0,39
Monica på politiets Dräger: 0,26
Vidar: 0,00
Vidar på politiets Dräger: 0,00Oppsummert: Grei måler, positivt at den måler litt for mye enn for lite. Også positivt at den varsler når sensor bør skiftes.

CA5000PRO: Pris 899 kroner. Kjøpt hos Expert.
Fem munnstykker. Grei bruksanvisning. Sensor: oksidhalvleder. Hørbar alarm og rød varsellampe når alkoholnivået overstiger 0,5 promille. Eget futteral og veske.
Monica: 0,20
Monica på politiets Dräger: 0,20
Vidar: 0,00
Vidar på politiets Dräger: 0,00Oppsummert: Absolutt grei måler. Helt på linje med politiets egen. Positivt at en kalibreringssjekk opplyser om den trenger kalibrering. Bør omkalibreres etter 6-12 måneder eller etter 600 målinger.

ALCO TESTER. Pris 699 kroner. Biltema Art. 43-163. Kjøpt hos Biltema.
Seks munnstykker. Grei bruksanvisning. Sensor: Brenselcelle. Negativt at batterier ikke følger med. Heller ikke futteral. Positivt at man kan endre promillenivået for når alarmen skal lyde.
Monica: 0,10
Monica på politiets Dräger: 0,20
Vidar testet ikke siden han på dette tidspunktet var blitt edru.Oppsummert: Viser lavere promille enn politiets egen måler, faktisk bare halvparten så mye. Det er negativt. Opplyser heller ikke noe om kalibrering.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder