Foto: Sergio Perez , Reuters

Reuters:VW innrømmer juks med 85.000 nye dyrere dieselbiler

Volkswagen har informert amerikanske myndigheter om de også har brukt jukseprogrammer for en annen og større dieselmotor enn det som så langt har kommet frem. Dette skal ifølge Reuters og AFP ha skjedd siden 2009.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Denne gangen er det en seks sylindret dieselmotor som ofte står i de dyrere SUVene fra Volkswagen, Audi og Porsche, det gjelder.

Dette ble opplyst fra amerikanske miljømyndigheter fredag. De varsler ytterligere undersøkelser og oppfølging etter at bilprodusenten kom med innrømmelsene.

Det amerikanske miljødirektoratet (EPA) og Californias ressursforvaltning for luft opplyste 2. november at utslippsjukset også omfattet minst 10.000 biler av merket Porsche, Audi og SUV-modeller fra VW med store motorer.

Dette har bilprodusenten tidligere avvist.

– Dette skulle de har fortalt oss, sier en talsperson for California Air Resource Board, Dave Clegern til Reuters.

De vil nå undersøke om bilgiganten med overlegg har holdt tilbake informasjon om denne andre dieselmotoren. Tidligere har det nemlig vært snakk om de mindre dieselmotorene, hele elleve millioner biler over hele verden.

Ifølge Reuters dreier det seg nå om hele 75.000 biler til i USA. I et møte torsdag skal sjefer hos Volkswagen og Audi fortalt at alle 3 liters V6 dieselmotorerer produsert etter 2009 har et program som «kontrollerer bilens utslipp. »

Ifølge en talsmann for Audi, Brad Stertz, er programvaren de har benyttet seg av, lovlig i Europa, men han beklager at Audi ikke varlset myndighetene i USA på skikkelig vis.

– Vi er villig til å prøve å reprogrammere dette slik at myndighetene finner det akseptabelt, sier han til Reuters. Han legger til at en slik operasjon ikke vil koste mer enn et tosifret antall millioner euro.

Dyrere SUVer

Det betyr at hele 85.000 biler nå er omfattet av jukset i USA. Det dreier seg stort sett om større dyrere SUVer som Audi Q7, Porsche Cayenne og VW Touareg. Også andre merker og modeller kan imidlertid bli berørt.

I Europa selges også en rekke VW, Audi og Porsche-modeller med en 3 liters V6 diesemotor. I Norge er disse motorene gjerne å finne i de store bilene men også enkelte dyrere og sprekere modeller av for eksempel Audis vanlige modeller har disse motorene.

De tyske veimyndighetene KBA, har tidligere «friskemeldt» denne dieselmotoren i Europa.

Les også: Tyske myndigheeter undersøker 50 bilmodeller for «uvanlige utslippstall»

I september ble det kjent at det var installert en programvare som reduserte utslipp når kjøretøyene ble testet. Dette utløste undersøkelser som avslørte ytterligere juks fra bilprodusenten. Flere sjefer har måttet gå og skandalen er ventet å koste selskapet milliarder i bøter og erstatninger.

Også jukset med drivstoffforbruket

Tyske myndigheter har også varslet at de vil reteste alle modeller fra Volkswagen for CO2-juks. Tidligere har bilgiganten også innrømmet at i tillegg til å ha brukt en programmeringsjuksekode i hele 11 millioner dieselbiler, er også utslippstallene (og derved drivstofforrbuket) oppgitt for lavt for hele 800.000 biler fra konsernet. Det inkluderer blant annet også Audi og Skoda.

EU-kommisjonen ga idag Volkswagen frist til ut året å komme med en redegjørelse i løpet av 2015 på hva som egentlig har skjedd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder