SNART HISTORIE? Vil elbiler i kollektivfeltet snart bli en saga blott? Foto:Krister Sørbø,VG

Undersøkelse: Stadig flere irriterer seg over elbil-fordelene

Undersøkelse: Nesten 50 prosent mener det er feil at de slipper så billig unna

Nesten halve Norge er irritert over alle elbil-godene. Det ser ut til at begeret snart er fullt skal vi tro en ny undersøkelse.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I løpet av seks måneder har nemlig andelen nordmenn som irriterer seg over alle fordelene elbil-eierne får, økt til 46 prosent fra 34 i august.

Det viser en landsrepresentativ undersøkelse som YouGov har gjort på oppdrag for If. En tilsvarende spørreundersøkelse ble foretatt i august. YouGov er et analysebyrå der deltagerne i undersøkelsen er selvrekruttert via internett.

– Fallet i aksepten for særordninger for elbil-eierne er betydelig på så kort tid og vi tror det henger sammen med at antall elbiler er kraftig økende i trafikkbildet. Nå når stadig flere elbiler har de samme egenskapene som vanlige biler, føler folk det blir urettferdig at de har så mange fordeler, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i If.

Elbil-eierne betaler som kjent null bompenger, ingen moms eller engangsavgift og de har fortsatt fritt leide i kollektivfeltet.

Økt kollektivfelt-skepsis

I undersøkelsen svarer 49 prosent at de mener det er feil at elbilistene har mulighet til å kjøre i kollektivfeltet, opp fra 41 prosent i august.

47 prosent mener også det er feil at elbilistene får gratis parkering og lading på kommunale parkeringsplasser, opp seks prosentpoeng fra august. Samtidig mener 40 prosent – opp fra 36 – det er feil at elbilistene får redusert årsavgift. Og 38 prosent synes det er feil at de fritas for moms og engangsavgift. I august var det 33 prosent som mente det samme.

– Tror du myndighetene må gjøre det mindre attraktivt med elbil?

– Jeg tror folks holdninger er med på å endre politikken her. Skal en tolke signalene fra det politiske liv vil det komme en endring i hvert fall på deler av dette, mest nærliggende er vel å begrense adgangen til kollektivfeltet, sier Berge i If.

Mange vil ha

Men selv om mange irriterer seg over alle fordelene som elbil-eierne nyter godt av, er de ikke snauere enn at de selv godt kunne tenke seg en batteribil.

Femogtyve prosent svarer nemlig at deres neste bil blir en elbil, det er ned ett prosentpoeng fra forrige gang spørsmålet ble stilt i august.

Og det er lommeboken som veier tyngst. Ikke miljøet. Reduserte driftsutgifter er viktig for 57 prosent av de spurte mens 39 prosent sier ønsket om å være mer miljøvennlig er viktigst.

– Reduserte driftsutgifter trumfer miljø når det kommer til kjøp av elbil, og stadig flere har fått øynene opp for hvor gunstig det er økonomisk å kjøpe og kjøre elbil, sier Ifs Jon Berge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder