MODERNE HEST: Pickupen er den moderne cowboyens arbeidshest, enten han bor på prærien eller i storbyen. Foto: Produsent ,

Gjett hvor mange år på rad denne har toppet listene i USA

I USA er Fords F-serie – altså en lastebil – den mest kjøpte bilen 32 år på rad. I år blir det solgt trekvart million av den i et 17 millioner stort bilmarked.

Artikkelen er over fire år gammel

Salget av nye biler går så det suser i USA. Tall fra Automotive News viser en oppgang i oktober på 13,6 prosent til 1.455.153 enheter.

Ti måneder ut i året har amerikanerne handlet 14,5 millioner nye såkalte lette biler som er opp 5,8 prosent fra i fjor. Lette biler vil si personbiler, SUV-er, vans og «små» pickup-trucker. Alt tyder på at året ender med mer enn 17 millioner solgte biler.

Les: Første tur med Audis ladbare SUV

Med lasteplan til byen

Men tro ikke at amerikanerne lar pickup-truckene forbli igjen ute på landet når de selv flytter til byen. Nei, lastebilene følger med på flyttelasset og er fortsatt helt dominerende i amerikanernes valg av ny bil. Tre på topp i USA har alle lasteplan, og er så langt i år solgt i nær 1,5 millioner eksemplarer.

Fortsatt troner Fords F-serie på salgstoppen som den klart mest foretrukne bilen for 32. år på rad. Den er solgt i 630.000 eksemplarer når to måneder av året gjenstår. Dernest følger Chevrolet Silverado og Ram (Dodge).

Først på fjerdeplass kommer en personbil, Toyota Camry, fulgt av Honda Accord. Seks av de sju personbilene blant de ti bestselgerne har japanske røtter, men produksjonen skjer i USA.

Se stort bildegalleri fra Sema Show i Las Vergas der galskapen råder

Ford største enkeltmerke

Det er noen år siden General Motors var størst i verden – der har Toyota vært de siste årene – men i USA befinner GM seg fortsatt først på motorveien. Ford er derimot det største enkeltmerket foran Chevrolet, med Toyota bare noen tusen biler bak.

Blant premium-merkene øker nå Mercedes-Benz forspranget til BMW (301.913 mot 279.395 biler). Lexus (273.881 enheter) kommer imidlertid bakfra med større salgsfart og kan ta igjen BMW innen årets utgang.

Alle de tyske merkene rammes nå av VW-konsernets dieselskandale.

Både Audi/VW, BMW og Mercedes har i mange år satset tungt på biler med dieselmotor i USA, mens Lexus ikke har dieselvarianter i sitt modellprogram noe sted i verden.

I USA førte det i oktober til at Lexus vokste med 13,2 prosent mens salget av BMW sank med 3,8 prosent, alt sammenlignet med samme måned i fjor.

Se USAs Topp 10-liste

Unikt av Fords F-serie

Fords F-serie har en helt unik posisjon i USA. Ikke bare er den mest kjøpte bil uansett klasse de siste 32 årene, men ingen av konkurrentene har kunnet true Forden som mest foretrukne pickup-truck på 43 år. Bilen er også bestselger i Canada.

F-seriens aller beste år var i 2004. 939.511 biler ble da solgt i USA mens antallet på verdensbasis passerte millionen – 1.011.301 biler.

Med trettende generasjon siden lanseringen i 1948 erstattet Ford stålet i F-serie-karosseriet med aluminium for å redusere bilens vekt med drøyt 300 kilo. Dette for å være klar til å møte kommende CO2-utslippskrav.

Kravene, som kan komme til å gjelde fra 2025, vil gjøre det vanskeligere og dyrere å selge store, tunge og tørste biler i USA.

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder