KAN SELVANTENNE: Rundt 400 utgaver av elbilen Chevrolet Bolt er solgt i Norge. Importøren gikk konkurs tidlig i 2020. Foto: Hanne Hattrem, VG

Tilbakekaller elbil: Kan selvantenne

Amerikanske trafikksikkerhetsmyndigheter ber eiere av elbilen Chevrolet Bolt unngå garasjen og parkere langt fra husveggen til bilene er reparert. Det har oppstått brann i fem biler.

 • Hanne Hattrem

General Motors tilbakekaller til sammen 50.932 eksemplarer av den amerikanskproduserte elbilen Chevrolet Bolt i USA, melder NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration).

Årsmodellene det dreier seg om er produsert fra 2017 til 2019.

Fremdriftsbatteriet som er plassert i bunnen av bilen under baksetet kan selvantenne. Det kan utvikles røyk i battericellene som kan videreutvikle seg til brann, skriver NHTSA.

Brann kan oppstå selv om bilen er parkert og ikke er koblet til lading. NHTSA kjenner til fem branner. I minst et av tilfellene spredte brannen seg fra bilen og antente et hus.

– Inntil bilen er blitt reparert, er det tryggeste stedet å parkere bilen ute og godt unna huset, heter det i meldingen.

Chevrolet Bolt er nær identisk med Opel Ampera-e. Om tilbakekallingen gjelder flere tusen av denne modellen solgt i Norge de aktuelle årene, er ikke kjent.

les også

Advarer mot å fjerne momsfritak for elbilene

Importøren har gått konkurs

Det er registrert flere hundre Chevrolet Bolt i Norge. Rundt 100 biler ble sideimportert fra USA av Bergheim Auto Salg fra 2018. Ytterligere er minst 270 biler bruktimportert og solgt fra små forhandlere omkring i Norge.

I februar gikk Bergheim Auto Salg konkurs. Det var de som sto for garantien på bilene som ble kjøpt nye gjennom forhandleren.

Siden da har Bolt-eiere som kjøpte bilen av Bergheim ikke hatt noen å rette eventuelle garantikrav eller kjøpsrettslige krav mot, dersom det skulle oppstå en alvorlig feil på bilen. For eksempel kan det koste over 200.000 kroner å bytte batteripakke, ifølge BilNytt.no.

Siden det ikke er noen ansvarlig importør for Chevrolet Bolt i Norge, er det ikke bekreftet om bilene som går her er omfattet av tilbakekallingen.

les også

Fikk pushvarsel om at foreldrene kjørte inn i p-hus

Problem med service

Selv om Chevrolet Bolt er nesten identisk med Opel Ampera-e, kan ikke Opel-importøren Bertel O. Steen utføre reparasjoner på Chevrolet Bolt.

– Hvis et av våre verksteder har utført reparasjonen, så blir dette verkstedet garantiansvarlig for denne gjennom lovverket. Vi som importør kan ikke ta saken videre til produsenten. Det er dermed umulig for oss å ta ansvaret for Chevrolet Bolt-ene, sa PR- og informasjonssjef for Opel, Stein Pettersen, til VG da vi tidligere i år skrev om Chevrolet Bolt-eier Steinar Gran, som ikke fikk lov til å bestille service på Opel- og Mekonomen-verksted.

Forsikring

Forsikringsselskapet Gjensidige sa i samme artikkel at de kan hjelpe Bolt-eierne med å finne verksted.

– Dersom importøren har gått konkurs, kan man gå videre mot fabrikken med rettmessige garanti- eller reklamasjonskrav etter kjøps- eller forbrukerkjøpsloven. Det har eksempelvis Gjensidige gjort i en sak der en forholdsvis ny båt brant opp, sa kommunikasjonssjef i Gjensidige Bjarne Rysstad.

Mer om

 1. Elbil
 2. Chevrolet bolt
 3. Chevrolet
 4. Opel Ampera-e
 5. General Motors

Flere artikler

 1. Pluss content

  Disse bilene liker vi best – og dårligst

 2. Advarer: - Momsfritaket har vi for å gjøre elbilene konkurransedyktige, og her er vi ikke ennå

 3. Høyesterett skal avgjøre om mobiltitting ved rødt lys er lovlig

 4. Klimaministeren vil forlenge elbil-fordeler

 5. Elbileiere delt om ny avgift

Fra andre aviser

 1. «Tesla-killer» til Sørlandsparken

  Fædrelandsvennen
 2. Bruktbilsalget til himmels

  Fædrelandsvennen
 3. Leaf-eventyret tar visst ikke slutt

  Fædrelandsvennen
 4. Nabokamp om nisjemerker

  Fædrelandsvennen
 5. Her er oversikten: Disse nye elbilene kommer snart

  Fædrelandsvennen
 6. Største bilsatsingen på Sørlandet

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no