KOSTET MER: Det kostet faktisk mer i kroner og øre å kjøpe en VW Passat i 2007 (gammel modell til venstre i bildet) enn det gjør i dag når det justeres for utstyrsnivå. Foto: Foto:Trond Solberg

Nye biler billigere - reparasjoner bare dyrere og dyrere

Stadig mer velutstyrte nybiler har i realiteten ført til en nedgang i nybilprisene de siste fem årene.

  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det viser en gjennomgang Dine Penger har gjort.

Samtidig har det bare blitt dyrere og dyrere å ha bilen på verksted.

Ifølge SSB har nemlig timeprisen på verksted økt med hele 25 prosent de siste fem årene. Reservedelene har også blitt 14 prosent dyrere i samme periode.

Mer utstyr

Kjøper du en nybil i dag vil du betale omtrent det samme som du betalte for den samme modellen med den samme utstyrsgraden for fem år siden.

Tar du hensyn til hvor mye mer utstyr du får med på nybilen i dag sammenliknet med 2007-modellen er imidlertid regnestykket et annet:

# En av Norges aller mest solgte stasjonsvogner i perioden, VW Passat, har ifølge bladets beregninger i realiteten blitt fem prosent billigere de siste fem årene. En 2012-modell med utstyrsgraden Comfortline Business Edition med 105 hestekrefters dieselmotor koster nå 325.000 kroner. Den svært populære stasjonsvognen ville med tilsvarende utstyrsnivå i 2007 ha kostet 343.910 kroner.

- I tillegg er ofte drivstoffkostnadene lavere. Når også verkstedprisene har steget kraftig er dette gode argument for å velge splitter ny eller nyere bruktbil med lav kilometerstand, sier redaksjonssjef Geir Ormseth.

Mer standard

Noe av det som var ekstrautstyr på denne bilen for fem år siden er DAB radio, nedfellbar bakseterygg via knapp i bagasjerommet, tre eikers sportsratt, start stopp teknologi og whiplash-optimerte hodestøtter.

Det eneste som bare for noen år siden var standard, men som i dag ikke er det, er askebeger.

SPAR PENGER PÅ VALG AV BILVERKSTED: Fire telefoner til fire forskjellige Mekonomen-verksteder ga fire forskjellige priser.

HAR DU GODE ELLER DÅRLIGE ERFARINGER MED BILVERKSTEDER? TIPS ANDRE NEDERST I ARTIKKELEN!

Avgiftsendring

Forklaringen på prisnedgangen er ifølge Bilforlagets forlagsredaktør Per Morten Merg:

- Det er kraftig konkurranse i nybilmarkedet. Derfor blir utstyrspakkene stadig gunstigere. Samtidig øker nivået på hva bilen leveres med av standardutstyr både når det gjelder sikkerhet og komfort, uten at det slår ut i pris, sier han til Dine Penger.

Også avgiftsomleggingen fra 2006, hvor biler med lavt CO2-utslipp har blitt billigere, er en del av forklaringen.

- Det har gitt mange modeller lavere avgift selv om noe er tatt igjen med en ny NOx avgift i 2012, sier Merg.

Ifølge flåteanalytiker i Leaseplan, Espen Soltvedt, tror de denne utviklingen med stadig billigere og mer velutstyrte biler vil fortsette dersom ikke myndighetene endrer avgiftsgrunnlaget.

- Vi ser en trend hvor flere og flere biler deler produksjonsplattform og drivlinje og dette fører til lavere produksjonskostnader, sier Soltvedt til Dine Penger.

LESER DU DENNE SAKEN PÅ MOBILEN? HER FINNER DU FLERE BILNYHETER.

HER ER VG NETTS BILSIDE PÅ FACEBOOK - KLIKK LIKER, OG VI LEGGER DE VIKTIGSTE BILNYHETENE RETT I FEEDEN DIN.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder