KLASSISK: Britiske Matchless har røtter tilbake til sent 1800-tall. Reloaded X heter denne modellen med 50-talls design. Foto:Jon Winding-Sørensen, Bladet BIL / BilNorge.no,

Motorsykkel-produsenter gjenoppstår fra de døde: Verdens dyreste MC-familie

Brough Superior er verdens mest kostbare motorsykkelfamilie. Blant de ti dyreste på motorsykkelauksjoner finner du fire Brough. Har du en slik på låven, kan du trygt regne med en halv million. Dollar. Nå er merket gjenoppstått.

Artikkelen er over fem år gammel

Brough er kanskje ikke verdens mest kjente motorsykkelmerke. Men Matchless kjenner du kanskje. Og nesten garantert: Indian.

Fra 1901 og til opp i 1950-årene var Indian den sterkeste rivalen til Harley-Davidson. Også her hjemme i Norge.

Les også: Ny bilmodell har alvorlig feil: 815 biler i Norge tilbakekalles

Nå har alle tre gjenoppstått fra de døde – sammen med en rekke andre motorsykkelmerker som har vært nede for telling: Horex, Benelli, Husqvarna, for å nevne noen. Samtlige var representert på motorsykkelutstillingen i Milano, stort sett med hestekrefter, spesifikasjoner og priser som gjør dem til rivaler til de mest avanserte Ferrarier og Lamborghinier.

SE STORT BILDEGALLERI

Seriøs eier

Indian har vært forsøkt gjenopplivet mange ganger, men det er først nå – med Polaris som eier – at det virkelig er kommet fart i sakene igjen. Polaris har i mange år levert de tøffeste ATV-ene og snøscooterne her hjemme. De skjønner åpenbart også hvordan en klassisk amerikansk motorsykkel skal bygges når den skal få nytt liv.

Se:Lagerfeld gjør kattereklame for Opel

Nemlig med en kjempestor V2-motor, gjerne med vibrasjoner så du merker dem, og mye mer cruiser-karakter enn med kneet ned i svingene.

En skikkelig Roadmaster, uten alt for mye cowboyutstyr, starter i nærheten av 400.000 kroner i Norge. Og da blir du garantert ikke forvekslet med en Hells Angel.

Solide røtter

Ikke hvis du bestemmer deg for en Matchless heller. Navnet tilhører en av verdens eldste motorsykkel-produsenter, men de forsvant sporløst med resten av den engelske motorsykkelindustrien i 60-årene.

Men i år sto det en stor motorsykkel på utstillingen i Milano.

Denne heter X Reloaded, oppkalt etter en 1921-modell, men er så 2015 som det går an. Med den samme 1,9-liters V2-motoren som Morgan brukerpå sin trehjuling, og med hver eneste del produsert for hånd i et lite verksted i Italia.

100 stykker skal de bygge av denne, det ble snakket om 55.000 dollar. I denne sammenheng høres det nesten billig ut.

Rolls-Royce på to

Brough Superior er derimot priset i euro, (cirka 420.000 kroner). Her snakker vi om en merkevare som du fant på bare 3000 motorsykler bygget mellom 1921 og 1940.

«Motorsykkelens Rolls-Royce» ble den markedsført som. Slik oppfattes de gamle modellene i dag også. At superhelten Lawrence of Arabia døde på en Brough Superior ødelegger jo ikke akkurat metaverdien heller.

Les:Volvo viser folkelig hyttebil

Med ramme i titan og gafler i magnesium er det nok en viss mulighet for at den gjenfødte utgaven også vil bli oppfattet som ganske eksklusiv. Ikke flere enn 300 skal bygges av denne.

Det er med andre ord ikke bare drømmebilindustrien som ser seg både forover og bakover samtidig, og tar seg svært godt betalt for det. Motorsykkelfolket lager en minst like god forestilling.

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Mer om

 1. Motorsykkel

Flere artikler

 1. Tre spesielle MC-nyheter

 2. BMW topper SUV-rekken

 3. Håndbygget MC til «gi-bort-pris»

 4. Bilsalget går så det griner i USA, men ikke for VW

 5. Pluss content

  Ny motorsykkeltrend: Retrobølge på MC-markedet

Fra andre aviser

 1. Denne båten har Rolls-Royce-motor, og yter 650 hestekrefter

  Fædrelandsvennen
 2. Ferrari til 200 millioner kroner

  Fædrelandsvennen
 3. De siste årene har de tapt hundrevis av millioner og sagt opp ansatte. Nå kan 660 jobber være reddet.

  Bergens Tidende
 4. Flere mister jobben hos Rolls-Royce

  Bergens Tidende
 5. 135 sies opp i Rolls-Royce

  Bergens Tidende
 6. – En Rolls Royce er til for å brukes!

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no