FULLT KJØR: Elever i den videregående skolen skal få fravær til obligatorisk kjøreopplæring som gyldig, er det enighet om i den nye regjeringsplattformen. Foto: Frode Hansen/VG

Nå blir kjøretimer i skoletiden gyldig fravær

Siden 2016 har kjøreopplæring i skoletiden vært registrert som ugyldig fravær. I Granavolden-plattformen gjør regjeringen en U-sving og gjør inntil 19 kjøretimer til gyldig fravær.

 • Hanne Hattrem

Artikkelen er over ett år gammel

– Nå får vi opplagte elever på kjøreskolene, som ikke minst får gjennomført kjøretimer på tidspunkter der det er mye trafikk og de kan lære mest, jubler administrerende direktør Torgeir Abusdal i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).

Han sier at hovedproblemet mange steder i landet har vært at kjøretimene som har foregått på kvelden og i helger ofte har skjedd i totalt dødt trafikkbilde.

les også

Anders (80) kjører uten gyldig førerkort: – Glad saken havner i retten

– Brøt med læreplanen

– Siden trafikkopplæringen skal rettes mot samhandling og trafikkforståelse, trenger man et variert trafikkbilde. Vi har sett at mange elever har presset mest mulig opplæring inn i høst- eller vinterferier, mens utdanningen har et mål om at dette skal foregå over tid. Elevene skal reflektere og modnes. Intensivopplæring gir ikke dette utbyttet. Fraværsreglene har ført til at man har måttet bryte med læreplanen som legger helt klare føringer på hvordan trafikkopplæring skal foregå. Vi tror godkjent fravær vil være bra for trafikksikkerheten og vil kunne gi færre stryk til førerprøven, sier Abusdal.

Abusdal sier bransjen har jobbet for endringen, gjennom utallige debatter i mediene, møter med politikere både lokalt og på Stortinget.

Fremskrittspartiet har lenge ment at førerkortundervisning bør unntas fra fraværsregelen, ifølge Roy Steffensen, leder av utdanningskomiteen på Stortinget.

– Førerkort er en viktig del av utdanningen for mange, særlig på yrkesfagene, og jeg er derfor glad for at vi har fått gjennomslag for en mer fleksibel praktisering av fraværsreglene her, sa Steffensen til NTB før helgen.

JUBLER: – Det er svært gledelig å se at man i den nye Granavolden-plattformen nå gjør endringer i regelverket slik at obligatorisk trafikkopplæring blir en gyldig fraværsgrunn i videregående skole, sier Abusdal. Foto: Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL)

Skal hindre skulk

De nye fraværsreglene ble utarbeidet for å forhindre skulking for elever i videregående skole og ble innført ved semesterstart i 2016.

Da regelen ble kjent i forkant, raste debatten, og det var store uenigheter mellom kjøreskolene og myndighetene.

les også

Slakter ny fraværsregel: Elever som tar lappen i skoletiden risikerer å miste karakterer

Viktig for bransjen

– Er det elevene eller de som driver kjøreskole endringen er viktigst for?

– Det er klart viktigst for elevene. Å unngå skulk er viktig. For bransjen vil spesielt de som driver for seg selv sette pris på at det blir mindre intensivt i ferier og mindre stressopplæring på kveldstid. Andre skoler har hatt fordel av den utgående regelen fordi man har kunnet kjøre to skift på bilene. Men det viktigste er at myndighetene nå viser at de tar trafikksikkerhet på alvor, sier Torgeir Abusdal i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).

– Ser dere det som uheldig at elever nå får opptil 19 timers fravær?

– Vi tror ikke de fleste vil makse ut fraværet, men at alt blir enklere når man nå også kan få gyldig fravær for sikkerhetskurs på dagtid med mye trafikk, og ikke minst sikkerhetskurs på bane (tidligere glattkjøring, red.anm.), som jo bare foregår på dagtid.

Kjøretimer ut over de 19 obligatoriske tiemene skal det ikke gis adgang til å føre som gyldig fravær.

les også

Kjøreskoler: Ungdommer avbestiller kjøretimer etter nye fraværsregler

Sanner: Ble for vanskelig for noen elever

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) sier i en e-post gjennom sin kommunikasjonsavdeling at fraværsgrensen i seg selv er en suksess.

– Fraværet har gått kraftig ned og elevene er mer til stede på skolen. Det er bra. Fraværsgrensen vil bestå. For noen elever har det imidlertid blitt svært vanskelig å få gjennomført de obligatoriske kjøretimene. Dette er derfor en justering vi er enige om å gjennomføre. De fleste elevene kan imidlertid ta obligatoriske kjøretimer på ettermiddag eller kveldstid. De må selvsagt fortsatt gjøre det. Dette er ikke endring som skal gjøre det mulig å bytte ut mattetimer med kjøretimer, understreker ministeren.

SNUR: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) oppfordrer elever fortsatt til å ta kjøretimer utenfor skoletiden. Her er han sammen med Olaug Bollestad (KrF) på pressekonferansen etter at regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre hadde hatt sine landsstyremøter på Thon Airport Hotell etter at regjeringsforhandlingene er avsluttet torsdag denne uken. Foto: Gisle Oddstad

Sanner sier de må komme tilbake til hvordan forskriften skal innrettes.

– Det er viktig med noe fleksibilitet slik at elever får gjennomført nødvendig kjøreopplæring, for eksempel yrkesfagelever som trenger sertifikat når de skal ut som lærlinger.

Les også

 1. Vurderer å droppe førerkortet i bilen

  Snart slipper du kanskje å ha med deg førerkortet i bilen. Samferdselsdepartementet ser i alle fall på denne muligheten.
 2. De er snart 100 – og kjører fortsatt bil

  De tok lappen da Norge var et kjerrevei-land. Nesten 80 år senere kjører Anne Margrethe (96), Ivar (96) og Sara…
  Pluss content
 3. Slik er de nye reglene for førerkortet

  Fra og med lørdag kommer de nye helsekravene for førerkortet. For noen kan det koste lappen.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Trafikk
 3. Bil

Flere artikler

 1. Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring

 2. MDG vil ha streikerett for skoleelever

 3. Nektes gyldig klima-fravær

 4. Fraværsgrensen endres på grunn av corona

 5. Disse nye yrkesfagene kan du velge

Fra andre aviser

 1. Obligatoriske kjøretimer skal ikke telle med i fraværsgrensen på videregående

  Bergens Tidende
 2. Kjøretimer skal ikke telle med i fraværsgrensen i videregående

  Aftenposten
 3. Malene Varvik (20) tok lappen på under åtte uker. Mange i bransjen er skeptiske.

  Aftenposten
 4. Lemper på fraværsgrensen for kjøretimer

  Aftenposten
 5. Skal du øvelseskjøre med barna? Snart kan du bli nødt til å registrere deg.

  Aftenposten
 6. I dag streiker 10.000 elever. Departementet mener mange av dem skulker.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder